Egy könnyű lazac fenséges ünnepi étek lehet bármilyen alkalomból.
Az egészséges, kalóriaszegény lazacot potencianövelőként is számon tartják. Omega 3 zsírsavban gazdag, nagy arányban tartalmaz fehérjét, foszfort és jódot. A kínai orvoslásban elismert frigiditás és impotenciagyógyító.
Hozzávalók 2 személyre:
- 40 dkg bőrös lazacfilé
- só
- 1 közepes citrom
- rozmaring
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 dkg vaj
- 2 közepes burgonya
- 40 dkg zöldborsó
- fehérbors
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, megtörölgetjük. A közepéről 2 szép szeletet kivágunk, a többi részét kifacsarjuk. A lazacot 2 részre osztjuk, picit megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá, majd rozmaringgal mindkét oldalát megszórjuk.
A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágva annyi sós vízben, hogy éppen ellepje, odatesszük főni. Ha már majdnem puha, hozzátesszük a zöldborsót. Fehérborssal és petrezselyemzölddel ízesítjük. Készre főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
A serpenyőbe tesszük az olívaolajat és a vajat. A fűszerezett lazac mindkét oldalát megsütjük.
A frissen sült lazacot zöldborsópürével tálaljuk.
A félretett citromkarikákkal díszítjük az ételt.