Kreatív húsvéti tojásfestés régen és ma 

Kreatív húsvéti tojásfestés régen és ma 

Címlap / Otthon / Hobbi / Kreatív húsvéti tojásfestés régen és ma 

Hazánkban a tojásfestés és húsvéthétfőn a locsolkodás népszokása terjedt el. A tojás szimbólumot Ostara germán istennőhöz kötik, aki a tavasz keleti úrnője, és a tavaszi napéjegyenlőségkor ünneplik. Dél-Németországból ered a tojáskeresés népszokása, amikor is a felnőttek tojásokat rejtenek a fűbe, amit a gyerekeknek kell megkeresniük.

Húsvéti hímes tojás 

Népszokás szerint a húsvéthétfőn meglocsolt lányok hímes tojással kedveskednek az őket meglocsoló legényeknek. Tájegységenként más és más tojásfestési szokások, minták maradtak fenn. A leghíresebbek a hímes, az írott vagy karcolt, valamint a patkolt tojások. A hímes tojások alapszíne a piros, amely egyes források szerint Krisztus vérét jelképezi, maga a tojás pedig a feltámadó Jézust.

A tojásfestés ma már nagyrészt a gyerekek körében szokás, azonban egyre inkább önkifejezési forma is felnőttek számára is, egy kreatív, művészi alkotás. A népművészeti díszítőelemekkel készült tojásokat hagyományőrző jelleggel a mesterek készítik. 

A hagyományos hímes tojás kifújt tojásból hagymalével festve, maratva/karcolva készül. 

Tojásdíszítési technikák

A húsvéti tojások készülhetnek főtt, illetve kifújt tojásból. Egy időben elterjedtek voltak a festéktablettával színezett élénk színű tojások, manapság viszont ismét a természetes festékekkel festett, visszafogottabb színvilágú tojásokat kedvelik. Emellett még számos kézműves technikát lehet kipróbálni, kinek-kinek kézügyessége, ízlése, és a rendelkezésére álló anyagok szerint. A Mesés cuccok húsvéti termékei között rengeteg alapanyagot találhatsz a díszítéshez.

Festés előtt mindenképp zsírtalanítsd a tojások héját, különben nem tapad meg rajtuk szépen a festék! Amennyiben természetes színezéket használnál, többféle növény főzésével, áztatásával érhetsz el színes végeredményt. Pirosat hagymahéjjal, sárgát kurkumával, zöldet spenót vagy csalán levelével, narancssárgát őrölt piros paprikával, lilát céklalével, kéket vöröskáposzta-levéllel, barnát diólevéllel lehet készíteni.

Díszítheted írókázással, karcolással, vagy harisnyába csomagolva batikolással. A mintákat festheted ecsettel vagy filctollal. Számtalan ötletet találhatsz képmegosztó oldalakon részletes leírással. Dekorálhatsz szalaggal, fonallal, szalvétával decoupage technika segítségével, filctollal és körömlakklemosóval, mozaik technikával; a lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt!

A kifújt tojásokat nyugodtan elteheted a következő szezonra is, azonban a főtt tojásokat néhány napon belül el kell fogyasztani. 

Ha gyerekekkel állsz neki tojást díszíteni, mindenképp a főtt tojás javasolt a könnyebb és biztosabb fogás érdekében. Számukra biztosan jó móka és elfoglaltság lesz a tojásfestés, dekorálás.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást