Lehet tudatosan álmodni? Mutatjuk a technikáját

Lehet tudatosan álmodni? Mutatjuk a technikáját

Címlap / Életmód / Egészség / Lehet tudatosan álmodni? Mutatjuk a technikáját

Az álmokat a legtöbben úgy kezeljük, mint egy velünk megtörténő dolgot, valamit, amibe nincs beleszólásunk. Pedig ez egyáltalán nem így van – képesek vagyunk tudatosan álmodni, csak meg kell tanulni a módszertanát. Van, akinek könnyebben megy, van, akinek kevésbé, de egy bizonyos szintig bárki el tudja sajátítani.

Emlékezz az álmaidra!

Lehet, hogy azt gondolod, nem is szoktál álmodni – ez gyakorlatilag lehetetlen, legtöbbünknek 3-7 különböző álma is van egy éjszaka, csak nem emlékszünk rá. Az első lépés a tudatos álmodás felé az, ha lejegyzed az álmaidat, és igyekszel minél többre emlékezni. Ezt úgy tudod a leghatékonyabban elérni, ha tartasz egy jegyzetfüzetet az ágyad mellett, és azonnal feljegyzed őket, ha felébredtél.

Csekkold le a valóságot!

Egy álomban az idő nagyon furcsán működik, és gyakran a fizika törvényei sem ugyanazok, mint a valóságban. Szokj hozzá, hogy napközben, de főleg éjszaka végzel egy állandó valóságellenőrzést, például ránézel az órára, elnézel róla, majd vissza. A valóságban az idő valószínűleg ugyanannyi marad, míg az álomban majd megzavarodik – ha hozzászoktatod magad ehhez az egyszerű ellenőrzéshez, nagy az esélye annak, hogy álmodban is eszedbe jut majd, és azonnal rájössz, hogy valami nem stimmel.

Mantrázd a tudatos álmodást!

Biztosan veled is volt már olyan, hogy egy álom közepén felébredtél, de olyan jó dolgok történtek benne, hogy nem akartál kiszakadni, ezért próbáltad visszaidézni.

Ugyanez nagyon hatásos lehet a tudatos álmodásnál is: amikor lefekszel, egészen addig, amíg el nem alszol, próbálj meg visszaemlékezni egy korábbi álmodra, lehetőleg minél közelebbire, és próbáld belehelyezni magad abba a szituációba! A kutatások szerint a legnagyobb sikerrel akkor szoktak járni az emberek, ha éjszaka felébrednek, és maximum fél óra után újra elalszanak, ezzel a technikával.

Érzékeld, mikor alszol el!

Az előző módszer párja az, ha nem az álomba képzeled magad, hanem ahogy a tested közeledik az elalvás felé, az agyaddal folyamatosan koncentrálsz arra, hogy ébren maradj.

Ez hosszabb és fárasztóbb, mint az előző, és vannak veszélyei is: lehet, hogy alvási paralízisbe süllyedsz, ami ugyan teljesen ártalmatlan, de nagyon ijesztő lehet.

Ez annyit tesz, hogy az agyad ébren van, de a tested nem tud mozogni, mert az ébrenlét és az álom egy furcsa határmezsgyéjén mozogsz. Ezzel még nem is lenne gond, de az alvási paralízist gyakran kíséri komoly félelemérzet, mert az agyad ilyenkor össze van zavarodva, és hallucinációkat idézhet elő. Az előző módszer sokkal biztonságosabb, de ha nem vagy könnyen ijedős, ez is hatékony lehet.

Kép forrása: SIphotography/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást