A legideálisabb fali színek a fürdőszobádba a Feng Shui szerint

A legideálisabb fali színek a fürdőszobádba a Feng Shui szerint

Címlap / Otthon / Dekor / A legideálisabb fali színek a fürdőszobádba a Feng Shui szerint

Sokan foglalkozunk a Feng Shuival és gyakorlatának megfelelően igyekezzük berendezni szobáinkat, belső terünket, ugyanis ez az ősi kínai hagyomány az ember és a természet közötti kapcsolatot próbálja összhangba hozni. Tarts velünk, és tudd meg cikkünkből, melyek a legideálisabb színek fürdőszobádba a Feng Shui szerint!

Mégis mi az a Feng Shui pontosan?

Őszintén szólva mindig is hadilábon álltam ezzel a fogalommal, mert bár az ember még ha nem is napi szinten (de havi jelleggel biztosan) valamilyen formában biztosan találkozik vele, mégis sokan nem vagyunk tisztában a jelentésével. Trendek jönnek és mennek, otthonunk színei, mintái és az éppen aktuális divat folyamatosan változik, de a Feng-Shui téma valahogy mindig előkerül. 

Igazából ez egy ősi kínai hagyományon alapuló gyakorlat. Azt vizsgálja, hogy hogyan kapcsolódik az ember a természethez, és a Föld és az Ég törvényszerűségeivel mennyire van összhangban. Ennek megfelelően a Feng-Shui célja a számunkra legmegfelelőbb lakhely és berendezések kialakítása – akár bútorok, akár minták, akár színek tekintetében.

A több ezres évre visszatekintő fogalom jelentése egyébként „szél és víz”. Az ókori kínaiak ennek a módszernek az elvei alapján terveztek meg gyakorlatilag mindent maguk körül, így a közvetlen életterüket, az otthonukat, a külső környezetüket, a kertjüket. A Feng-Shuiban minden színnek meghatározó szerepe van, és számos alapszabállyal is rendelkezik ez az ősi tudomány.

Liudmila Chernetska/istockphoto.com

Milyen a Feng-Shui szerinti fürdőszoba?

Amikor az ókori Kínában kialakult a Feng-Shui, kétségkívül már akkor is a fürdőszoba jelentette a legtisztább helyiséget a házban. A leghigiénikusabb területként fontos volt az akkori népeknek, hogy semmilyen kosz vagy rendetlenség ne uralkodjon benne, az ott élők elkerüljék általa a különböző betegségeket. Lényeges volt az is, hogy a fürdőszobában való tevékenykedés megteremtse a testi és lelki teljes harmóniát.

A fürdőszoba színválasztásnál tulajdonképpen nincsen, vagy csak jó, vagy csak rossz választás, hiszen ahány ember, annyi szokás és ízlés – tartja a Feng-Shui. Természetesen nem mindegy, hogy például milyen elhelyezkedésű a fürdő, ahogyan az sem, hogy mely színeket szeretünk és milyen asszociációkat párosítunk hozzájuk.

A fürdőszobának az ősi tanok szerint nyugodt helyre kell kerülnie, tehát a Yin-oldalra, ahol nincs nagyon forgalmas út vagy utcai zaj odakint. A fürdőszobai növények pozitívan befolyásolják a hangulatot, hiszen tisztítják a teret és segítik az energiaáramlást. A Feng Shui szerint nagy kiterjedésű tükröket kell választani ebbe a helyiségbe, és fontos, hogy minél több természetes fény áramoljon be.

A leggyakoribb három szín a fürdőszobába a Feng Shui szerint az alábbi:

Kostikova/istockphoto.com, Joe Hendrickson/istockphoto.com, Polina Strelkova/istockphoto.com
  1. Fehér: tipikus fürdőszoba szín, tudjuk, de ezt ez az ősi gyakorlat is ugyanígy gondolja. A fehér az ártatlanságot és a tisztaságot képviseli, így érthető, hogy a modern fürdők számára a Feng Shui ezt a színt ajánlja, hiszen a helyiség célja a test megtisztítása és az elme kikapcsolása. A tanítás szerint a csillogó fehér felületek a fürdőben jót tesznek, mert felerősítik az energiák áramlását pl. kerámia, márvány, porcelán.
  1. Kék: ha szeretjük a kék színt, tökéletes választás lehet a tanok szerint a fürdőszobában, mert elősegítheti a pihenést és a felfrissülést, és támogatja a pozitív energiákat. A Feng Shuiban a kék szín a fához kapcsolódik, mely az öt elem egyike. Másik elem a víz, melyet szintén a kék színnel azonosítunk, és amiből bőven van mindig a fürdőszobában. Számos vízvezeték megy keresztül ezen a helyiségen, utat engedve a csapokból, a wc-ből és a zuhanyzókból kifolyó víznek. A kék szín azért is kiváló választás, mert az öt elem közül a fa és a víz is köthető hozzá. Ezek egymást kreatívan támogatják, felfrissülést hozva a léleknek.
  1. Zöld: közkedvelt fürdőszoba szín a Feng Shui alapján a zöld, melyet az ősi kínai gyakorlat a gyógyulással és támogatással azonosít. Megkülönbözteti a halvány világos és az erős zöldet. Míg a tompított zöld pihentető és gyógyító hatású, addig az erősebb zöldes árnyalatok aktívabbak, a mély erdei zöldek pedig nyugodtabbak és letisztultak.

Nyitókép: Liudmila Chernetska/istockphoto.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!