Életmód / Egészség / Lélek

Hány órakor ébredsz meg az éjszaka közepén? Erre a lelki problémára utal

Ezek után valószínűleg te is hulla fáradtan dőlsz be este az ágyba, abban reménykedve, hogy legalább 7 órát átaludhatsz gond nélkül. De mi van akkor, ha folyton felébredsz az éjszaka közepén, nagyjából mindig ugyanakkor? Ez lelki problémákra utalhat, és most eláruljuk, melyik időpont mit jelent!

21:00 és 23:00 között nem tudsz elaludni

Hiába kelsz korán, és érzed magad hulla fáradtnak, mégsem tudsz elaludni este 11 előtt? Nem véletlenül!

Valójában ugyanis ez arra utal, hogy valamitől nagyon tartasz, és ez a félelem tudat alatt ott van a gondolataid között.

Nagyon izgulsz egy vizsga vagy munkahelyi feladat miatt? Esetleg a jövőd tölt el aggodalommal?

Először azt kel kiderítened, mi áll a háttérben, hiszen csak ezután tudod megoldani a problémát!

23:00 és hajnali 1:00 között ébredsz fel

Ha mindig ebben az időszakban riadsz fel az álmodból, és nehezen alszol vissza, az arra utal, hogy valamiben vagy valakiben nagyot csalódtál.

Sőt, az is lehet, hogy ezt még magadnak sem vallottad be.

Sokszor ez a valaki egyébként te magad is lehetsz; úgy érzed, hogy nem vagy elég jó például a munkádban, vagy esetleg a külsőddel vagy elégedetlen.

Ilyen esetekben a legjobb megoldás, ha megpróbálod növelni az önbizalmadat: az oldalon is olvashatsz olyan önbizalomturbózó tippekről, amiket tudományosan is alátámasztottak!

1:00 és 3:00 között ébredsz fel

Nagyon sokan kelnek fel (látszólag) ok nélkül hajnali egy és három között.

Ha ez rád is igaz, akkor szinte biztos, hogy valami nagyon idegesít téged, és egyszerűen nem bírod elengedni a problémát.

Történt valami, ami az utóbbi időben feldühített, és ahelyett, hogy őszintén elmondtad volna, inkább elnyomtad magadban?

Ha igen, ideje kibeszélni magadból az érzéseidet, ugyanis ez az oka annak, hogy mindig felébredsz az éjszaka közepén.

3:00 és 5:00 között ébredsz fel

Ha általában hajnali három és öt között ébredsz fel, biztos, hogy nagyon sokat aggodalmaskodsz az utóbbi időben.

Egyébként is jellemző rád, hogy mindent túlgondolsz, és a legkisebb dolgokon is képes vagy stresszelni; még akkor is, ha tudod, hogy másnapra már nem is lesz fontos.

Az éjszakai ébredést az tudja megoldani a te esetedben, ha megpróbálod stresszmentesíteni az életed, és elfogadni, hogy nem kell apróságokon aggodalmaskodnod.

5:00 és 7:00 között ébredsz fel

Ha reggel már korán felébredsz, pedig későn bújtál ágyba, és még bőven lenne időd aludni, az komoly érzelmi problémákra utal.

Biztos, hogy valami nagyon nyomja a lelked szerelmi vagy családi ügyekben, és hiába keresed a megoldást, nem tudsz rájönni, mit kéne tenned. Ez pedig még álmodban is rányomja a bélyegét a hangulatodra, ezért már hajnalban azon kapod magad, hogy a plafont bámulod.

Mint ahogy a legtöbb probléma esetében, úgy itt is az lenne a legjobb megoldás, ha beszélnél valakinek az érzéseidről.

Meglátod, ez rengeteget segít még az alvási gondjaidban is!

3 hozzászólás

 • Avatar
  Rézmann György
  2020.10.15., 22:24

  T. Szirák Viki! Magyarországi magyar nem úgy fogalmaz, hogy hány órakor ébredsz meg, hanem: hány órakor ébredsz fel? Üdv.! Rézmann

  Válasz
 • Avatar
  Viktor Csordas
  2020.10.16., 07:25

  T. Rézmann György úr ! Közel 65 évvel ezelőtt születtem Magyarországon. Szegeden. Nos a mi családunkban (is) a megébredni kifejezést sokkal többet használjuk mint a felébredni -t. Nem akarok ebből egy parttalan vitát generálni, kizárólag megjegyzésnek szántam. Pl. sok felé a “nem volt rá időm vmire” helyett a “nem volt hozzá érkezésem”-t használják, talán hasonló bocsánatos kifejezés használat ez is.

  Ami a cikkben leírtakat illeti, lehet igaz lehet nem. Mivel orvos van a közvetlen környezetemben, a hajnali 3 óra körüli ébredéseket szív problémákra is vissza lehet vezetni. Sajnos , ezt a kardiológus kollégái is meg tudták erősíteni.

  Válasz
 • Avatar
  Rakovszky István
  2020.10.16., 18:17

  Én többször is felébredek. Ha nem tudok elaludni, kimegyek a vc-re mégha szükségét sem érzem, ami után aztán könnyel el is alszom.
  Tehát lehet a felébredésnek ilyen egyszerű oka is.

  Válasz

Írj egy hozzászólást