Stílus

Koronavírus: Óvintézkedések vírus ellen, ha most készülsz hosszabb autós utazásra

Ugyan külföldre már nemigen utazhatunk a járvány miatt, de van, hogy elkerülhetetlen egy hosszabb autós utazás, főleg akkor, ha a család úgy dönt, hogy a nyaralóban vészeli át a karantént. Íme a legfontosabb óvintézkedések utazás közben, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy minimalizáld a fertőzés veszélyét.

Előkészületek indulás előtt

Az első és legfontosabb szabály az, hogy ha betegek vagyunk, ne utazzunk. Vigyünk magunkkal gyógyszereket. Ne vásároljunk fel sok doboz megfázás elleni gyógyszert ész nélkül, hiszen ha nem lesz rá szükség, csak ki kell dobni ha lejárt a szavatossága, most pedig nem marad másnak.

Legyen rajtunk maszk, akármilyen. Még a sima sebészi, vagy az otthon készített maszk – sőt, akár egy kendő is – is hatékonyan véd a cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen, mint amilyen a koronavírus is.

Az viszont még fontosabb, hogy visszatart minket attól, hogy ne érjünk az arcunkhoz. Az ember egy óra alatt átlagosan 23-szor nyúl az orrához, szájához, szeméhez, így a nyálkahártyán keresztül könnyen terjed a fertőzés, a maszk pedig ezt megakadályozza. Abban is segít, hogy az emberek ösztönösen nem mennek közel ahhoz, akin maszkot látnak, így hatékonyabban tartják egymás között a két méteres távolságot. 

Az autó fertőtlenítése

A maszk mellett elengedhetetlen a gumikesztyű is, mert azzal is kisebb eséllyel érünk arcunkhoz és véd a fertőzött tárgyak fogdosásakor is. Egy 2018-as kutatás szerint egy autóban kétszer annyi baktérium van, mint egy szemetes fedelén, tehát nem árt egy kis extra tisztítás.

Ha nincs alkoholos fertőtlenítőnk, Domestosos vagy hipós vízzel töröljük át a lakáskulcsainkat, a slusszkulcsot, az autó kilincsét, ablaktekerőjét, a kormányt, a gombokat és minden felületet, amihez nagy valószínűséggel hozzá fogunk érni.

A koronavírus szerencsére a bőrön keresztül nem terjed, de a kezünkkel megérintve orrunkat, szánkat és szemünket, igen. 

Nomadsoul1/depositphotos.com

Óvatosság vásárláskor

Az üzletekben próbáljunk célirányosan és gyorsan vásárolni, hiszen minél több ember van egy helyen, annál nagyobb a fertőzés esélye.

Sorban állásnál tartsuk a két méteres távolságot és ne feledjük, hogy a készpénz alapból tele van bacilusokkal, de a kártyaterminál is, hiszen naponta több száz ember nyomja be gombjain a pin kódját.

Vásárlás után dobjuk el és cseréljük le a gumikesztyűt, vagy mossunk alaposan kezet. Ha van alkoholos kézfertőtlenítőnk, fontos, hogy legalább húsz másodpercig dörzsöljük a kezünkre, de jobb megoldás a kézmosás.

Nyugodtan vigyünk magunkkal szappant, amit egy flakon vízzel leöblítünk miután itt is húsz másodpercig dörzsöljük kezünkre a tisztítószert.

Ügyeljünk arra, hogy a kéz hátulját, az ujjak közét, a csuklót és az ujjbegyeket is alaposan megmossuk. Kerüljük az éttermeket és csak olyan ételt vegyünk, amit biztonságosan fogyaszthatunk el, például csomagolt szendvicset, amit úgy is meg tudunk enni, hogy nem érünk hozzá piszkos kezünkkel.

Tennivalók érkezéskor

Miután megérkeztünk, gumikesztyűnket dobjuk ki és mossunk kezet. A maszkot fertőtleníthetjük alkoholos spray-vel, vagy mossuk ki azt is, jó forró vízzel, fertőtlenítőszerrel.

Fontos, hogy mindent alaposan tisztítsunk meg, amit vásároltunk, hiszen összetapogatta a szállító, az árufeltöltő, a többi vásárló, a pénztáros és mi magunk is, mindenki piszkos kézzel.

Az összes csomagolást fertőtlenítsük és a biztonság kedvéért akkor is mossunk kezet, miután kibontottunk és kidobtunk például egy mirelit zacskót. Most még inkább elengedhetetlen, hogy az ételhez csakis tiszta kézzel érjünk.

Sonyachny/depositphotos.com

A helyszín biztonságossá tétele

Érkezéskor egyből vegyük le a cipőnket és a legjobb, ha a lakáson/házon kívül hagyjuk. Ha erre nincs lehetőség, mossuk meg a cipő talpát. Azokat a ruhákat, amiken utaztunk, vegyük le és mossuk ki, vagy tegyük el egy zacskóba.

Alaposan mosakodjunk meg, hajat is mossunk és öltözzünk tiszta, otthoni ruhába.

A kilincseket, kaputelefont, okostelefont fertőtlenítsük, ahogy minden más, gyakran használt felületet is, mint például az asztal vagy billentyűzet. A tányérokat, poharakat és evőeszközöket is gyakrabban mossuk el. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást