Amikor az első nagy szemű meggy megjelenik a piacon, akkor ez a pite a „meggyszezon nyitó” nálunk. Finom fahéjas-vaníliás illat lengi be a konyhát, miközben sül. Még a kutyus is a konyha körül legyeskedik. A pite omlós, édes, ropogós és… nagyon meggyes!
Hozzávalók:
25 dkg liszt 12 dkg vajas margarin 2 evőkanál barna cukor 1 vaníliás cukor 1 sütőpor 1 citrom leve és reszelt héja 2 evőkanál tejföl 2 tojás csipet só vaj a sütőforma kenéséhez 1 kg magozott meggy kekszmorzsa fahéj
Elkészítés:
A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajas margarinnal, hozzáadjuk a cukrokat, a citrom levét és reszelt héját. Belekeverjük a tojásokat, a tejfölt. Adunk hozzá egy csipet sót. A só jobban kihozza az ízeket.
Egy cakkos szélű piteformát kivajazunk, liszttel halványan megszórunk. Belenyomkodjuk a tésztát.
A magozott meggyet szükség szerint kekszmorzsával elkeverjük. Csipet fahéjat adunk hozzá.
A meggyes tölteléket a tésztára simítjuk.
A meggyes pitét előmelegített sütőben 170 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.