Végre itt az eperszezon, már egyre több helyen árulják a hazai epret. Ha te is rajongsz ezért a mennyei, piros gyümölcsért, akkor készíts ebből néhány szuper desszertet. Ha nincs ötleted, pontosan milyen legyen, akkor mutatunk is neked néhányat: elhoztuk a mi öt kedvenc epres sütinket és édességünket, amit te is könnyen elkészíthetsz. Némelyikhez még a sütőt sem kell bekapcsolnod!
Epres-zabos szelet, akár reggelire is
Hozzávalók:
- 1 csésze zab,
- ¾ csésze liszt,
- ½ csésze barnacukor,
- egy csipet só,
- ½ teáskanál gyömbér,
- 8 evőkanál puha vaj,
- 1 teáskanál kukoricakeményítő,
- 2 csésze apróra vágott eper,
- 2 evőkanál citromlé.
Elkészítés: Egy tálban keverd össze a zabot, a lisztet, a barnacukrot, a sót, a gyömbért és a kukoricakeményítőt. Ezután add hozzá a citromlevet és a vajat, majd keverd egynemű tésztává. Ha ezzel elkészültél, egy négyzetes tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát és egyengesd el. Szórd bele elosztva az epret is, majd 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Ha kihűlt, vágd kisebb négyzetekre. Dobozban napokig eláll.
Sütés nélküli eprespite
Hozzávalók:
- 25 dkg graham keksz,
- 2 csésze felezett eper,
- 3 evőkanál kukoricakeményítő,
- 10 dkg cukor,
- 25 dkg natúr krémsajt,
- 2 csésze felvert tejszínhab,
- 10 dkg vaj.
Elkészítés: A kekszet daráld le, majd a puha vajjal keverd össze, és ezt tedd egy kör alakú tortaforma aljába, amit előtte kibéleltél sütőpapírral. A tejszínt keverd össze óvatosan a krémsajttal és a kukoricakeményítővel, majd jöhet hozzá a cukor is. A krémet beleteheted így a formába, és ekkor eperrel kell kiraknod a tetejét, de ha szimpatikusabb úgy, keverd hozzá az epret. Tedd hűtőbe legalább 4-5 órára mielőtt tálalod.
Epres pohárkrém
Hozzávalók:
- ½ csésze görögjoghurt,
- 1 csésze magtej,
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup,
- 1 csésze zab,
- 1 evőkanál chia mag,
- 1 teáskanál vanília aroma,
- 1 csipet só,
- eper.
Elkészítés: Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban, kivéve az epret. Ha sima a keveréked, oszd el szép üvegpoharakba, majd a tetejüket rakd ki eperrel. Tedd éjszakára hűtőbe, másnap pedig fogyaszthatod is!
Epres brownie
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj,
- 20+20 dkg tört étcsoki,
- 10 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 12,5 dkg liszt,
- 1 csipet só,
- 2 csésze felezett eper,
- 125 ml tejszín.
Elkészítés: Egy edényben olvaszd meg a vajat, majd adj hozzá 20 dkg csokit. Ha egybeolvadt, vedd le a tűzről, és ha egy kicsit kihűlt, keverd bele a cukrot, a sót, a tojásokat és a lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kell öntened a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütnöd. Ha kihűlt, tegyél a tetejére epreket. A maradék csokit olvaszd meg, majd keverd össze a felvert tejszínnel, és öntsd le ezzel az epres süti tetejét. Tedd hűtőbe, és ha megszilárdult a csokikrém, tálald.
Epres morzsasüti
Hozzávalók: ¼ csésze vaj, ¾ csésze cukor, 1 tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 1 és ¼ csésze liszt, 1 és ½ teáskanál sütőpor, 1 csipet só, ½ csésze tej, 3 csésze felezett eper, még ¼ csésze liszt, még ¼ csésze cukor, még ¼ csésze vaj.
Elkészítés: ¼ csésze vajból, ¼ csésze lisztből és ¼ csésze cukorból készíts egynemű keveréket. A maradék hozzávalót az epren kívül keverd simára egy másik tálban, majd ha egynemű, add hozzá az epret is és óvatosan keverd össze. Tedd kivajazott, hőálló tálba az egészet, majd a tetejére szórd a másik tálból a tésztát nagyobb rögökben. 180 fokos sütőben süsd készre, ha pedig kihűlt, tejszínnel, fagyival tálald.