Ma van az év legdepressziósabb napja: módszerek, amikkel feldobhatod a kedvedet

Ma van az év legdepressziósabb napja: módszerek, amikkel feldobhatod a kedvedet

Címlap / Életmód / Egészség / Ma van az év legdepressziósabb napja: módszerek, amikkel feldobhatod a kedvedet

Blue Monday – így nevezi az angol az év legszomorkásabb napját, ami egy 2005-ben publikált tanulmány szerint általában mindig január harmadik hétfőjére esik. Ha te is úgy érzed, bal lábbal keltél ma fel, vagy legszívesebben ki sem bújtál volna az ágyból, könnyen lehet, hogy ennek a hatásait érzed magadon.

Miért éppen ma?

A szakértők szerint a mai napon minden együtt áll ahhoz, hogy statisztikailag az év legborúsabb napja legyen: már elmúlt a karácsony és a szilveszter fölött érzett izgalom, kifulladt az újévi fogadalmak lendülete, még nagyon messze van a nyári szabadságolások ideje és általában az idő is elég ramaty ilyenkor. Ha pedig mindez nem lenne elég, még hétfő is van… Most már érted, miért érdemelte ki hírnevét a mai nap? De mit tehetsz, hogy te ezek ellenére is jól érezd magadat? Adunk néhány tippet!

1. Viselj valami színeset!

Közismert, hogy a hangulatunk és a színek, amikkel körülvesszük magunkat, hatással vannak egymásra, azaz ha valakinek rossz a kedve, sokkal nagyobb valószínűséggel öltözik sötét, komor színekbe, ám a dolog fordítva is működik: az élénk, vibráló színek a kedvedet is feldobhatják! Lehet, hogy reggel nagy lesz a kísértés, hogy egy sötét farmerbe és fekete pulcsiba bújj, nem bajlódva sokat az outfited kiválasztásával, de ha ráveszed magadat, hogy valami színeset ölts, a kedved is jobb lesz!

Érdemes vibráló sárgával, vagy az év egyik kedvenc színével, a korallal próbálkozni, mert ezek mind energiát adnak, de ha inkább a szorongás gyötör, egy kellemes zöld vagy púderes kék lehet az, ami balzsam lesz a lelkednek.

Ma van az év legdepressziósabb napja: módszerek, amikkel feldobhatod a kedvedetKép forrása: peus/depositphotos.com

2. Szervezz programot!

A pszichológusok által megnevezett egyik okot, miszerint január harmadik hétfőjét az ünnepek távolsága teszi olyan mélabússá, könnyen kiküszöbölheted, ha szervezel valamilyen közösségi programot. Még csak az sem kell, hogy különösebben nagy ügyet csinálj az egészből, elég, ha elhívod a tesódat moziba, vagy munka után beültök a barátnőiddel valahová egy pohár borra.

Az alkalom? Mondd meg nekik, hogy ma van az év legdepisebb napja, és ezt ünnepléssel kell ellensúlyoznotok! Így máris lesz valami, amit napközben várhatsz, a hétfőt kevésbé érzed szürkének, és a közösségben eltöltött idő egyébként is sokat tud javítani a hangulatodon.

3. Lepd meg magadat valamivel!

Lehet kisebb vagy nagyobb dolog, a lényeg, hogy egy pillanatra úgy érezd, kényeztetted magadat valamivel.

Reggel engedd meg magadnak, hogy a kedvenc kávézódból szerezd be a forró italodat, ebédszünetben szaladj ki egy 20 perces masszázsra vagy délután vegyél egy csokit.

Jutalmazd meg magadat azért, hogy egy ilyen szürke hétköznapot is átvészelsz, és emlékezz, hogy a monoton hétfőben is vannak azért jó dolgok!

4. Nézz repülőjegyeket!

Lehet, hogy úgy érzed, korai még elkezdeni szervezni a nyaralást, de az nem árt, ha ránézel a nyári hónapok repjegyeire! Még az is lehet, hogy találsz valami elképesztően jó ajánlatot, de ha nem, akkor is jól fog esni, hogy utána tudsz nézni a helyeknek, amiket idén szívesen felkeresnél majd, és ettől a várva várt napsütéses évszak is kicsit közelebbinek, kézzelfoghatóbbnak tűnik majd.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!