10 kültéri bútor, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

10 kültéri bútor, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Címlap / Otthon / Hobbi / 10 kültéri bútor, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Szerencsénk volt a kültéri bútorok vásárlásával, mert éppen az előző nyár végére készültünk el az udvarunkkal, így a szezonzáró leárazásokon majdnem mindent meg tudtunk venni, amire szükségünk volt. Ez hatalmas segítség, hiszen rengeteg bútor valóban horrorisztikus áron szerezhető be újonnan a meleg hónapokban. Nem muszáj ugyanakkor kivárnod az augusztus végét, vagy éppen a szeptembert, hiszen akadnak olyan bútorok, amiket saját kezűleg is elkészíthettek.

Biciklitároló

A raklapokat sokféle módon fel lehet használni, de talán nem jutott volna eszedbe, hogy akár biciklitárolóként is tökéletesen funkcionálhatnak ezek az egyszerű alapanyagok.

Pedig erre a célra is tökéletesek sőt, egy kis átalakítással még remekül is mutatnak: ehhez elég némi festék, esetleg pár virág.

Egyszerűbb módon is készíthetsz a raklapból biciklitárolót, hiszen akkor is tökéletesen megtartják a kerékpárokat, ha csak lefekteted őket a földre, és nem készítesz hozzájuk extra támasztékot.

 

Pad

Néhány zsaluzó tégla és méretre vágott gerenda segítségével nem csupán egyedi, hanem biztos lábakon álló padot készíthetsz a kertedbe, vagy akár a teraszodra.

A natúr változatok is csodásak, de a zsaluzó téglák és a gerendák egyaránt alkalmasak arra, hogy lefesd őket, így egész biztosan bele tudod illeszteni ezt a bútort a már meglévő miliőbe.

Az csak hab a tortán, hogy a téglák üregei tárolóként, ágyásként is funkcionálhatnak, és hogy néhány párnával igazi dizájntárgyat varázsolhatsz ebből az olcsón elkészíthető bútordarabból.

 

Hintaágy

Ehhez a bútorhoz már jó eséllyel szükséged lesz egy segítő kézre, ha másért nem, hát azért, mert a gerendák sokszor meglehetősen nehezek.

Mégis érdemes egy próbát tenni a projekttel, mert csodálatos és kényelmes hintát készíthettek magatoknak.

Ha nem akarjátok a nulláról kezdeni az építést, akkor egy kiszeparált bútort is felújíthattok és újragondolhatjátok akár egy felakasztható, kényelmes hintaágy formájában.

 

Asztallap

A kerti asztalok sokszor hamarabb tönkremennek, mint a benti változatok, de nem kell megválnotok tőlük csak azért, mert egy kicsit összekarcolódott a lapjuk.

A megmaradt hidegburkolatok nem csak csodálatosan mutatnak az asztallapok helyén, még nagyon praktikusak is: ellenállnak a hőnek, így nem kell annyira vigyázni rájuk, amikor odakint sütögettek.

Akár részben, akár egészben használjátok fel a csempéket, a végeredmény garantáltan csodás lesz!

 

Ülőgarnitúra

Bár látványos, az alapszerkezete a legtöbb ülőgarnitúrának nagyon egyszerű, éppen ezért nem a legbonyolultabb dolog az otthonotokban megépíteni őket.

Különösen akkor igaz ez, ha nem nagyon szeretnétek őket mozgatni, hiszen ekkor gyakran még fúrni, csavarozni sem kell.

Azonban még a mozgatható bútorok is viszonylag egyszerűen megépíthetőek otthon: a vastag gerendák jól tartanak, a vékonyabb lécek pedig kényelmes támaszt biztosítanak – főleg, ha kiegészítitek a szettet puha párnákkal.

 

Lábakon álló balkonláda

Hagyományos, lábakon álló sőt, guruló balkonládát is készíthetsz otthon, mégpedig nem túl bonyolult módon.

Érdemes egy kicsit kreatívkodni ezekkel a kiegészítőkkel, mert a boltokban nagyon drágán beszerezhetőek, holott meglehetősen egyszerű darabokról beszélünk.

A négy sarokba tett téglatest formájú, vékony gerendák köré elegendő felszögelni a léceket – már kész is az alap!

Ha a vízálló bélésről is gondoskodsz, tökéletesen balkonládáid lehetnek.

 

Emelt ágyás

A balkonládákkal megegyező módon készülnek az emelt ágyások, amikből akár kiülő, többfunkciós pad is készülhet.

Jóval stabilabbak lesznek ezek a bútorok, ha megtöltöd a belsejüket, bár nem utolsó szempont, hogy akár tárolásra is alkalmasak lehetnek.

Ha azonban ültetnél beléjük, természetesen megteheted, és annak sincsen akadálya, hogy ülőalkalmatosságként egyaránt funkcionáljanak ezek a látványos és kedvező áron elkészíthető bútorok.

 

Sarokülő

A lehető legegyszerűbb bútor, amihez nincs szükséged kézügyességre, természetesen raklapból készül.

Elég, ha egy-két nyers változatot lecsiszolsz, majd lakkozol, vagy festesz: ha egymásra teszed őket, már el is készültél.

Vásárolhatsz direkt raklapra készült párnákat, így azokkal sem kell bajlódnod. Az alappal így meg is vagy, már csak rajtad múlik, hogyan dobod fel a sarokülő környezetét.

Készíthetsz hátlapot, polcokat, vagy akár tárolókat további raklapokból.

 

Bárpult

A raklapokat nem csak egymásra helyezve, hanem az oldalukra döntve is sokféle módon felhasználhatod.

Készülhet belőlük akár bárpult is: ehhez elegendő, ha a felső részükön rögzítesz egy keskenyebb asztallapot, és már el is készültél.

Ízlésednek és kézügyességednek megfelelően festheted, alakíthatod a bútort, akár kis rekeszeket, polcokat is kialakíthatsz rajta, majd használhatod pultkén, kisasztalként.

 

Körpad

A kertben a legcsodálatosabb dolgok közé tartoznak az árnyat adó fák.

A legtöbb udvaron a lombkorona alatt zajlik az élet, hiszen a nyári hőségben ajánlatos elbújni az erős sugarak elől.

Szerencsére akadnak olyan bútorok, amiknek a segítségével a lehető legközelebb merészkedhetünk ezekhez a hatalmas növényekhez.

Ilyenek a fák köré épített körpadok, amiket természetesen nem csak hatszög formában lehet elkészíteni: egy régi, újragondolt asztal, vagy akár néhány egymásra helyezett raklap is lehet az alapja ezeknek az izgalmas bútoroknak.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást