Életmód / Táplálkozás

5 zöldség, amit nem lenne szabad meghámozni, mégis megtesszük

5 zöldség, amit nem lenne szabad meghámozni, mégis megtesszük

A legtöbb zöldség és gyümölcs esetében a héjában van a legtöbb vitamin és ásványi anyag, ráadásul a legtöbb rost is, ami nagyon jót tesz az emésztésnek. Sokan a növényvédő szerek miatt hámozzák meg alaposan a zöldségeiket, de nekik van egy rossz hírünk: az a növény, amit ilyennel kezeltek, nemcsak a héjában, hanem a héja alatti rétegekben is tárolja az anyagot, így ezzel sem vagyunk előrébb.

A legjobb, ha igyekszünk bio forrásból beszerezni a növényeket, vagy figyelünk arra, hogy mit írnak a szupermarketben: néhány helyen ugyanis kiírják, ha a héj maga nem fogyasztható.

Az alább zöldségek esetében azonban általában ez nem áll fenn.

Répa

Bár koszosnak és egészségtelennek tűnhet, a répát teljesen felesleges meghámozni. Tedd bele meleg vízbe, ha nagyon zavar, hogy piszkos, de egy jó mosás bőven elegendő neki. A főzés vagy sütés során úgyis felpuhul, és minden szennyeződés távozik belőle.

Répa hámozása
istockphoto

Kígyóuborka

Láttam már olyan embert, aki salátába meghámozta az uborkát, pedig semmi szükség rá. A legtöbb rost és vitamin általában a zöldség héjában található, ezért hagyd rajta nyugodtan, ugyanolyan marad tőle az íze.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást