A legjobb fiatalító ételek 40 felettieknek

A legjobb fiatalító ételek 40 felettieknek

Címlap / Stílus / Test / A legjobb fiatalító ételek 40 felettieknek

Rengetegszer hangoztatott tény, hogy mindenkinek törekednie kellene a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A negyedik iksz betöltése után azonban sorsdöntő jelentőségűvé válik, hogy mennyire teszed magad fogékonnyá a krónikus betegségekre, hiszen ha okosan cselekszel, még évtizedekig élhetsz egészségben.

Teljes gabona

Az idő múlásával tapasztalhatod, hogy egyre hajlamosabbá válsz a székrekedésre.

Megfelelő minőségű gabona fogyasztásával létfontosságú rostokat vihetsz a szervezetedbe, melyek segítenek a hatékony bélműködésben.

A teljes kiőrlésű pékáru, a bulgur és a barna rizs lehet a legjobb barátod.

Hüvelyesek

A lencse például tele van rosttal, fehérjével és káliummal.

Utóbbi ásványi anyag a nátrium ellen dolgozik, ami azért jó, mert manapság szinte mindenki túl sok sót fogyaszt, ami hosszú távon magas vérnyomás és szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet.

A sok protein miatt vegetáriánusoknak egyenesen kötelező a fogyasztása!

Krumpli héjával

Nem téved a mondás, amely szerint a héjában van a vitamin!

Készítheted sütve, főzve, vagy ahogy jólesik, a lényeg, hogy hagyd rajta a héjat! Minél kevesebb zsiradékot használsz hozzá, annál egészségesebb lesz a végeredmény.

Tapadásmentes edények és speciális sütőberendezések közül választhatsz a kalóriaszegény megoldás érdekében.

Hal

Az omega-3 zsírsavak többszörösen jótékony hatásúak az egész szervezetre nézve.

Egyfelől gátolják a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását, mivel valósággal „megolajozzák” az idegrendszert.

Emellett csökkentik a vérben lévő „rossz” (LDL) koleszterin szintjét is, ami a középkorúaknál súlyos egészségügyi kockázati tényezőt jelenthet.

Avokádó

Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavai minden zöldség királyává teszik. Isteni krémet készíthetsz belőle, de salátának is tökéletes

Ne feledd, hogy a „zsír” kifejezéstől nem kell elmenekülnöd, hiszen kizárólag a telített és a transzzsírok vannak rossz hatással az egészségre, melyek elsősorban feldolgozott élelmiszerekből vihetőek be.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya, a szeder és társaik tele vannak antioxidánsokkal, de a meggy és a cseresznye is kitűnő választás. Minél élénkebb, sötétebb színű a természet ajándéka, annál több értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A kalóriaszegény csemegékből gyakorlatilag annyit ehetsz, amennyit csak bírsz – kivéve, ha ügyelned kell a vércukorszintedre.

Alma

Ne hámozd meg és ne csak a levét idd meg! „Szőröstül-bőröstül” majszold el az egészet, hiszen ez a gyümölcs egyszerre tartalmazza a két nélkülözhetetlen rostfajtát: a vízben oldódó és nem oldódó változatot.

Desszertnek vagy étkezések között is rágcsálhatod. Napi egy darabot nem nagy művészet becsempészni az étrendedbe, ugye?

Egy kis koffein

Napi egy kávé és tea jó hatással van a szervezetedre, ha nincs semmilyen egészségügyi problémád.

Ilyen mennyiségben az élénkítő hatóanyag jót tesz a testednek, ám ha túlzásba esel, nagy kárt tehetsz magadban. Édesítésre cukor helyett nyúlj inkább természetes eredetű pótlóért, például steviáért!

Ha bizonytalan vagy, hogy megfelelő-e a jelenlegi étrended, bátran kérd ki háziorvosod vagy egy dietetikus szakvéleményét! Nyugi, csak az számíthat buta kérdésnek, amit nem tesznek föl soha.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!