Mi is láthatunk mammutokat? Egy lépéssel közelebb a kihalt faj feltámasztásához

Mi is láthatunk mammutokat? Egy lépéssel közelebb a kihalt faj feltámasztásához

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mi is láthatunk mammutokat? Egy lépéssel közelebb a kihalt faj feltámasztásához

A mammutok egy letűnt korra emlékeztetnek mindannyiunkat, és bár a jól konzerválódott leletek miatt szinte pontosan tudjuk, hogyan nézhettek ki, kevesen gondolnák, hogy még élő mammutot is láthatunk valaha. Pedig a Harvard Egyetem olyan lépést tett, ami azt látszik igazolni: akár már a mi életünk alatt is ismét mammutok járhatnak a földön – de legalábbis elviekben lehetséges lesz a kihalt állat feltámasztása.

3300 év után ismét élt a mammut DNS

A mammutok “feltámasztása” azért jöhet szóba, mert értelemszerűen nagyon közeli rokonságot mutatnak az elefántokkal, vagyis a tudósok szerint elképzelhető, hogy egy mammut sejtjeivel termékenyítsenek meg egy most is élő elefántot, illetve, hogy akár teljesen mammutgénekből “előállított” utódot hordjon ki egy nőstény elefánt.

Mindez azonban idáig csak elmélet volt, ám a Harvard Egyetem kutatói most nagy lépést tettek az ügyben.

A tudomány jelenlegi fejlettségi szintje képessé teszi a tudósokat arra, hogy a DNS-t szerkesszék, azaz bizonyos részeit kivágják, és egy másik DNS darabjaival pótolják, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot.

A DNS persze nem feltétlenül marad életképes minden ilyen esetben, a mammut és az elefánt DNS-ének szerkesztése azonban úgy tűnik, jó irány lehet.

A Crispr néven ismert eljárással a kutatók most egy évezredek óta megfagyott mammut DNS-ének darabjait keresztezték egy elefánt élő DNS-ével, és az eredmény sikeres volt. Ez azt jelenti, hogy a DNS életben maradt, a mammut DNS-ének darabjaival is, így aztán több mint 3 évezreddel az állat kihalása után a Harvard Egyetem laboratóriumában ismét élt a mammut egy génje.

A mammutot meghatározó jegyekre koncentráltak

George Chruch, a Harvard Egyetem professzora elmondta, a DNS “összeollózásakor” olyan jegyekre fókuszáltak, amelyek jellegzetesé teszik a mammutot, így például a gyapjasságot, a fül méretét vagy a bőr alatti zsírszöveteket meghatározó elemekre.

Ezek a jegyek tették alkalmassá a mammutot abban, hogy a jégkorszak hidegét is elviselje, és ezek azok a jegyek, amelyek a laikus szemlélő számára is leginkább megkülönböztetik a mammutot az elefánttól. A mostani kísérletek azonban azt igazolják, hogy ezek a jellegzetességek egy elefánt DNS-ével keresztezve is visszahozhatóak.

Arra persze még várni kell, hogy valóban képesek legyünk mammutot klónozni, ezért az eredményeiket a kutatók tudományos lapban még nem is publikálták, mert tudják, hogy sok munka áll előttük.

Ha pedig elviekben képessé is válunk a mammutok klónozására, ami a mostani eredmények alapján akár a nem is olyan távoli jövőben is bekövetkezhet, még mindig számolnunk kell az etikai kérdésekkel – azaz, hogy például kihasználhatunk-e ilyen célokra egy most élő elefántot, szabad-e beavatkoznunk így a természet rendjébe, és egyáltalán, hová vezet a DNS-ek manipulálásának képessége?

Ahol a természet az úr: mesés képek és érdekes tények Izlandról
Galéria / Ahol a természet az úr: mesés képek és érdekes tények Izlandról

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!