Van egy szósz, amitől minden étel finomabb lesz

Van egy szósz, amitől minden étel finomabb lesz

Címlap / Életmód / Receptek / Van egy szósz, amitől minden étel finomabb lesz

Az USA tagállamainak szinte mindegyike büszke valamilyen tradicionális ételére. De talán egyik sem olyan izgalmas és sokoldalú, mint Washingtoné.

Philadelphiának ott van a sajttorta, New Yorknak a pizza, Georgának a barack. Washingtonban azonban egy különleges, pirosas-narancs színű szósz az, ami a helyi kultúra része lett.

Hogy honnan is jött, arra a legtöbben nem tudnának válaszolni. Talán azt sem tudják felidézni, mikor kezdték el enni, de az biztos, hogy a mambo szósz ma már elmaradhatatlan összetevője a kultikus washingtoni fogásoknak.

A helyi gasztro-rajongók elképesztően szenvedélyesek tudnak lenni, ha a szószról és annak helyi kultúrában betöltött szerepéről van szó. 2018-ban például Muriel Bowser polgármester rengeteg válaszadót felbosszantott, amikor azt találta mondani, hogy őt személy szerint bosszantja, hogy a szószt sokan DC-vel azonosítják. Ez a nyilatkozat még a Washington Post szerint is „nem kis tévedésnek” minősült.

A 2015-ben hivatalba lépett Bowser személyes Facebook-oldalán kérdőjelezte meg a szósz státuszát és fontosságát. A könnyed hangvételű kis poszt alatt parázs vita kerekedett. A polgármester szóvivője végül azt nyilatkozta, hogy Bowser csak be akart dobni egy témát, amiről DC lakosai beszélgethetnek majd a hálaadási vacsora során… 

Lényeg a lényeg: a mambo képes a politikai sikereket is befolyásolni, szóval valóban nem semmi ételről van szó!

De mi is pontosan a mambo szósz?

A mambo (vagy néha mumbo) szósz a BBQ szószhoz hasonló, de annál édesebb öntet, ami ugyanakkor fűszeresebb és kesernyésebb is. A szószt szinte bármire ráöntik: csirkeszárnyra, sült krumplira, tengeri herkenytűkre és sült rizsre is, de akár a hot dogra is kerülhet belőle.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»