A különleges magyar pékség isteni és egészséges finomságokkal kápráztat el – interjú a Falánk Falu tulajdonosaival

A különleges magyar pékség isteni és egészséges finomságokkal kápráztat el – interjú a Falánk Falu tulajdonosaival

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A különleges magyar pékség isteni és egészséges finomságokkal kápráztat el – interjú a Falánk Falu tulajdonosaival

Belegondoltál már valaha abba, pontosan vajon mi kerül egy általad elfogyasztott péksüteménybe? Vagy esetleg tudod, hogy neked mire van szükséged, mert különböző alapanyagokat, élelmiszereket nem fogyaszthatsz, így viszont nehezen találsz igazán minőségi és finom pékárut?

Nos, ha betérsz a szentendrei Falánk Faluba, ahogyan nemrég én egy olyan gluténérzékenyként, aki még három másik összetevőtől is mentesen étkezik, egyből nagyszerű kínálattal találhatod szembe magad: Gréta, Léna és Tibi péksége ugyanis csupa olyan finomságot kínál, amelyek táplálóak, egészségtudatosak és finomak is egyben.

Hogyan kezdődött a Falánk Falu története?

A Falánk Falu kezdetéről valójában nekünk is csak történetek mesélnek – Beatrix és Zsolt, az előző tulajdonosok hozták létre a helyet. Mi tőlük vettük át egy évvel ezelőtt, jelenlegi formáját ez alatt az év alatt nyerte el. Ez egy kis családi vállalkozás, hárman csinálunk mindent. Az átvételkor a hely kinézete és termékei is mások voltak, a mi célunk az volt, hogy jó minőségű, kézműves, mindenmentes termékeket szeretnénk előállítani – nem azért, mert divat, hanem épp azért, mert hiány. Sok hely van, de nagyon ritka, hogy az alapanyagok kerülnek előtérbe, nem a gyors vevőszerzés.

Fotó: Falánk Falu

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy át szeretnétek venni a pékséget?

Szerettünk volna valamit csinálni együtt, egy családként. Nagy erőt látunk ebben, olyan értéket, amit szeretnénk Lénának átadni. Két ember, ha egy irányba, szeretettel, alázattal és kitartással halad, annak meglesz az eredménye, ezt fontos képviselnünk. Mi ebben hiszünk, így élünk. Az, hogy miért éppen ez a hely? Igazából ezt a véletlen alakította, egyszer csak szembejött velünk, és tudtuk: nekünk ez nagyon való. Szeretjük a kihívásokat, az új megoldásokat, a nehezebb utakat – ezekre a tulajdonságokra nagy szükség van a mentes termékeknél. 

Fotó: Falánk Falu

Az is szempont volt, hogy olyat csináljunk, ami előremutató – nem tartjuk fenntarthatónak a fogyasztói cikkek jelentős részét sem a környezetvédelem sem az egészségmegőrzés szempontjából, úgy látjuk, hamarosan „elfogy a cérna” mindkét tekintetben. Fontos, hogy olyat csinálunk, amivel haladunk, és amit tiszta szívvel és nyugodt lelkiismerettel tudunk képviselni. Részt veszünk piacokon is, hiszünk a termelői közösség erejében, együtt sokkal többek vagyunk, mint külön-külön, elszórtan.

Fotó: Falánk Falu

Milyen alapelvek szerint készülnek a termékeitek?

Először is: minden termékünk glutén-, tej-, tojás- és szójamentes. Ez fontos, nem tartjuk átláthatónak, ha váltakozó a termékek összetétele. A másik kulcsfontosságú elem a liszt: csak rostban gazdag, teljes kiőrlésű gluténmentes lisztekből készülnek a pékáruk, mint a kölesliszt, zabpehelyliszt, mandulaliszt, lenmagliszt, barna rizsliszt – nem használunk magas keményítőtartalmú kukoricalisztet, sem gluténmentes búzakeményítőt. Nem tápláló, nem juttatunk a szervezetünkbe semmi hasznosat, csak szénhidrátot. Miért fogyasszunk rendszeresen valamit, ha utána ugyanolyan éhesek leszünk tőle? Ha hizlal? Ha nem örül neki a szervezetünk? És legfőképp: miért állítanánk elő ilyen termékeket? A pénz nem boldogít, ez szintén fontos. Ha jót csinálsz, és jól csinálod, az igen.

Fotó: Falánk Falu

Kik az elsődleges célközönségetek?

Nagyon sokféle okból fogyasztják a termékeinket. Ételallergia, cukorbetegség, növényi étrend, egészségmegőrzés, szénhidrátcsökkentett étrend a leggyakoribb; de sokan, sokféle indokkal keresnek meg minket. Nincsen elsődleges célközönségünk, mindenkinek készül, aki örül annak, amit csinálunk.

Fotó: Falánk Falu

Milyen pékáruk, sütemények szerepelnek rendszeresen a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?

Népszerű pékáruink a vekni, bagett, zsemle, croissant, szilvás papucs, pogácsa, kölestúrós párna, meggyes pite. Ezeket nem is tehetnénk meg, hogy nem készítjük, mert ezekért jönnek be a pékségbe, jönnek el a piacokra. Változó ízben muffin, kosárkák, pohárdesszertek, torták szoktak még készülni. Alakítjuk, tökéletesítjük a termékeket, van olyan időszak, amikor nem készítünk semmi újat, és van, amikor hirtelen 3 új termékünk is megjelenik. Nem egyszerű mindig a toppon lenni – Léna még csak 2 éves, az energiánk java oda megy.

Fotó: Falánk Falu

Miért fontos szerintetek, hogy egy péksütemény ne csak finom, hanem egészségtudatos is legyen?

Hiszünk a felelősségvállalás fontosságában, szomorúnak tartjuk, hogy a vásárlóknak órákig kell olvasgatni a címkéket és kutatni a megfelelő termékek után, ahelyett, hogy a gyártók törekednének az egészség- és környezettudatosság felé. Ez rossz folyamat: bizalmatlanná válnak a fogyasztók, általánosítások jelennek meg: a pékáru hizlal, a gluténmentes csak az érzékenyeknek való. Szerintünk a tápláló pékárunak mindig is lesz létjogosultsága, hiszen nagyon praktikus. Könnyen szállítható, fogyasztható, bármikor ki tud váltani egy tízórait, uzsonnát. Az, hogy nem búzalisztből, hanem más gabonákból, magvakból készül, nem zár ki senkit a fogyasztói körből. Étrendtől függetlenül is vásárolnak nálunk azért, mert finomak a termékek, nem puffasztanak, sokáig eltelítenek.

Fotó: Falánk Falu

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Szeretjük a vásárlóink, nagyon kedves emberek, értékelik a munkánk. A termékek jellegéből adódóan törzsvásálóink vannak, ismerjük őket, egy-két szót mindig igyekszünk velük váltani. A legfontosabb visszajelzésnek azt tartjuk, hogy hétről-hétre eljönnek az üzletbe vagy a piacokra. Ez nagy dolog, hálásak vagyunk érte. Az a vevőszám emelkedés, amit ez alatt az év alatt elértünk, nagyon jó visszaigazolás.

Fotó: Falánk Falu

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szinte folyamatos tervezésben vagyunk. A piacokat nagyon fontosnak tartjuk, lehetséges, hogy bővítjük a kitelepülési helyeket. A házhozszállításba most kezdtünk bele, lenne igény az országos lefedettségre, jelen pillanatban ennek a kivitelezésén dolgozunk.

Nyitófotó: Falánk Falu

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!