Macskák terjesztik? – Terhesség alatti toxoplazmózis

Macskák terjesztik? – Terhesség alatti toxoplazmózis

Címlap / Életmód / Család / Macskák terjesztik? – Terhesség alatti toxoplazmózis

A toxoplazmózis egy főleg kismama korban rettegett betegség, ugyanis ha a terhesség alatt kapja meg egy nő, akkor az nagyon komoly veszélyt jelenthet a születendő gyerekre nézve.

Kire veszélyes?

A toxoplazmóozis igazából arra jelent veszélyt, akinek gyenge az immunrendszere.
Az egészséges emberek, ha már korábban találkoztak ezzel a fertőzéssel, akkor rájuk már nem jelent veszélyt mindez, hiszen a szervezetükben már kialakult a természetes védekezés.

Statisztikák

Magyarországi adatok alapján az ország népességének több mint a fele átesett ezen a fertőzésen élete során, sokszor ráadásul szinte semmit sem vettünk észre mindebből.
Vagyis a nők kis százaléka érintett a terhességi toxoplazmózisban, hiszen valószínű, hogy már korábban átesett ezen a betegségen.

Hogyan kaphatjuk meg?

A toxoplazmózis leggyakrabban a nem megfelelően megmosott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával kerülhet a szervezetünkbe.
Ha ezek a táplálékok találkoztak például fertőzött macskák ürülékével szennyezett talajjal, akkor a betegség megjelenése nagyon valószínű.

Veszélyes macskák?

Igaz, hogy a toxoplazmózist leginkább a macskák terjesztik, de ez koránt sem jelenti azt, hogy minden macska egyaránt veszélyes.
Egy macska általában életében csupán egyszer kapja meg a fertőzést, akkor is csak néhány héten keresztül fertőzheti meg a környezetét.

Elköltöztessük a macskát?

A macska ürülékével való érintkezés bizony sokban hozzájárul ahhoz, hogy ha az állat fertőzött, akkor azt mi is elkaphatjuk.
A leggyakoribb az, hogy nem a saját macskájuk fertőzi meg az állattartókat, hanem inkább az élelmiszerek és azok hiányos higiéniai kezelése miatt jelenik meg valakinél a fertőzés.

Kire a legveszélyesebb?

A toxoplazmózis arra jelent legnagyobb veszélyt, aki még nem esett át ezen a fertőzésen a terhesség előtt, sőt a macskája sem találkozott még ezzel a betegséggel.
Ilyenkor megéri megfontolni, hogy a terhesség ideje alatt máshol/másnál helyezzük el esetleg a cicánkat.

G-típusú ellenanyag

Léteznek olyan vizsgálatok, amelyek képesek megállapítani, hogy szervezetünk találkozott-e már a toxoplazmózissal.
Egy egyszerű vérvételből ugyanis megállapítható, hogy milyen az IgG (vagyis Immunglobulin G, más néven a G-típusú ellenanyag) mennyisége a szervezetünkben.

Higiénia

Az egyik legfontosabb védekezési mód a terhesség alatti toxoplazmózis ellen az otthoni higiéniai szabályok betartása.
A rendszeres kézmosáson túl alaposan mossuk meg a vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket is, és csak ezután fogyasszuk el őket.

Így megelőzhetjük a kívülről érkező fertőzéseket.

Alom

Ha macskát tartunk otthon, akkor terhesen lehetőleg még inkább ügyeljünk az alom rendszeres cseréjére, és lehetőleg kerüljük a közvetlen érintkezést a macskaalommal.
Ha mégis nekünk kell kitisztítanunk, akkor mindig használjunk gumikesztyűt, de akár a szájmaszk is indokolt lehet.

Veszélyek

A toxoplazmózis komoly veszélyt jelenthet a fejlődő magzatra nézve, érzékszervi fejletlenség, akár szellemi visszamaradottság is lehet a fertőzés következménye, sőt akár a baba életét is veszélyeztetheti.
Várandósan tehát a legjobb, ha megvizsgáltatjuk magunkat és megteszünk mindent a saját és a babánk egészségéért.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást