Hozzávalók:
– 3 nagyon érett, de még nem megbarnult banán
– 2 evőkanál tejföl
– 2 tojás
– egy vaníliarúd kikapart belseje vagy egy tasak vaníliás cukor
– 28 dkg liszt
– 10 dkg cukor
– 1 kiskanál szódabikarbóna
– 1/2 kiskanál sütőpor
– 1/2 kiskanál só
– sótlan vaj, 10 evőkanál
– 2-3 evőkanál darált mák
– 1 citrom reszelt héja
– 2-3 evőkanál aszalt gyümölcs (magok és kemény részek nélkül), apró darabokra vágva
Elkészítése:
1. Törjük fel egy villával vagy burgonyatörővel a banánt és keverjük hozzá a tejfölt.
2. Adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, vaníliát és keverjük össze.
3. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, cukor, mák, só)
4. Adjuk a liszthez a vajat és a banános keverék felét. Mixerrel lassú fokozaton keverjük el, majd adjuk fokozatosan hozzá a maradék banános keveréket, míg egy homogém masszát nem kapunk.
5. Egy hosszúkás sütőformát vagy egy kisebb tortaformát kenjünk ki és öntsük bele a tésztát. Szórjuk meg az aszalt gyümölcsökkel és egy villával forgassuk bele ezeket.
6. 180 C-on süssük 30-40 percig, míg enyhén megpirul és a hurkapálcára már nem ragad. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, majd borítsuk ki egy tányérra. Ha langyosra kihűlt már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is!
A sütemény 2-3 napig is megőrzi frissességét, ezért ideális a többnapos ünnepekre. Omlós, színes, ízletes sütemény, érdemes kipróbálni!