Szerelem / Párkapcsolat

Egy különleges jelenség, és ami mögötte van: 5 jel, hogy fantáziakapcsolatban élsz

Majdnem negyven évvel ezelőtt jelent meg Dorothy Tennov könyve, amelyben egy egészen új kifejezést hozott be a köztudatba. Az angolul limerence-ként emlegetett szó szerelmet jelent, de nem a már megszokott formában. Valójában ugyanis az, aki ebben az állapotban szenved, szinte megszállottan rajong egy másik személyért; lehet ez akár a párja, akár egy barátja vagy egy ismeretlen személy is.

Az írónő akkoriban 500 embert interjúvolt meg a témában, hogy közelebbről is megismerje azok gondolkodását, akik megszállottan rajonganak egy másik személyért. Ők azok, akik úgy érzik, a szeretetéhségüket sehogy sem tudják csillapítani, folyamatosan az érzéseik uralkodnak felettük, és erősen függenek a másik féltől. Ha ez a személy a párjuk, akkor már az eltávolodás legkisebb jelét látva is kétségbeesnek, még inkább megszállottá válnak, és erősebben ragaszkodnak a szerelmükhöz.

Ők azok, akik szinte folyton csak a másikra koncentrálnak, olyannyira, hogy a saját életükkel, családjukkal, barátaikkal már szinte alig tartják a kapcsolatot. De a szerelem tárgya nem csak a párjuk lehet: ha ez a személy egy ismerős, aki előtt titkolják az érzéseiket, akár a legkisebb találkozás, pár szavas beszélgetés is izgalommal és boldogsággal tölti fel őket. Leginkább egy függőséghez lehet hasonlítani az állapotot, ami egy kis időre csillapítva lett, de rövidesen újra felerősödik.

Ami igazán különös ebben a pszichikai állapotban, hogy aki épp benne van, még csak észre sem veszi magán. Egyáltalán nem tűnik fel neki, hogy már átlépett egy egészséges határt a viselkedésével, ahogy azt sem látja, hogy sok esetben nem a valóságot észleli, hanem inkább egy fantáziakapcsolatban él.

Folyton jeleket keres arra, hogy a másik viszonozza az érzéseit, és akkor is talál ilyet, ha valójában a másik semmi erre utalót nem tett.

Ha az alábbi 5 állításban magadra ismersz, az erősen arra utal, hogy te is egy ilyen helyzetben rekedtél!

1. Tegyük fel, hogy van egy srác, akivel még csak az ismerkedés kezdeti fázisában vagytok. Sőt, akár az is lehet, hogy csak reggelente szoktad látni a munkahelyeden, és nagyon tetszik, de néhány szónál többet nem váltottatok egymással. Ha ezektől függetlenül te mégis rögtön a közös jövőtökről álmodozol, ráadásul elég gyakran, az kétség kívül annak a jele, hogy nálad is ez a típusú szerelem van kialakulóban.

Olvastad már?  Így árulkodik a férfi testbeszéde arról, hogy hogyan viszonyul a nőhöz

2. Miután megvolt az első randi, ami ráadásul jól is sikerült, te mégsem vagy nyugodt. Rendkívül ideges vagy ugyanis amiatt, hogy vajon mikor fog írni vagy hívni, és hogy egyáltalán lesz-e még egy találkozó. Sőt, amikor úgy döntesz, hogy majd te felhívod telefonon, a szíved olyan sebességben ver, hogy szinte rosszul leszel; ráadásul szédülsz, és még a kezeid is remegnek.

3. Az életed középpontjába állítod ezt a személyt, és mindent tudni akarsz róla. Olyannyira mindent, hogy muszáj tudnod, mit csinál éppen aznap, kivel beszélt, kivel találkozott, és hogy egyáltalán gondol-e rád. Az egész napod körülötte forog, egy percre sem tudod kizárni a fejedből, még a legfontosabb munkád során sem.

Egy különleges jelenség, és ami mögötte van: 5 jel, hogy fantáziakapcsolatban élsz4. A féltékenység akkor is felütheti a fejét, ha nem is alkottok egy párt. Ha már attól is jelentkezik nálad a zöldszemű szörny, hogy a srác (aki nem is a pasid) egy másik csinos nővel beszélgetett, az annak a jele, hogy megszállottja lettél a kettőtök gondolatának. De kapcsolatban is könnyen jelentkezik ez a probléma. Már a tudat, hogy a barátod épp Facebookozik, zavar téged, mert attól félsz, biztos egy olyan lánnyal beszélget, akiért titokban oda van.

5. Meggyőződésed, hogy nem élhetsz a pasi nélkül, ha pedig eltávolodik tőled, vagy szakítotok, a depresszió legmélyebb zugaiba zuhansz. Reménytelenné válsz, folyamatos hangulatingadozásaid lesznek; épp olyan ez, mint amikor valaki egy káros függőségéről próbál leszokni.

A jó hír, hogy ez a típusú szerelem nem tart örökké: attól függően, hogy mennyire viszonozzák az érzéseidet, néhány hétig vagy néhány évig is tarthat. Sok esetben csak rövid fellángolásról van szó, időnként csak a kapcsolat első heteiben van jelen, de van, hogy a szakítás után üti fel a fejét. Aki viszont képes felismerni magán a jeleket, máris meg tudja tenni az első lépéseket a javulás felé, és fokozatosan, de el tudja engedni rajongásának tárgyát.

Olvastad már?  7 meglepő dolog, amit a boldog párok minden nap csinálnak

Kép forrása: pexels.com