Léböjt kúra a dolgos hétköznapokon, vagyis így ne csinálj végig egy méregtelenítést!

Léböjt kúra a dolgos hétköznapokon, vagyis így ne csinálj végig egy méregtelenítést!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Léböjt kúra a dolgos hétköznapokon, vagyis így ne csinálj végig egy méregtelenítést!

A lefektetett szabályok

A léböjt alatt nincs koffein, alkohol és a levek mellé kizárólag rozskenyeret fogyaszthatsz, amire azóta sem tudok ránézni. Az előkészületek még nagyon izgalmasan zajlottak. Kiválasztottam az öt levet, megvettem a rozskenyeret és teát, ami szintén a méregtelenítést fokozta. Utolsó nap még gondoskodtam egy igazán finom, nem túl egészséges vacsoráról, majd egy csütörtöki napon bele is vágtam a kalandba. 

Így ne csináld!

Optimális körülmények között egy léböjt kúra nyugalomban és relaxációban zajlik, azonban én most nem tudtam ezt megoldani, így kénytelen voltam a hétköznapi rohanásba besűríteni. Meglehetősen kemény kezdés volt, ugyanis keveset aludtam aznap éjjel, rossz hangulatban ébredtem és még a kávémat sem kaphattam meg. Ez utóbbihoz már hozzászoktam, ugyanis akkor már pár hete koffein nélkül boldogultam a mindennapjaimban, de a léböjt első napján bármit megtettem volna egy csésze feketéért.

Rohantam, idegeskedtem, késő estig dolgoztam, mindezt úgy, hogy közben alig volt energiám. Napi nyolc szelet rozskenyér engedélyezett, de én öttel is beértem, tekintve, hogy nem túlságosan ízletes fogásról van szó. Az első szeletnél már bepánikoltam, hogy mégis hogyan fogom ezt kibírni, de szerencsére hamar rájöttem, hogy lepirítva akár még finomnak is mondható. A második nap, viszont meglepően jól telt. Energikus voltam és pehelykönnyűnek éreztem magam.

Nem voltam éhes, sokkal inkább szomjas, így rengeteg vizet ittam aznap. Az esték nehezebbek voltak, mert nem egyszerű korgó gyomorral elaludni, viszont végig akartam csinálni a kúrát. A harmadik nap már hétvége volt, ami talán nehezebbnek bizonyult, mint a hétköznap, ugyanis egész nap cseresznyét szedtem, amiből természetesen egy szemet sem ehettem. Nem tudom, hogy csináltam végig, tekintve, hogy a kedvenc gyümölcsömről volt szó, de elszánt voltam és nem akartam elbukni. Az utolsó nap már tényleg szenvedés volt, de ugyanakkor sok pozitívuma is volt a léböjtnek:

 • kitisztult a bőröm
 • felgyorsult az emésztésem
 • energikusabb lettem
 • könnyűnek éreztem magam
 • fogytam
Armin Rimoldi/pexels.com

A levek, melyeket fogyasztottam:

 • Első nap: Immunerősítő ital
 • Második nap: Zöldbúzafű ital
 • Harmadik nap: Sárgarépalé
 • Negyedik nap: Detox ital
 • Ötödik nap: Ananászlé

Te így csináld!

Azt tanácsolom kezdő böjtölőknek, hogy mindenképpen egy nyugisabb hetet válasszanak kezdésnek, mivel nem csak testileg, de mentálisan is nagyon megterhelő a kúra. Nem jó megoldás az egész napos fekvés és unatkozás sem, mivel az még inkább felerősíti az ehségérzetet. Fontos a figyelemelterelés, de kímélőbb programokkal. Például egy egész napos strandozás, vagy kirándulás életmentő lehet ezeken a napokon.

Lehetőleg ne erre a hétre időzítsd a fontos dolgaidat, mert elképzelhető, hogy nem tudod majd a maximumot nyújtani.

Ez a kúra egyfajta lelki tisztulást is eredményezhet, persze csak ha kellő időt fordítasz magadra. A léböjt alatt mondj le a koffeinről, alkoholról is, mert csak így indul be igazán a méregtelenítés. Gondoskodj a megfelelő mennyiségű alvásról is, hiszen ekkor különösképp fontos, hogy regenerálódjon a szervezeted.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást