Gondoltad volna? Ebben az életkorban vagyunk a legmagabiztosabbak

Gondoltad volna? Ebben az életkorban vagyunk a legmagabiztosabbak

Címlap / Életmód / Lélek / Gondoltad volna? Ebben az életkorban vagyunk a legmagabiztosabbak

Sosem agyaltam még azon, a kortársaim vajon pont annyira magabiztosak-e, mint én. Az önértékelésre mindig egyénfüggő kérdésként gondoltam, pedig kiderült, hogy erre a fontos tényezőre igen nagy hatással van az életkorunk.

Az Orth, U., Erol, R. Y. és Luciano, E. C. által készített, 2018-as metaanalízisben azt vizsgálták, hogyan alakul az önértékelésünk 4 és 94 éves korunk között. 

Szárnyaló és stagnáló tendenciák

A kutatásban rengetegen vettek részt, nagyon széles spektrumon. Csaknem 165 000 felnőtt és gyermek adatait vizsgálták 4 és 94 év között. Az eredmények alapján kiderült, hogy az önbizalmunk gyermekkorban, 4 és 11 éves kor között folyamatosan emelkedik, majd következik a kamaszkor, amikor kicsit elbizonytalanodunk magunkban. A felmérés szerint ilyenkor sem csökken az önhittségünk, legalábbis az átlagot tekintve nem, inkább a stagnálás jellemző. Ahogy a kamaszkor egy kicsit lecseng és megkezdődik a középiskola a felnőtté válás küszöbe, ismét növekedni kezd az önértékelésünk. Sőt, mondhatjuk azt is, hogy a korábbiakhoz képest egyenesen szárnyalni kezd – egészen 30 éves korunkig. 

Sokan azt gondolják, hogy itt a csúcs, a 30 éves kor a fordulópont, és sok szemszögből valóban az. A szerencsések ekkorra elérik az első néhány, korábban kitűzött és nagyon fontos céljukat. Érthető módon, minél több célt sikerül teljesíteni, annál nagyobb mértékben növekszik az önértékelés. A többség ennyi idősen már tisztában van az értékeivel, sikereivel, megtapasztalta azt is, hogy a kemény munka, a befektetett energia kifizetődik. Egyúttal könnyű belecsöppenni egy pozitív spirálba: minél több sikert érünk el, annál magabiztosabbak leszünk. A nagyobb önértékeléssel egyre komolyabb feladatokba vágjuk bele a fejszénket. Ez jól hangzik, és még jobb, hogy a felmérés szerint koránt sincsen vége a fejlődésnek akkor, amikor betöltjük a harmadik X-et.

Meddig tart az idilli állapot?

fizkes/istockphoto.com

Az arányokat tekintve, 4 és 11 éves kor között 0,34-al, 15 és 30 között 1,05-dal nőtt az önértékelés, 30 felett viszont 1,30-dal. Ez azt jelenti, hogy felnőttkorban magasabb arányban tudjuk növelni az önértékelésünket, mint fiatalon. Csodálatos tény, hogy ez egészen 60 éves korunkig így is marad, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem a felnőtté válás küszöbén vagyunk a leginkább tudatában az értékeinknek.

A tetőzés 60 éves korunk körül várható.

A kutatás alapján ezt követően, tehát 60 és 70 éves korunk között már csökkenő tendenciát mutat ez az állapot. Sajnos itt megszakad a pozitív statisztika, 70 éves kor felett, egészen a vizsgált 94 éves korig lassan, de folyamatosan csökken az önértékelés. Ez persze érthető, hiszen a többség időskorában már mások segítségére szorul, különböző betegségektől szenved, kevésbé aktív, nem csoda, hogy ez egyáltalán nem erősíti az önértékelésünket.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»