A kritikus 7. év – mérföldkövek a kapcsolatokban

A kritikus 7. év – mérföldkövek a kapcsolatokban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A kritikus 7. év – mérföldkövek a kapcsolatokban

A párkapcsolatban sokan tekintik kritikusnak az első 7 év lezárulását, sőt kifejezetten sok kapcsolat állítólag éppen ekkor ér véget. Tényleg ennyire egyértelmű határvonal húzódik ennél az évszámnál, vagy vannak a kapcsolatoknak további mérföldkövei is?

Az első 3 hónap

Egy kapcsolat kezdetén a pár általában sokáig nem vágyik más társaságára. Sokan vannak, akik a kezdeti nagy szenvedély idején, vagyis az első három hónapban szinte minden percet a másikkal akarnak tölteni, megismerni őt kívül-belül.
Ez az egymásra találás első és egyben legintenzívebb időszaka, amely megalapozza a későbbi, hosszú távú kapcsolatot is.

Szakítás 3 hónap után?

Az első mérföldkő egy kapcsolatban éppen az előbbiek alapján a harmadik hónap lejárta körüli dátum. Vagyis az, amikor már elkezdünk mások társaságára is vágyni, például bemutatni szerelmünket barátainknak, családtagjainknak.
Éppen emiatt ez az első olyan időpont, amikor mások szemével, kicsit kívülről is meglátjuk a másik személyiségét, és sokszor ez az a pillanat, amikor ki is ábrándulunk belőle.

2 év

A házasságban vagy egy kapcsolatban eltöltött második év szintén fordulópontnak számít. Az első években kiélvezzük az új élet, a házassággal vagy az összeköltözéssel járó előnyöket, és ilyenkor élvezzük legjobban új szerepünket is.
Kialakítjuk a szokásokat, a szabályokat és a napi rutint is, amely – akkor legalábbis úgy érezzük – igazi házaspárrá kovácsolhat bennünket.

Szakítás 2 év után?

A második év eltelte után azonban sokakban az is tudatosul, hogy ez az, amire számíthatnak az elkövetkezendő években, sőt akár egész életük során. Ilyenkor kezdjük el kritikusan szemlélni a kialakult szabályokat és egyben el is kezdünk lázadozni ezek ellen.
Egyben a két év kellő idő ahhoz is, hogy a másik „otthoni” arcát is megismerjük, ami nem minden esetben egyezik azzal, amibe beleszerettünk a kapcsolat elején.

7 év

A leginkább közismert választóvonal egy kapcsolaton belül a hetedik év. Sokan állítják, hogy ennyi idő kell ahhoz, hogy testünk sejtjei tökéletesen kicserélődjenek, és mintegy más emberekké váljunk, akiknek lehetséges, hogy inkább másik társra is szüksége lehet.
Az együtt töltött hét év alatt a legvalószínűbb a gyerekvállalás is, így ennek minden szépsége és nehézsége is segít, hogy eddig az időszakig eljussanak a párok.

Szakítás 7 év után?

Hét év házasságban töltött év alatt rengeteg dolog történik a párral. Valószínűleg megszületnek a gyerekek, sőt már óvodába is járnak, a szülők pedig visszaszoknak a „hagyományos” életbe.
A pár tagjainak ilyenkor újra fel kell fedezni egymásban a vonzó társat, akit annak idején megszerettek, és ez sokszor nehézségekbe ütközik. Nehézséget jelent az öregedés, amit sokan nehezen fogadnak el, de egyre nagyobb nehézséget okozhatnak a másik hibái is, amelyet már annyira jól ismerünk.

Melyik az igazi mérföldkő?

Hogy melyik az igazi választóvonal vagy mérföldkő, azt nehéz lenne megmondani. Tény, hogy minden változás (házasság, gyerekek érkezések, stb.) számtalan új szituáció elé állít bennünket, amelyek mindegyikénél el kell döntenünk, hogy együtt vagy egyedül szeretnénk megbirkózni a problémákkal.
Tény, hogy az együtt töltött évek sok kapcsolat egyben tartása mellett szólnak, de tény az is, hogy mindez nem garancia a további évek sikerére.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást