Életmód / Receptek / Táplálkozás

5+2 legfinomabb padlizsános recept

A padlizsán, vagy tojásgyümölcs nem csak a szívet védi, az emésztésre is jó hatással van, mi mégis azért szeretjük a legjobban, mert nagyon finom. Mivel közeledik a szezonja, összegyűjtöttük neked a legfinomabb, egyszerűen elkészíthető, mégis különleges padlizsán recepteket, amelyekkel új színt vihetsz a konyhédba.

Padlizsánkrém elrakásra, télire

Hozzávalók: egy közepes padlizsán, pár evőkanál olívaolaj, egy kg só.

Elkészítés

A padlizsánokat vágd félbe, a magokat kapard ki.

A sót szórd egy tepsibe, majd erre fektesd rá a padlizsánokat, és 110 fokon süsd meg őket.

Ha kész, húzd le a héját, a húst törd össze, add hozzá az olajat és ízlés szerint a sót, majd kanalazd kifőzött üvegekbe, és zárd le őket.

Töltött padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 20 dkg darált sertéshús, póréhagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 2 szál friss rozmaring, olívaolaj, tejföl, sajt, só, bors

Elkészítés

A padlizsánokat vágd félbe és kanalazd ki a belsejüket. A kivájt padlizsánt a felkarikázott póréhagymával futtasd meg egy kis olajon, majd add hozzá a darált húst is. Sózd, borsozd, ízesítsd a kakukkfűvel, és várj, amíg a hús megpirul.

A zsemlét áztasd be, majd morzsold el és keverd hozzá a tojást és a húst. A masszát töltsd a padlizsánokba, majd a padlizsánokat fólia alatt, 150 fokos sütőben süsd 30 percig.

Ekkor vedd le a fóliát, szórd meg a padlizsánokat reszelt sajttal, locsold meg tejföllel, és pirítsd még körülbelül 15 percig.

Rakott padlizsán

Hozzávalók: 3-4 padlizsán, só, 3 ek almaecet, fél kg csirkemellfilé, olaj, 1 dl fehérbor, 3 közepes hagyma, 5 tojás, bors, 1 csomag petrezselyem, 3 ek búzadara, 3 közepes paradicsom.

Elkészítés

A padlizsánokat hámozd meg és kockázd fel. Egy tálban forralj vizet, öntsd bele az almaecetet, és főzd benne körülbelül 5 percig a padlizsánkockákat.

A húst kockázd fel és kevés olajon pirítsd meg, majd öntsd rá a bort, és fedő alatt párold puhára. A tojásokat verd fel, sózd, borsozd és keverd el a búzadarával meg a felkockázott, dinsztelt hagymával.

A hozzávalókat keverd össze, a paradicsomot pedig karikázd fel, és felváltva rétegezd egy hőálló tálba a padlizsános masszával. Először fólia alatt, majd fólia nélkül süsd közepes lángon, körülbelül egy órán keresztül.

Padlizsános penne

Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, egy üveg paradicsomszósz, bazsalikom, 1 kisebb póréhagyma, olívaolaj, olajbogyó, reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma, fél kiló penne tészta.

Elkészítés

A padlizsánt hámozd meg és kockázd fel, kevés olajon fonnyaszd meg a karikára vágott póréhagymát, majd add hozzá a padlizsánt is, sózd meg és önts alá egy pici vizet, hogy megpuhuljon.

Öntsd rá a paradicsomos szószt, add hozzá a bazsalikomot és karikázd bele az olajbogyót, reszeld bele a fokhagymát és főzd még néhány percig, majd a főtt tésztával tálald.

Mozzarellás sült padlizsán

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, 25 dkg mozzarella, 4-5 nagy paradicsom, 3 ek balzsamecet, 3 ek olívaolaj, bazsalikom, bors.

Elkészítés

A padlizsánt szeleteld fel, majd sózd meg, és hagyd úgy 15 percig pihenni. Az olajat keverd el az ecettel, a sóval, a borssal és a bazsalikommal, majd a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirítsd meg kicsit egy serpenyőben, és fektesd őket egy tepsibe.

Locsold meg az ecetes olajjal, takard be paradicsomkarikákkal, majd ismét locsold meg az ecetes páccal, végül fedd be vékonyra szelt mozzarellával, és forró sütőben addig süsd, amíg a sajt megolvad rajta.

Fetás padlizsántekercs

Hozzávalók: 2-3 padlizsán, 25 dkg feta sajt, 1 dl joghurt, egy marék dió, 5 gerezd fokhagyma.

Elkészítés

A padlizsánokat hosszában vágd legtöbb fél centi vastag szeletekre, majd egy kevés olajon mindkét oldalukat pirítsd meg.

A feta sajtot keverd el a joghurttal, a zúzott fokhagymával és a dióval, majd ezzel a masszával töltsd meg a kihűlt padlizsánszeleteket, és tekerd fel őket, akár a palacsintát.

Egy órára tedd a hűtőbe, és már tálalhatod is. Egy kis tzatzikivel még finomabb!

Paprikás padlizsánsaláta

Hozzávalók: 2 padlizsán, egy kaliforniai paprika, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só, bors, petrezselyemzöld, kakukkfű, oregánó, bazsalikom.

Elkészítés

A padlizsánt kockázd fel, szórd meg sóval, borssal és a fűszerekkel, majd hagyd fél órát állni. Öntsd le a levét és a félbe vágott hagymával együtt tedd egy serpenyőbe.

A zöldségeket locsold meg az olívaolajjal, és fólia alatt süsd meg, majd a hagymákról húzd le a héjat és kockázd fel őket. A tejfölt keverd el a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és ízlés szerint fűszerekkel, majd locsold a sült padlizsán és paprika kockákra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást