Macska vagy baba? Mindkettő! Eloszlatjuk a tévhiteket

Macska vagy baba? Mindkettő! Eloszlatjuk a tévhiteket

Címlap / Életmód / Család / Macska vagy baba? Mindkettő! Eloszlatjuk a tévhiteket

Évente több millió cica köt ki a menhelyeken azért, mert az addigi családba, ahol otthonra, szeretetre, törődésre lelt, kisbaba érkezik. Pedig egy cica egészen minimális odafigyelés mellett egyáltalán nem jelent veszélyt a magzatra vagy az újszülöttre, de sajnos még mindig nagyon sok a tévhit ezzel kapcsolatban.

A leggyakoribb tévhitek

Kevés egyszerűbb dolog van, mint egy kismamát halálra rémíteni, hiszen természetes, hogy aggódik születendő gyermeke épségéért.

Így aztán sokan még ma is bedőlnek azoknak a tévhiteknek, miszerint a macskatartó kismamák el fognak vetélni, az újszülöttet álmában megfojthatja a cica, vagy féltékenységből megtámadhatja.

Nézzük sorban, miért is nem kell ezek egyike miatt sem aggódnod.

A rettegett toxoplazmózis

A toxoplazmózis egy kórokozóval fertőző, macskákra jellemző betegség, amelyet az ember is elkaphat.

Mivel kismamáknál vetélést, illetve a magzat károsodását okozhatja, gyorsan elterjedt a közfelfogásban, hogy a macskatartás veszélyes dolog, és az, aki a terhessége ellenére is megtartja a cicáját, az teljesen felelőtlen, nem való anyának, de minimum egy őrült hippi.

Pedig a valóság koránt sem ilyen borzalmas: valójában a felnőtt lakosság körülbelül egyharmada már túlesett a toxoplazmózison, így egy életre védetté vált a kórokozóval szemben.

Macskatartók körében értelemszerűen ez az arány még nagyobb, csak a legtöbben nem is tudnak róla, hogy valaha betegek voltak, mert egészséges felnőtteknél a fertőzés semmilyen, vagy legfeljebb influenzaszerű tüneteket produkál.

Minimális figyelemmel kivédhető a baj

Természetesen a veszélyforrást nem szabad elbagatellizálni, de drámát csapni is fölösleges körülötte, és pláne ostobaság emiatt menhelyre küldeni a cicádat. Inkább tarts be néhány egyszerű szabályt, és akkor nincs mitől tartanod.

Már a terhesség tervezésekor vidd el a cicát orvoshoz, és végeztesd el nála a toxoplazmózis vizsgálatot – ha ő nem fertőzött, akkor semmilyen veszélyt nem jelent rád.

Az eredménytől függetlenül tájékoztasd a nőgyógyászodat arról, hogy cicád van, így ő nálad is elvégzi majd a szükséges vizsgálatokat.

Mivel a fertőzés az ürülékkel terjed, a terhesség idejére biztos, ami biztos alapon bízd valaki másra az alomtakarítást. Ez minden, amit a cica melletti gondtalan terhességért tenned kell.

Nem, a macskád nem fog az újszülötted életére törni

Szintén gyakori félelem, hogy a macska majd ráfekszik az alvó babára, és álmában megfojtja azt. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az aggódó szülők tényleg bármilyen rémképet képesek vízionalizálni. Nem, a macskád nem tör majd a gyermeked életére.

Balesetek persze adódhatnak, de ezek nagyon egyszerűen kivédhetőek, ha becsukod a hálószoba ajtaját.

Egy újszülöttet valóban nem érdemes hosszabb időre felügyelet nélkül hagyni egy macskával, mint ahogyan mondjuk a másfél éves testvérével sem, az idősebb testvéreket mégsem küldjük internátusba, amikor öcsi vagy hugi érkezik.

Lehet, hogy a macskát kéne féltened

A macskák hatalmas egyéniségek, és bizonyára vannak köztük olyanok, akik nincsenek oda a gyerekekért, de előbb vagy utóbb ők is hozzászoknak majd az új helyzethez.

A legtöbb cica azonban kifejezetten örülni fog, hogy egy új játszótársa lett, így nem az ő féltékenységétől kell tartanod, inkább arra figyelj, hogy kúszó-mászó csemetéd mihamarabb megtanulja, hogy a cica bizony nem egy szőrös játékszer, hanem élőlény, akinek érzése és akarata van, amit tiszteletben kell tartanunk.

És amiért nagyon is megéri

Rengeteg kutatás igazolta már, hogy a háziállatok jótékony hatással vannak az egészségünkre, és sok cicatartó kismama tudna beszámolni arról, hogyan nyugtatta meg a pocakban mozgolódó babájukat a macska dorombolása.

Emellett azok a gyerekek, akik háziállat mellett nőnek fel, kevésbé hajlamosak az allergiára, arról nem is beszélve, hogy egy macskánál elképzelni sem lehet jobb tanítómestert, ha toleranciáról, türelemről és a másik tiszteletének elsajátításáról van szó.

Ígéretet tettél, ne feledd!

Tény, hogy a macskatartás a terhesség alatt igényel egy minimális szintű plusz figyelmet.

Az is igaz, hogy a baba érkezése után egy kis extra körültekintésre lesz szükség, ha macskát, vagy más állatot tartotok, de ne feledd el, hogy amikor magadhoz vettél egy állatot, élete végéig tartó felelősséget vállaltál érte. Ez a te döntésed volt, pont úgy, mint a most érkező baba is.

A legnehezebb dolgod talán a halálos veszélyt kiáltó rokonokkal és kotnyeleskedőkkel lesz. Vegyél nagy levegőt, és a cicák érdekében ne add be a derekadat, de ne is küldd el őket melegebb éghajlatra. Inkább nyugodtan magyarázd el, miért alaptalanok a félelmeik, hiszen ezzel is hozzájárulsz ahhoz, hogy eloszlassuk a veszélyes tévhiteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást