A legszebb őszi virágok

A legszebb őszi virágok

Címlap / Otthon / A legszebb őszi virágok

Az őszi hangulathoz a pompás virágok is hozzájárulnak. A szivárvány színeit felvonultató virágok harmónikus díszei az évszaknak.

Dália

Júniusban már virágzik, és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik. Vízigényes, ezért gyakran kell locsolni — főleg kiültetés után.
Szép virága miatt kedvelt dísznövény. Számtalan kertészeti változatát  nemesítették ki, tömérdek hibridjét árusítják rendkívül változatos formájú virágokkal — a tűszirmútól a pompon formájúig, a margarétavirágútól az óriás fejűig. A leggyakrabban kapható fajta a kerti dália.

Frézia

Nemcsak virágboltban kapható, de márciustól kertünkben is ültethető a frézia. Rengeteg színben pompázik és választhatunk az egyszerű vagy a telt virágú fajták közül is.
A frézia igen érzékeny a fagyra ezért ősszel a fagyok beállta előtt okvetlenül szedjük fel a hagymákat és vigyük védett helyre.

Hibiszkusz

A hibiszkusz vagy mályvacserje egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek.
A Kárpát-medencében csak kevés honos, de ezek közül a varjúmáj (dinnyefű) a vetések és a kapás kultúrák egyik legveszélyesebb és legelterjedtebb gyomnövénye. Díszfajtáit viszont igen népszerű és illatos virágjáért termesztik.

Hortenzia

A nemzetség legismertebb faját, a kerti hortenziát az 1800-as években Japánból hozták át Európába. Nyugat-Európában több faja is elterjedt, de Magyarországon csak kettő: a kerti hortenzia és a cserjés hortenzia. Néhány év alatt cserjévé fejlődik. Érdekessége, hogy természetes indikátorként savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín virágot hoz.

Írisz

Az írisz vagy nőszirom nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva.

Kardvirág

A nemzetség a Gladiolus nevet a római gladiátorok kicsi kardjáról kapta.
A kereskedelemben kapható kardvirág fajok, fajták és hibridek a magyarországi éghajlatt mellett általában nem télállóak, ezért a hagymákat az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni.

Körömvirág

Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.
A legértékesebb részei a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják.

Margaréta

A réti margitvirág rétek, gyepek, útszélek növénye, a félárnyékos vagy napsütéses helyeket kedveli. Kerti dísznövényként gyakran más Leucanthemum-fajokat, illetve hibrideket használnak.
Kivonata a bőrfelülettel érintkezve erősen allergizál, valószínűleg poliacetilén-tartalma miatt.

Orchidea

Az orchideafélék több szempontból is a növényvilág legfigyelemreméltóbb családja, közel 22 000 természetes módon kialakult fajjal rendelkezik.

Őszirózsa

Az ősszel virágzó növények közé tartozik. Az évelő őszirózsák lassan terjednek, de nagy telepekké fejlődnek. A telepeket tavasszal, tőosztással érdemes szaporítani.

Szarkaláb

Magyarországon két faja őshonos, a mezei és a keleti szarkaláb. Ezek egyike sem védett, szántókon, vetésekben él.
A mezei fajta szirmainak színe élénk kék, a sarkantyú hossza 2 cm. Virágzási ideje májustól novemberig tart.

Szegfű

A szegfű nemzetség igen népes, a mintegy 300 faj főleg az északi félgömb mérsékelt övi területein terjedt el.
Manapság gyakran ajándékozzák Anyák napján, esküvőkön, évzárókon és a természetesen a szerelmesek.

Őszi szellőrózsa

A szellőrózsa vagy anemónaa boglárkafélék családjába tartozik. Magyarországon 4 faj honos, a bogláros szellőrózsa, az erdei szellőrózsa, a berki szellőrózsa és a hármaslevelű szellőrózsa.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!