Otthon / Utazás

Macskák uralják a szigetet – ennél cukibbat ma nem fogsz látni

Macskák uralják a szigetet – ennél cukibbat ma nem fogsz látni

Nem tudjuk, ki hogy van vele, mi imádjuk a macskákat. Bárhogyan szeressük is azonban ezeket a szőrös kis dorombológépeket, akkora fanok nem lehetünk, mint a japán Tashirojima szigetének lakói. Csomagolunk, költözünk.

A sziget urai

Tashirojima szigete alapvetően nem sok látványosságot tudna felkínálni a turistáknak – átlagos japán kis földdarab az óceán közepén, alig 100 fős népességszámmal. Már ami az embereket illeti.

A szigeten ugyanis nem a kétlábúakból áll a valódi népesség. Hanem macskákból. Rengeteg macskából.


Van macskád? 5 pofonegyszerű cicajáték, amit otthon is elkészíthetsz


Ami azt illeti, a szigeten cicából sokkal több van, mint emberből.

A pontos számot ugyan senki nem tudja, de az biztos, hogy ezen a szigeten ahová lépsz, mindig sündörög majd egy-két macsek a lábad körül.

Átvették az irányítást

A szigeten egykoron gyári munka folyt, és ekkor hozták be a macskákat is, hogy az egereket távol tartsák.

A termelés leállása után azonban a lakosság nagy része elhagyta a szigetet, és az egykori ezer főből mára körülbelül 100-an maradtak itt.

Ekkor következett be a macska-boom: ahogy az emberek fogytak, a macskák úgy szaporodtak, mára pedig úgy tűnik, átvették az irányítást, amit a helyiek cseppet sem bánnak.

Valószínű, aki allergiás, az nem marad ezen a szigeten.

Macskakultusz

A macskáknak egyébként is kultusza van Ázsiában, elég csak Hello Kitty-re gondolni, de a sziget lakói tényleg odáig vannak a cirmosokért.

A beszámolók szerint kutyát senki nem tart, nem is lehet őket a szigetre hozni, macska formájú kőszoborból azonban összesen 51-et találni a szigeten, ami szokatlanul nagy szám, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az egész sziget mindössze 3,14 négyzetkilométer.

A macskák egyébként olyan jólétben és békességben élnek, hogy egyáltalán nem is félnek az emberektől – miért is tennék, soha senki nem bántotta őket.

Békésen szunyókálnak az ereszekben, a járdákon, és vidáman galloppoznak a turistákhoz egy kis nasi reményében.

Macskák és kegyhelyek

A sziget két aprócska faluja között áll egy kegyhely, a Neko-jinja.

Az elbeszélések szerint az egykor szigeten dolgozó halszok gyakran a szigeten éjszakáztak, és ilyenkor a macskák is a közelükbe lopakodtak, némi élelem reményében.

Idővel a halászok megszerették a macskákat, de egy napon, amikor az egyikük köveket gyűjtött a parton, elejtett egy éles kődarabot, és az megölte a halászt követő macskát.

A halász annyira sajnálta a dolgot, hogy eltemette a macskát, és kis kegyhelyet emelt neki – ez lett a Neki-jinja. Ma már legalább 10, macskáknak állított kegyhely áll a szigeten.

Enyésző idill

Ugyan a sziget forgalma valamennyire fellendült a turisták miatt, mióta a macskamennyország hírverést kapott a médiában, mégsem valószínű, hogy a sziget sokáig így marad.

Az oktatási központot évekkel ezelőtt bezárták, a sziget lakossága pedig erősen öregedő, azaz 50%-a már elmúlt 65 éves, a munkalehetőség és az oktatás hiánya miatt pedig nyilván nem sokan kapkodnak azért, hogy ideköltözzenek, még ha elsőre vonzónak is tűnik bolyhos cicákkal osztozni a lakóhelyeden.

Az, hogy ha a sziget teljesen elnéptelenedik, mi lesz az itt élő macskapopulációval, egyelőre a jövő kérdése.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást