Utazás / Otthon

Látnivalók a szomszédban: Szlovénia

Ha csak néhány nap áll a rendelkezésünkre, hogy még idén szerezzünk egy kellemes utazási emléket, akkor válasszuk Szlovéniát. Gyakran hasonlítják Olaszországhoz illetve Svájchoz, de legtöbbször ezek keverékéhez.

Miért Szlovénia?

A városokban közvetlen, kedves emberek, nagyszerű éttermek és szórakozási lehetőségek, a városon kívül pedig óriási erdők, hegyek, illetve egy kicsi, de annál megkapóbb tengerpart vár az odalátogatókra.
Kiváló választás városnézéshez, természetjáráshoz, tengerparti nyaraláshoz, de akár sportolási lehetőséghez is. Kicsi ország lévén az egész néhány nap alatt bejárható.

Bledi tó

Gyönyörű környezetben, hegyekkel körülvéve, Budapesttől kb. 500 km-re fekszik a Bledi tó. A tó közepén álló kis szigetre csónakkal (pletna) lehet bejutni, az evezős megvár, amíg vissza nem akarunk fordulni.
A szigeten áll egy XV. századi templom, melynek harangja a hiedelem szerint teljesíti kívánságunkat. A tó partján a hegytetőn magasodik a régi vár maradványa, amit a panoráma miatt is megéri meglátogatni.

Triglavi Nemzeti Park

Bled közvetlen közelében található Szlovénia egyetlen nemzeti parkja. A parkon belül magasodik a Triglav (Három fej) hegy, mely 2.864 méterével Szlovénia legmagasabb csúcsa.
Ritka növényekkel és állatokkal találkozhatunk itt, és néhány hagyományőrző gazdaságot is megtekinthetünk, ahol például a sajtokat máig több száz éves módszerekkel készítik.

Bohinji tó

Szintén a Triglavi Nemzeti Park területén, Bledtől kb. 30 km-re található Szlovénia legismertebb nem tengerparti üdülőhelye.
A tó és környéke minden évszakban maximális prgramlehetőséggel várja az idelátogatókat. Kiváló lehetőség túrázáshoz, természetjáráshoz, vagy tóparti sétákhoz.

Ljubljana

Szlovénia ezer éves fővárosa, teli gyönyörű épületekkel és kiváló éttermekkel. A város keresztező folyó (Ljubljanica) partján végig szórakozóhelyek, bárok és éttermek várják a látogatókat.
A város közepén található a vár, melyről az egész város gyönyörű panorámája tárul elénk.

Koper

A szlovén tengerpart egyik gyönygyszeme, az ország legnagyobb kikötője.
Tengerpartja gyönyörű, a belvárosában pedig romantikus sétákat tehetünk a hangulatos kis utcákat járva.

Piran

Koper után a második legnagyobb tengerparti város. Gyönyörű, jó hangulatú, gondozott város, tele virággal, a tengerparti kikötőben pedig rengeteg vitorlás ringatózik.
Sokan a horvátországi Rovinjoz hasonlítják stíulsa és szépsége alapján. A város belsejébe nem engednek be autókat, így nyugodtan bejárhatjuk gyalog az egész óvárost. 

Postojnai cseppkőbarlang

Óriási barlangrendszer, benne hatalmas, lenyűgöző cseppkövekkel. A látogatókat kisvasút viszi a balang belsejébe, ahol séta közben megtekinthetik a lenyűgöző cseppköveket.
A barlangban minden évszakban 8 fok van, így meleg öltözet ajánlott.

Predjamai barlangvár

Csodás vár, melyet egy 123 méteres szikla közepére, a hegy bejáratába építettek.
Nagyon látványos, egyedülálló építmény, rengeteg korabeli helyiségét megtekinthetjük, mindenképpen érdemes megnézni.

Lipica

Kis település az olasz határ közelében, ami természetesen lótenyésztéséről és lóiskolájáról híres, innen származik a híres lipicai lófajta.
Nagyon kedvelt turistalátnivaló, gyönyörű szállodával, golfozási lehetőséggel.