A legboldogabb és legsikeresebb emberek 7 hétvégi tippje

A legboldogabb és legsikeresebb emberek 7 hétvégi tippje

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legboldogabb és legsikeresebb emberek 7 hétvégi tippje

Mielőtt rászánnád magad a fürdőszobai penészvakarásra, majd fáradtan lerogynál a kedvenc tévéműsorod elé egy átlagos szombat délutánon, ismerd meg, mit csinálnak ilyenkor az igazán boldog és sikeres emberek! Laura Vanderkam menedzsment szakértő könyvet is írt erről „What the Most Successful People Do on the Weekend” címmel, mi pedig most kiemelünk belőle néhány ötletet.

Áldozz időt magadra!

Gondolj csak bele, hány kompromisszumot szoktál kötni hétvégén! El kell végezned iksz feladatot, találkozni ipszilonnal, és mire a kedvenc elfoglaltságodig jutnál, már vége is annak a két röpke napnak…
Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha kell, akár a határidőnaplódba rögzíts egy néhány órás időintervallumot magadnak, amikor te állsz a középpontban. Az így szerzett idővel bármit kezdhetsz: sportolhatsz, elolvashatsz egy könyvet, de az is szuper, ha csak sétálsz egyet.

Kettő-öt program kell

Laura kutatásai alapján biztos benne, hogy a sikeres emberek összesen 2-5 programot rögzítenek magukra előre a hétvégékre. Aktuális napirendedtől függően ez iszonyú soknak vagy roppant kevésnek is tűnhet.
A hangsúly azon van, hogy legyen néhány dolog, amit hétköznap lelkesen várhatsz, ugyanakkor ne oszd be minden órádat. Hétvégén érdemes elkerülni a rutinszerű napirendet, hiszen ki kell szakadnod a mókuskerékből – éppen ez a lényeg!

Elevenítsd fel!

Mindegy, hogy mit. Az a fontos, hogy lehetőleg minden hétvégére iktass be egy olyan programot, amihez már évek óta nem volt szerencséd, de szívesen benne lennél megint.
Laura egyik lelkes olvasója például szombat délelőttönként zongoraórákra kezdett járni felnőtt fejjel, ami energiával és önbizalommal töltötte el – ennek következményeként a munkahelyén is sokkal kreatívabb és kiegyensúlyozottabb lett. Nem feltétlenül szükséges, hogy az előásott hobbi megint a mindennapjaid részét képezze, ám ha ismét megtetszik, bátran áldozz rá időt rendszeresen!

Becsüld meg a reggeleket!

Laura rámutat a könyvében, hogy a személyes célok megvalósítására a hétvégi reggelek a legalkalmasabbak. Ha tehát bármilyen jellegű – szellemi vagy fizikai – célkitűzésed van, szombat és vasárnap reggel tehetsz érte a legtöbbet.
Ilyenkor ugyanis a legkisebb a figyelemelterelés esélye. Hétköznap érthető, hogy ér egy rakás más jellegű inger, hétvégén nap közben pedig a család és a barátok kerülnek előtérbe.

Találj ki rituálékat!

A rituálékat mindenki szereti – még az is, aki látszólag berzenkedik az állandóságtól. Az ilyen apró szertartások ugyanis keretet adnak az életünknek, és akármilyen bután hangzik, egyfajta biztonságot teremtenek.
Sokkal könnyebb például elviselned a főnököd pénteki hisztijét, ha tudod, hogy vasárnap reggelire isteni palacsintát fogsz sütni. Amíg a felettesed ordít, elég a baracklekvárra koncentrálnod, s máris nem hagyod magad annyira felhúzni!

Kapcsolódj ki!

Mármint szó szerint, és ez a telefonodra is vonatkozik. Fontos, hogy legalább a hét egy napján teremts magadnak néhány kütyümentes órát, amikor egy kicsit egyedül lehetsz a gondolataiddal, érzéseiddel.
Ha elmenekülsz előlük, és üres öt perceidben ellenállhatatlan kísértést érzel a Facebook-hírfolyamod nézegetésére, ne is tagadd: valami nincs rendben. Amennyiben veszed a fáradtságot, s megtalálod ennek az okát, sokkal jobban leszel a bőrödben!

Tervezz valamit vasárnap estére!

A vasárnap este sokaknak a hétfőtől való rettegéssel, de legalábbis ellenérzés dédelgetésével telik. Ez egészen pici korunk óta meglévő rossz szokás, hiszen már akkor is korán kellett lefeküdni, hogy a másnap kora reggel iskolába tudjunk menni. Pedig a vasárnap este még a hétvége értékes része – tulajdonképpen majdnem a negyede, gondolj bele!
Időzíts tehát addigra valamit, ami lelkesedéssel tölt el. Ez lehet egy családi vagy baráti program, de akár magányos tevékenység is. Ha pénzügyi megfontolásból vagy karrierépítési szándékod miatt hétvégén is dolgoznod kell, akkor koncentrálj a néhány órás üresjáratokra! Ebben az esetben rövidebb, intenzívebb kikapcsolódásra van szükséged, tehát hasznát veheted a relaxációnak és a sportnak.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást