Így győzd le a másoknak való megfelelési kényszeredet

Így győzd le a másoknak való megfelelési kényszeredet

Címlap / Életmód / Lélek / Így győzd le a másoknak való megfelelési kényszeredet

Mindig csak a másik

Egyeseknek nehezebb felismerni a bennük rejlő megfelelési kényszert. Alaptermészetüknek gondolják, hogy kiszolgáljanak másokat és, hogy mindent megtegyenek az ő boldogságuk érdekében. Mivel mindig kapnak egy kis szeretetmorzsát cserébe, mondhatnánk, hogy ez egy win-win szituáció, csakhogy az arányok nagyon elcsúszhatnak a megfelelési kényszer miatt. Kérdezd meg magadtól, hogy mennyire irányítja cselekedeteidet az, hogy kiszolgálj másokat?:

  • Természetes, hogy otthon te csinálsz mindent, mert félsz egyáltalán megemlíteni a párodnak, hogy besegíthetne? Így legalább nyugalom van és ő nézheti a meccset a TV-ben.
  • Gyakran találod magad még este is a munkahelyeden? Hiszen annyi teher hárul a főnöködre, hogy szeretnél levenni a válláról legalább egy keveset. De valami nem stimmel! Akkor miért nem ismeri el jobban a munkádat?
  • Érezted már úgy, hogy a barátaidnak te vagy a „B” opció az életükben? Ha nem sikerült összehozni egy programot, egyből hívnak téged, mert tudják, hogy te mindig elérhető vagy számukra. Te pedig nem akarsz kimaradni semmiből, így egyértelmű, hogy csatlakozol hozzájuk.

Semmi baj, ha túl közelinek érzed magadhoz a példákat, mert ez az első lépés az utadon. Minden egy nagy felismeréssel kezdődik, de innen már csak felfelé vezet az út.

Priscilla Du Preez/unsplash.com

Mások helyett TE!

Egy kapcsolat dinamikáját mindig a résztvevők határozzák meg. Már az elején kialakulnak az erőviszonyok és mindig van egy erősebb és gyengébb, elnyomottabb én. Természetesen most nem egy klasszikus bántalmazó kapcsolatokról van szó, hanem egy alapvető kapcsolati dinamikáról. Az egyik fél mindig akaratosabb, míg a másik könnyebben alkalmazkodik, szinte meg is feledkezve saját igényeiről. Egy ilyen dinamikát nehéz lesz időközben átalakítani, de önmagad érdekében kötelező! Máskülönben a változás sem történik meg. Valószínűleg ott lapulnak benned a félelmek, hogy:

  • Mi lesz, ha senki nem akar velem lenni, miután én is elkezdem érvényesíteni az akaratomat?
  • Mi lesz, ha túl bonyolultnak tartanak majd?
  • Mi lesz, ha megbántom őket?

Tehát mi történik akkor, ha önmagadat választva egyesek kicsekkolnak az életedből? Egyértelműen nyersz ezzel, hiszen ezek szerint nem volt őszinte a kapcsolatotok és a megfelelési kényszered miatt, ők végig tudtak téged használni. Mindenképpen el kell kezdened átalakítani a kapcsolataid dinamikáját, esélyt adva az esetleges pozitív változásnak.

Dushawn Jovic/unsplash.com

Mondj többször nemet udvarisan, őszintén, de tömören!

Aki megfelelési kényszerrel küzd, tudja, hogy milyen nehéz kimondani egy határozott nemet. Helyette inkább egy hosszas mesén keresztül tudatja a másikkal szándékát, amiből egyértelműen látszik bizonytalansága. Ez pedig a gyengeség jele. Tudatosítsd magadban, hogy igenis bármikor mondhatsz nemet, bárkinek és nem kell hosszasan magyarázkodnod miatta.

Eleinte biztosan meglepődnek majd karakán viselkedéseden, de egy idő után hozzászoknak, ráadásul sokkal jobban is fognak majd tisztelni. Mindig jobban tiszteljük azokat az embereket, akik mernek kiállni önmagukért. Egyáltalán nem kell nyersnek és udvariatlannak lenned, viszont arra ügyelj, hogy ne menj bele hosszasan a magyarázkodásba.

Senki sem tökéletes!

Mindenkinek megvannak a maga hibái, de azt gondolva, hogy megmetőt játszva, mindenki igényeit kiszolgálhatod, voltaképpen egy hiányból fakad. Csakhogy, amíg mástól várod ennek a hiánynak a betöltését, mindig kihasználnak majd és téged soha nem tölt majd elégedettséggel, hogy mindenkivel nagyon jó voltál. Most próbálj ki valami újat! Válaszd magad és utána jöhet mindenki más. Ezáltal nem csak tiszteletet vívsz ki mások szemében, de betöltöd az életedben azt az űrt, amire oly régóta vágysz.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!