Lakberendezési tárgyak, amik karantén idején nem bizonyulnak a legjobb ötletnek

Lakberendezési tárgyak, amik karantén idején nem bizonyulnak a legjobb ötletnek

Címlap / Otthon / Dekor / Lakberendezési tárgyak, amik karantén idején nem bizonyulnak a legjobb ötletnek

Nem te vagy az egyetlen, aki az elmúlt hónapokban sok időt töltött otthon és egy idő után elmerengett a háza vagy lakása berendezésén. A helyiségek ugyanis egycsapásra váltak sok – eddig szokatlan – funkció helyszínévé: iroda, edzőterem, kávézó, étterem, játszótér, most mindennek meg kell felelnie, amíg tart a karantén. Otthonunkat tehát új oldalairól ismerjük meg és ez nem minden esetben előnyös. Nézzük, mik azok a lakberendezési tárgyak, amiket eddig szerettünk – vagy nem fordítottunk rájuk különösebb figyelmet – de karantén idején nem bizonyulnak a legjobb ötletnek.

Hideg, éles fényű izzók

A jó világítást hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig nagyban hozzájárul az otthoni jó közérzethez. A mennyezeti világítás erős fényénél sokkal jobb több, lágyabb fényforrás használata. Meleg fényű izzókat válassz, amik természetesebb, kellemesebb hatást keltenek. Ha most nem tudod kicserélni az izzókat, kiegészítő világításként próbálkozz esténként gyertyával, mécsesekkel. 

Nyitott polcok

Az elmúlt években nagy trend volt a konyhai felsőszekrények mellőzése és helyettük jópofa fapolcok installálása. Ez remek és hangulatos abban az esetben, amikor nem használjuk a konyhát napi szinten, de ha a karantén rákényszerít minket a mindennapi főzésre, már korántsem praktikus, mert nehéz rendben tartani. 

Harsány falszínek és keszekusza minták

Otthonunk színei nagy hatással vannak a hangulatunkra, elvégre a színterápia egy létező és működő dolog. Ha huzamosabb időt (heteket, hónapokat) töltünk el egy helységben, önkéntelenül felvesszük színvilágának rezgéseit. Lehet, hogy a sötétszürke fal jólesett eddig esténként, de most borússá tesz minket, vagy tetszett a piros függöny, de hosszú távon inkább idegesítő a vibrálása.

Még az sem szerencsés, ha minden fehér, ez ugyanis észrevétlenül, de szaporább légzést és magasabb pulzus-számot eredményezhet. A földszínek és a lágy pasztellek viszont hatásosan nyugtatnak meg minket. 

A minták izgalmassá és mozgalmassá varázsolják az enteriőrt, de ha túl sok van belőlük – vagy csak túl sokáig nézzük őket – ebből a stílusos dinamikából is megárthat a sok. A sok cikázó vonal, vagy harsogó pötty ugyanis hosszú távon fejfájást okozhat. Nem kell teljesen simává és mintától mentessé tenni a lakást, de csak módjával jelenjenek meg a szövevényes motívumok. 

gregorylee/depositphotos.com

Túl világos, vagy éppen túl sötét függönyök

Valaki minimalista, vagy a skandinávokat követve egyáltalán nincs függönye, de nem zavarja, hiszen csak munka után, vagy hétvégenként van otthon, akkor viszont szereti a fényt.

Most azonban nehézségekbe ütközhet, ha nincs vagy túl áttetsző a függöny és a fárasztó home office után ledőlne egy órára délután, de nem tud besötétíteni.

Azonban a vastag, túl sötét függöny sem mindig jó, mert ha napközben túl sötétet csinálunk, szervezetünk azt hiheti, hogy este van és alvó-módba kapcsol. 

Művirágok

A vágott virág nem olcsó és csak pár napig szép, aki pedig nem ért a növényekhez, hamar képes megölni a szobanövényeit, ezért tisztában vagyunk vele, hogy a művirágoknak és műnövényeknek van létjogosultsága. Most azonban, hogy naponta sokszor rátévedhet a szemünk a műanyag gazokra, felfedezhetjük, hogy inkább rontanak az enteriőrön, főleg akkor, ha nem magas minőségű dekorációról van szó. 

Inspirációs idézetek

Egy motiváló idézet vagy pár kedves szó (love, home, family, stb.) bájos kiegészítője lehet a lakásnak, akár egy polci dekorációként, akár egy poszteren, azonban heteken keresztül nézegetni fárasztó lehet. Ami jól működik akkor, ha csak időnként pillantunk rá, idegesítővé válhat, ha állandóan a szemünk előtt van. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást