Egészség / Életmód / Táplálkozás

A csodatévő gyógynövény: 5 mód ahogyan segít ez a mennyei fűszer

A csodatévő gyógynövény: 5 mód ahogyan segít ez a mennyei fűszer

Szebb lesz tőle a bőröd

A kurkumát Indiában gyakran használják természetes arclemosók készítéséhez, hiszen nagyszerűen tisztítja a bőrt, segít megakadályozni a pattanások kialakulását és természetesen színez is. A kurkuma azonban élelmiszerekben fogyasztva, azaz belülről is képes fiatalítani a bőrt, így is szabályozza a faggyútermelést. Mivel hatására javul a bőr kollagén-megkötése, segíthet megőrizni a bőr rugalmasságát, hidratáltságát, feszességét. Nem véletlen, hogy amikor a gyarmati időkben a nyugati világ is találkozott vele, a kurkumát csak „holy powder”-ként, azaz szent porként emlegették.

Náthára is jó megoldás

Mivel a kurkuma segít enyhíteni a lázat és a köhögést és támogatja a test kiválasztószerveit, így azok könnyebben és gyorsabban győzik le a fertőzéseket. A kurkuma tehát az általános nátha, megfázás idején is kiváló természetes gyógymód lehet. Keleten általános egészségjavító szerként is használják. Gyakorlatilag mindenféle apró-cseprő betegségre alkalmazzák, amivel az emberek még nem akarnak orvoshoz fordulni, de szeretnének gyorsan jobban lenni. Nagyjából úgy, mint mi idehaza a kamillát vagy a lándzsás útifűt.

Segít megelőzni a betegségeket

A kurkuma nem csak abban segít, hogy ha megbetegedtél, gyorsan ismét talpra állj, de abban is, hogy elkerüljenek a betegségek. A texasi Houston Egyetemen végzett vizsgálatok szerint a kurkuma csodatévő erejét a narancssárga színét is adó demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületeknek köszönheti. Ezek képesek beavatkozni a sejtek biokémiai reakciós folyamataiba, és gyakorlatilag őrködnek azok megfelelő működése felett. A kurkuma egészségmegőrző hatását, melyet a népi gyógyászat már ezer éve ismer, mára a tudomány is igazolta.

OksanaKiian/istockphoto.com

Segít megelőzni a cukorbetegséget

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában az oxidatív stressz és a gyulladás fontos szerepet játszik, a kurkuma pedig segíthet megszüntetni ezt. Egy vizsgálat során a cukorbetegség előszobájának is nevezett, inzulinrezisztenciával küzdő betegeknek kurkuminoidokat adtak. Nem alakult ki náluk a cukorbetegség, míg a kontrollcsoportban a páciensek 16%-a diabéteszes lett. Egy másik vizsgálatban a kurkumin a már cukorbeteg résztvevők értékeit javította. Olyan vizsgálat is született már, amely azt igazolta, hogy a kurkuma helyreállítja az erek falát és csökkenti a vesekárosodás mértékét a diabéteszesek körében.

Megelőzheti az Alzheimert?

Az Alzheimer-kór pontos kialakulásának okát egyelőre nem igazán ismerjük, noha a tudomány egyre közelebb kerül hozzá. Annyi bizonyos azonban, hogy Indiában statisztikailag kisebb az esélye annak, hogy valaki Alzheimer-kórt kap. Vannak vizsgálatok, melyek arra utalnak, hogy ehhez az étkezési szokásoknak is köze lehet. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a kurkumin több ponton is képes beavatkozni és gátolni a betegség kialakulását. Gátolja például a béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását az agyban, amelyek a kór kialakulásához vezetnek, de antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságai az emlékezőképesség teljesítményét is javítják. Az Indiai Neurológiai Akadémia egyik kutatása során pedig javulást figyeltek meg azoknál az Alzheimeres betegeknél, akik rendszeresen kurkuma kapszulát szedtek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást