A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények

A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények

Címlap / Életmód / Egészség / A meditáció sokszor hatékonyabb a gyógyszereknél – Lenyűgöző eredmények

Ma már tudományosan is vizsgálják a meditáció pszichés és fizikai hatásait, a több éves kutatások pedig egészen meglepő eredményekkel szolgálnak. A meditáció rövid távon megmutatkozó jótékony hatásairól sokat hallhattunk, ha kipróbáljuk, magunk is azonnal meggyőződhetünk róluk.

Kiegyensúlyozottá, nyugodttá tesz, fokozza a vitalitást és javítja az alvás minőségét, miközben az alvásigényt csökkenti.

Fizikai hatását is megmutatja, ha néhány hónapig rendszeresen meditálunk: javul az emésztés, normalizálódik a vérnyomás.

A hosszú évek, akár évtizedek alatt megmutatkozó eredmények is ismertek mostanára: a Kaliforniai Egyetem évekig vizsgálta a meditáció agyszerkezetre gyakorolt hatásait. A kutatás azért volt jelentős, mert bebizonyosodott, hogy az agy képes fizikailag is megváltozni a meditáció hatására. 

Korábban megfigyelték, hogy agyunk fiatal felnőtt korunkra eléri maximális tömegét és onnantól folyamatosan visszafordíthatatlanul zsugorodik.

A több éve rendszeresen meditáló emberek fehér és szürkeállománya is lassabban épül le, agykéreg tekervényezettsége erőteljesebben megmutatkozik, ez pedig kognitív képességeik fejlettségére utalhat.

Kutatások kimutatták a meditáció fizikai testre gyakorolt hatását is. A szívkoszorúér-betegségben szenvedők eredményei javulnak a meditáció stresszoldó és relaxáló hatására, de a fájdalomérzetet is jelentősen csökkenti már néhány alkalmas meditálás, 15%-al hatékonyabban, mint a gyógyszerek. A kutatók részben azzal magyarázzák a meditáció hatását, hogy nem csak egy agyterületre fejti ki hatását, hanem a feldolgozás több szintjén mutatkozik meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást