Íme a lista: ez a világ 10 legboldogabb országa

Íme a lista: ez a világ 10 legboldogabb országa

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Íme a lista: ez a világ 10 legboldogabb országa

Mindenhol jó, de a legjobb otthon – tartja a mondás. Úgy tűnik azonban, hogy van, akinek egy kicsit otthon is jobb, mint másnak. A United Nations Sustainable Development Solutions Network összeállított egy listát a világ legboldogabb országairól, mi pedig most megmutatjuk őket – te boldogabb lennél valamelyikben, mint itthon?

A tízedik: Ausztrália

Egy kontinens, ami egy ország, ahol kenguruk ugrálnak és koalamacik ölelik a fákat. Az ország, ahol semmi nem történik, ami pedig a szigeten kívül történik, az senkit nem érdekel.

Tény, hogy az ausztrálok életszemlélete nehezen érthető azok számára, akik nem itt élnek, de az biztos, hogy toleranciájukkal, előzékenységükkel, és azzal a hihetetlenül természetes vagánysággal, amivel gyönyörű, de cseppet sem veszélytelen környezetükhöz alkalmazkodtak, sokat tettek azért, hogy Ausztrália egy menő, és úgy tűnik, boldog hely legyen.

A kilencedik: Izland

Egy hely, ami nem csak gazdag természeti kincsekben, de azt is tudja, hogyan használhatja őket anélkül, hogy kizsákmányolná saját szülőföldjét.

Izland a villamos energiát száz százalékban geotermikus energiából állítja elő, ezzel megoldva a fűtés, a meleg víz és a világítás kérdését.

Havat lapátolni télen? Ugyan már! Ahol az energia ingyen van, padlófűtéssel melegítik a járdát is.

A nyolcadik: Ausztria

Olyan közel van, hogy talán egy kicsit ránk is ragadhatna a vidámságukból.

Az osztrák sógorok jókedvéhez a gyönyörű tájak és a jó levegő mellett valószínűleg az az általános jólét is hozzájárul, amit mi a történelem alatt többnyire csak irigykedve figyelhettünk.

A hetedik: Finnország

Amellett, hogy okosan gazdálkodnak, élen járnak olyan dolgokban, mint a tolerancia, a környezetvédelem vagy az oktatás, a finnek boldogságához ennél biztosan többre van szükség, hogy a fagyos telek ellenére is örüljenek.

Ne legyünk rosszmájúak, és tételezzük fel, hogy nem a vodka, hanem a sarki fény látványa feledteti velük a fogcsikorgató hideget.

A hatodik: Kanada

Sokan viccet gyártanak abból, mennyire béketűrőek, vendégszeretőek és barátságosak a kanadaiak, akiket, ha véletlenül meglöksz egy kocsmában, verekedés helyett megkínálnak a fánkjukkal.

Lehet, hogy némelyek ezt együgyűségnek vagy nevetségesnek találják, de az is lehet, ez a mentalitás az oka, hogy Kanada az egyik legvidámabb hely a világon.

Az ötödik: Svédország

Minket itt már a svédasztal meg a svédmasszázs gondolata is boldoggá tesz, de a skandinávok öröméhez az általános gazdasági jólét mellett valószínűleg az is hozzá tesz, hogy az ország népsűrűsége egészen alacsony, így a természeti kincsekben gazdag országban nem nehéz egy békés, nyugodt helyet találni, ha valaki kicsit elvonulna a világ zaja elől.

A negyedik: Hollandia

Hogy ne lenne általános a jókedv egy országban, ahol legális a marihuána – mondhatná fanyar humorral egy olyan ország lakója, amely nem szerepel a listán.

Valószínű azonban, hogy a környezeti értékek óvása, a hagyományok, valamint a döntés szabadságának tisztelése nélkül Hollandia fűvel vagy anélkül is csak egy nagy, lepusztult vörös lámpás negyed lenne, nem pedig a kontinens egyik legjobban teljesítő országa.

A harmadik: Svájc

Az ország, ahol senki nem tudja a pénzügyminiszter nevét, hiszen amíg valamivel nincs gond, addig nem írnak róla a lapok.

Nem is olyan régen bejárta az internetet egy felvétel, amin egyébként az alig ismert politikus röhögőgörcsöt kap a parlamentben, ahol neki kell felolvasnia egy nevetségesen szárazra és kacifántosra fogalmazott jogi frázist.

Ennyire jókedvűek a svájciak – és akkor a csokoládéról még nem is beszéltünk.

A második: Norvégia

Úgy tűnik, skandináv területen élni jó.

Norvégiában a páratlan természeti gazdagság mellett valószínűleg az az általános jólét is hozzájárul a boldogsághoz, ami még a helyi börtönlakóknak is magasabb életszínvonalat biztosít, mint idehaza egy átlagos, dolgozó családnak jut.

Az első: Dánia

A legkisebb és legdélibb fekvésű skandináv államról alig hallunk, de úgy tűnik, lakói jól elvannak a maguk csendességében.

Az alkotmányos monarchia egyébként a skandináv jóléti államok egyik mintapéldája, egészségügyi, jóléti és oktatási mutatói alapján, illetve lakóinak elégedettségét tekintve már többször választották a világ legboldogabb helyének.

Ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy Dániában nem csak a kevesek kiváltsága a jólét – a jövedelmi egyenlőség tekintetében is Dánia az első a világon.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!