Új kutatások szerint ezt szedd, ha meg akarsz szabadulni a pattanásoktól

Új kutatások szerint ezt szedd, ha meg akarsz szabadulni a pattanásoktól

Címlap / Hírek / Új kutatások szerint ezt szedd, ha meg akarsz szabadulni a pattanásoktól

Minden héten kijön egy-két újabb csodaszer az aknés, pattanásos bőrre, de általában elmondható róluk, hogy nem sokat érnek, és nagyjából semmilyen tudományos kutatás nem áll amögött, hogy működnek is. Az esti kankalinolaj viszont ígéretesnek bizonyul – néhány kutatásnak sikerült kimutatnia, hogy enyhíti a pattanásos bőr gyulladtságát.

Az esti kankalinolajjal általában kapszulaként találkozik az ember, bármelyik drogériában és egészségboltban kapható. Általában étrendkiegészítőként árulják, de újabban kutatások zajlanak arra is, hogy az olaj jó lehet a pattanásos bőr kezelésére – igaz, ezek még nagyon kis résztvevőszámú kutatások, de ígéretesnek tűnnek.

Az olaj fő aktív összetevője a gamolénsav, ami gyulladáscsökkentő és hidratáló tulajdonságokkal is bír.

A pattanások szempontjából a gyulladáscsökkentés releváns, hiszen úgy alakulnak ki, hogy a pórusok eltömődnek, és begyulladnak, így minden, ami leviszi a gyulladást, segíthet a helyzeten.

A hidratáló hatás segíthet a bőrnek felépíteni egy védővonalat a kosz és a szennyezőanyagok ellen, ami aztán azt is eredményezi, hogy kevesebb pórus fog begyulladni, mert nem jut beléjük szennyeződés.

Szakértők egyelőre nem javasolják az esti kankalinolajat magában használni, mivel több kutatásra lenne szükség, hogy biztosan tudjuk a hatékony adagolást és a mennyiséget, de az olyan pattanás elleni készítményekhez tökéletes kiegészítőnek bizonyulhatnak, amelyek egyébként szárítják a bőrt, és nagyon erőteljesek a hatóanyagaik. Az így igénybe vett bőrfelületre nagyon jó lehet a kankalinolaj, akár több, már kipróbált olajjal együtt is, a bőrfelszínre felkenve.

Érdemes azonban arra is figyelni, hogy az olajnak lehetnek mellékhatásai, kifejezetten akkor, ha valaki vérhígítót, magas vérnyomás elleni gyógyszert, vagy antidepresszánst szed.

Éppen ezért, hiába a pozitív kutatások, mindenképpen beszélj a háziorvosoddal, mielőtt kúraszerűen ilyet kezdesz szedni, vagy az arcodra kenni (bár utóbbi azért kevesebb vizet zavar).

Ha egészséges vagy, és az orvosod zöld utat adott a használatára, a jelenlegi kutatások alapján nagyjából napi 450 mg az ideális az olajból – ez még nem túl sok, de már mutat annyi javulást, hogy megérje kúraszerűen szedni. Ha nem látsz változást, érdemes lehet bőrgyógyászhoz fordulni, aki be tudja állítani a bőrödnek megfelelő mennyiséget.

Képek forrása: VadimVasenin/Depositphotos.comRomarioIen/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást