Ezzel a 7 napos módszerrel végre jól fogsz aludni

Ezzel a 7 napos módszerrel végre jól fogsz aludni

Címlap / Életmód / Egészség / Ezzel a 7 napos módszerrel végre jól fogsz aludni

1. nap: A zaj kizárása – a szó minden értelmében

Természetesen a beszűrődő zajokat ki kell iktatni, de nemcsak ez a fajta „zaj” az, ami az alvást zavarja, hanem csapongó gondolataink és a fejünkben levő zsongás is. Mikor keresztülmész a hálószoba ajtón – vagy legkésőbb akkor, mikor befekszel az ágyba – az a szimbolikus pillanat, mikor magad mögött hagyod az aznapi gondokat.

Reggel, frissen ébredve lesz alkalmad foglalkozni azzal, ami befejezésre vár. Az embereknél az éjszakai alvás és reggeli ébredés ugyanaz, mint mikor a számítógépet kikapcsolod és újraindítod: a problémák nagy részét megoldja. Vagy ha nem is oldja meg teljesen, akkor is kevésbé tragikusan látod másnap, friss fejjel.

Az első nap – és utána minden nap folyamatosan – tehát gyakorold, hogy a hálószoba és az ágy aggódástól és szorongástól mentes terület legyen. 

2. nap: Alváshoz való öltözés

Női pizsama és szemfedő
istockphoto

Régen én is a legócskább, kinyúlt pólóimban aludtam, pedig az alvásnak is meg kell adnunk a módját és nemcsak úri huncutságból.

Ahogy a fontos eseményekhez beöltözünk, a pihenéshez is úgy álljunk hozzá, mint egy kis ünnephez. Szerezz be pár minőségi pizsamát vagy szexi babydollt, a lényeg az, hogy jól érezd benne magad.

Az alvóruha felvételével egy idő után az agy is hajlamosabban fog pihenő-módba kapcsolni. 

3. nap: Fürdés után egyből ágyba

lefekvés előtti rituálé
Viorel Kurnosov/istockphoto.com

Mivel az ébrenlét és az alvás közötti határvonalat szeretnénk élesen meghúzni, a lefekvéshez készülődést kezeljük szigorúan ráhangolódásként. Ennek fontos eleme a tisztálkodás, egy forró zuhany vagy kényeztető fürdő formájában. Az illatgyertyák, fürdősók, olajok használata hasznos, ahogy az is, ha sötétben tisztálkodunk, de legalábbis nem éles, erős világításnál.

És ami a legfontosabb, hogy zuhany vagy fürdés után már ne ülj le a tévé elé, ne vedd kezedbe a laptopod, ne nézz híradót sem és a telefonod is mellőzd.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást