Stílus / Test

Látványos tetoválási stílusok, csodás festmények a saját bőrödön

Látványos tetoválási stílusok, csodás festmények a saját bőrödön

A tetoválások minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek, és talán azt is mondhatjuk, hogy lassan elfogadottá válnak. Bár egyes munkahelyeken még most is kizáró tényező a látható helyen feltűnő motívum, azért már senki sem akad fenn néhány különleges minta láttán. De tudod, hogy a klasszikusokon túl milyen tetoválási stílusok vannak még?

Realisztikus technika

A realisztikus tetoválásokra leginkább az élethű kifejezés illik, ezek a munkák valóban olyanok, mintha csodás festmények kerültek volna a bőrre.

Jellemző módon a portrékat sorolhatjuk ide, de minden tetoválást is realisztikusnak nevezhetünk, ha az fotószerű, és pont úgy néz ki, mint ahogy a valóságban várnánk.

Ez a tetoválási stílus nagyon személyes és egyedi, általában azok választják, akik imádják a szépet, a valósághűt, és akik pl. egy szeretett ismerősük arcképét szeretnék megörökíteni.

Ennek ellenére nem csupán a megfogható valóság jellemzi ezt a stílust, bármilyen vízió, meseszerű téma képezheti a tetoválás alapját, a lényeg igazából a teljesen valósághű, pontos végeredmény.

Watercolor (vízfesték)

Ez az imádnivaló új stílus talán minden eddiginél közelebb áll a festészethez, és tökéletes ellentéte a már említett realisztikus munkáknak.

Míg az előző stílusnál a pontosság, az élethű formák és vonalak egyértelműen központiak, addig a watercolornál éppen az elnagyoltság, a határok figyelmen kívül hagyása a legfontosabb szempont.

A színek és a formák összemosódnak, határozatlannak tűnnek, de mégis minden egyes „ecsetvonásnak”, látszólag véletlenszerűen kitöltött felületnek nagyon fontos szerepe van.

A vízfesték tetoválásban ráadásul sokszor a kontúrok sem találkoznak, néha pedig teljesen hiányoznak ezek a meghatározó vonalak.

Old school

Az old school a hagyományos tetoválások felelevenített változata, ezért leginkább azok varratnak magukra ilyen stílusban, akik tisztelegnek a régmúlt tradíciói előtt.

Ez a képszerű, leegyszerűsített, mégis határozott stílus a kezdetek kezdetén hódított, akkor, amikor a nyugati társadalomban is népszerűvé vált – de legalábbis megjelent – a tetoválás.

Ez óhatatlanul összefonódott a tengerész kultúrával, így ezek a motívumok természetesen felfedezhetőek az újragondolt old school-ban is.

Persze mára teljesen átalakultak a technikák, a minták, de még mindig összetéveszthetetlenek. Ennek köszönhetően a hajók, a vasmacskák, a koponyák, a leegyszerűsített „hula girl-ök” ismét olyan jegyeknek számítanak, amiket a tetoválások szerelmesei szeretnének magukon tudni.

New school

A new school az old school megújított változata. Nagyon hasonló stílusjegyeket hordoz magában, de általában sokkal határozottabb körvonalakkal, még feltűnőbb színekkel dolgozik.

Talán a legjelentősebb újdonsága, hogy sok mesefigurát, modern, de rajzos elemet oltottak a stílusba, így a végeredmény valóban bámulatos lett.

A legtöbb tetoválás valamilyen szinten belefér a new school-ba (kivéve persze, ha ordít róla egy másik stílusjegy), a hagyományos minták, formák és motívumok megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

A new school népszerűsége nem csak sokrétűségének köszönhető, hanem annak is, hogy rendkívül könnyű ötvözni más stílusokkal, a lényeg a merészség, a sok-sok szín, fantázia és a még határozottabb körvonalak.

Buena Vista

A Buena Vista, más néven Trash Polka stílus szintén egy újszerű irányvonal, tulajdonképpen a realisztikus elemeket ötvözi az egészen letisztult, minimalista jegyekkel.

Ezek a tetoválások általában három színre építenek: a vörösre, feketére és a szürkére, ami elsőre talán egy kicsit komornak tűnhet.

Persze nem is az a lényege, hogy túlságosan csajos legyen, a legtöbb Buena Vista tetoválásnak komoly mondanivalója, társadalomkritikája, nézetközvetítő stílusjegye van.

A határozottság kifejezetten találó jelző ezekkel a tetoválásokkal kapcsolatban, hiszen az aránylag fiatal, újszerű irányvonal tényleg összetéveszthetetlen más munkákkal.

A főbb mintákat gyakran körülölelik különböző méretű festékpöttyök, árnyak, de a feliratok is gyakoriak.

Dotwork

A dotwork szintén egy nagyon egyedi tetoválási stílus, minden más technikától alapjaiban tér el.

Itt nincs egyetlen vonal sem, a mű kizárólag pontokból épül fel, pontosan úgy, mint az impresszionista képeknél.

Persze különbség a festészeti stílushoz képest azért akad, ugyanis a tetoválások sokkal pontosabbak, geometrikusabbak, míg a festményeknél inkább az összemosódás a lényeg.

Mindenesetre távolról nézve a dotwork tetoválások pontjai is vonallá, képekké állnak össze, míg közelről megszemlélve tökéletesen elkülönülnek egymástól a miniatűr pontocskák.

Jellemzően inkább fekete- szürkeárnyalatosak ezek a művek, és inkább kiegészítésre használják őket, de önmagukban és színesben is gyönyörűen mutatnak.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást