Hogyan oszd be hatékonyan az idődet?

Hogyan oszd be hatékonyan az idődet?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan oszd be hatékonyan az idődet?

Egyre jobban összecsapnak a fejed fölött a hullámok és képtelen vagy teljesíteni a feladataidat? Lehet, hogy túlvállaltad magad, de az is megeshet, hogy csak rosszul osztod be az idődet.

Elengedhetetlen kellék: a határidőnapló

Ha folyton csúszol, és nem tudod utolérni magadat, akkor nem hiányozhat a repertoárodból egy határidőnapló. A legjobb, ha minden vasárnap leülsz a kényelmes fotelodba, és összeszeded a gondolataidat a következő hétre vonatkozóan.
Pontosan jelöld be, melyik feladattal mennyi idő alatt kellene végezned, és ezekhez a beosztásokhoz próbálj meg mindenáron ragaszkodni, pláne, ha most először próbálkozol ezzel a megoldással.
Fontos, hogy ne oszd be minden percedet, hiszen bármi közbejöhet, és akkor ugrik az egész heti elrendezés, ami ismét csak hatalmas zűrzavart eredményezhet.

Végezz inkább előbb, mint később!

Ha ügyesen végzed a dolgodat, akkor időről időre felszabadul majd néhány órád. Jó, ha megpróbálsz ekkor pihenni, feltöltődni, de ha még tele vagy energiával, akkor érdemes előre dolgoznod.
Nem baj, ha olyan feladatot végzel el, amit másnap terveztél, hiszen ez csak a javadra válhat és a hétvégére azt veheted észre, hogy egy csomó szabadidőd maradt, mivel mindennel idő előtt végeztél.

Hasznos szünet

Ha szellemi munkát végzel, érezheted úgy, hogy most aztán teljesen kimerültél, képtelen vagy egy értelmes mondatot megfogalmazni, legszívesebben pedig eltűnnél a világ szeme elől.
Ilyenkor jön jól a gyors szünet, ami jelenthet egy intenzív edzést, szimpla relaxálást, pár falat elfogyasztását, vagy egy egészen másfajta tevékenységkört; a lényeg, hogy feltöltődj.

Ha otthon vagy

Ha GYES-en vagy, esetleg otthonról dolgozol, akkor sokkal könnyebb beosztanod a munkádat, mint azoknak, akiknek kötött a munkaidejük. Ebben az esetben könnyebb kipihenned a szellemi fáradtságot, hiszen a munkádat, a ház körüli teendőket és a babával való foglalatoskodást csinálhatod felváltva, így is tartalékolva az energiáddal.
Törekedj a változatosságra és a kezdetekben – amíg belerázódsz az új helyzetbe – igyekezz csak és kizárólag a fontos teendőkre időt szánni! A későbbiekben már pontosan tudni fogod, mikor fér bele a párórás lazítás és mikor kell mindent beleadnod, hogy végezz.

Csinálj egyszerre több dolgot!

Ha a kötelező feladat mellé, vagy közé beiktatsz valamit, ami pihentet, akkor szinte észrevétlenül haladhatsz a feladatokkal.
Pl. a monoton munkát megtörheti a háttérben szóló zene, miközben szopiztatsz, olvashatsz könyvet, de akár az is lehet, hogy a törölgetés és porszívózás között felüdít, ha sütsz egy sütit.

Legyen benne logika!

Sokan azért úsznak el a teendőkkel, mert logikátlanul építik fel a napjukat, s ez ténylegesen komoly időveszteséget jelenthet. Ha csak a házi munkára gondolunk: először érdemes elindítani a mosógépet, hiszen az szépen eldolgozik magában, nem kell vele foglalkozni.
Miközben a ruhák tisztává válnak, neki lehet látni az ebédnek, mivel az éppen elkészül, mire ki lehet teregetni. Ha folyamatosan, párhuzamosan haladsz a teendőkkel, akkor jóval előbb végezni fogsz.

Ne bonyolítsd túl!

Ha tudod, hogy úszik az egész napod, akkor felesleges háromfogásos menüvel készülnöd; ilyenkor bátran nyúlhatsz azokhoz a tartalékokhoz, amiket pont az ehhez hasonló szituációkra tettél be a mélyhűtőbe. Az se katasztrófa, ha egyszer véletlenül nem jut időd főzni, alkalmanként lehet rendelni is.
És abból se csinálj tragédiát, ha egész napra takarítást terveztél, de úgy fáj a fejed a fronttól, hogy alig bírsz megmozdulni: lehet, hogy tolódik pár napot a tisztítás, de az is megeshet, hogy elegendő lesz pár órát pihenned és neki tudsz látni a teendőknek, míg ha erőltetnéd, még estére is rosszul lennél.

Melyik a legfontosabb?

Bármilyen helyzet áll is elő, nagyon fontos, hogy a kitűzött célra koncentrálj s próbálj a lehető leglogikusabb, legcélravezetőbb úton haladni felé.
Minden mindenben, az időbeosztásban is mérlegelni kell: mi az, ami fontos, aminek határideje van és mi az, ami még várhat? Ha képes vagy mérlegelni, sorrendet felállítani, jóval könnyebben be tudod majd osztani az idődet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást