Koronavírus: Mivel szórakoztasd a kisiskolás gyereket, ha házi „szobafogságra” vagytok ítélve?

Koronavírus: Mivel szórakoztasd a kisiskolás gyereket, ha házi „szobafogságra” vagytok ítélve?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Koronavírus: Mivel szórakoztasd a kisiskolás gyereket, ha házi „szobafogságra” vagytok ítélve?

A négy fal között, barátoktól távol töltött idő hasznos felhasználása nem egyszerű feladat, és könnyen átcsúszhattok abba, amikor a nem tanulásra szánt időben a gyerkőc a telefonját nyomkodja vagy a tévé előtt ül. A rendkívüli helyzetben érthető, ha egy kicsit lazábban kezeled a képernyő-időt, de azért adunk néhány játékötletet, amivel sokkal mókásabban is eltölthetitek a kényszerpihenőt.

Befolyásolt festő

Ha több, hasonló korú gyereket kell lekötnöd, akkor arra tökéletes ez a játék. Az egyik gyerkőc lesz a „festő”, a másik pedig irányítja. Ehhez az ecsetre vagy filctollra egy hosszú madzagot kell kötni. A festő fogja a tollat a másik gyerek pedig a madzag végét, és azzal irányítja a festő kezében a tollat. A feladat, hogy a festő kitalálja, mit fest.

Ha ez így túl nehéz, akkor könnyíthettek azzal, hogy előre rajzoltok néhány kártyát egyszerűbb ábrákkal (házikó, pöttyös labda, csiga, stb.) és ezekből kell húzni, így a festő is tudja, hogy nagyjából mik a lehetőségei.

Akasztófa

Egy igazi, megunhatatlan klasszikus, amit a már írni-olvasni tudó gyerekek egymással is játszhatnak, de ha végre van időd leülni hozzájuk, akkor biztosan ti is élvezni fogjátok. Viccesebbé tehetitek a feladatot azzal, hogy kategóriákat adtok meg, például mesebeli állatokat vagy a szobában látható dolgokat kell kitalálni, biztos lehetsz benne, hogy beindul a gyerekek kreativitása!

IgorVetushko/depositphotos.com

Melyik a nehezebb?

Gyűjtsetek össze néhány hétköznapi tárgyat, majd add oda a gyereknek a konyhamérleget, és kérd meg, hogy mérje le őket, a kapott értékeket pedig jegyezze le. Meg fogsz lepődni, hogy milyen sokáig elbíbelődik a dologgal! Ha már egy jó pár dolgot lemért, kérd meg, hogy állítsa őket sorba a súlyuk szerint. Ekkor keressetek még néhány tárgyat, a feladat az lesz, hogy megtippelje, ezeknek hol van a helye a sorban, majd a mérés után beillessze őket. Imádni fogja, hogy a konyhamérleggel dolgozhat, és még a mértékegységváltásban, súlyfogalmak beépítésében is nagyon hasznos ez az elfoglaltság!

Ha nincs otthon konyhamérleged, használhatsz szobamérleget is, ekkor nagyobb tárgyakra lesz szükség, hogy látványosabb legyen a méregetés.

Bábozás

Biztos, hogy találtok otthon egy régi kesztyűt, aminek az ujjait levágva meg is van a bábok alapja. Keressetek elő még néhány régi, felszabható holmit, kiegészítőket, gombokat, textilfilcet, fonalat, bármit, ami egy báb készítéséhez felhasználható. Egy kis fantáziával remek és csudavicces bábokat készíthettek, amikkel aztán a kedvenc meséteket, vagy egy közösen kitalált történetet is előadhattok. Ha sok a feladatod, és szükséged lenne egy kis csendre, kérd meg a gyerkőcöt, hogy készítse el ő maga a bábokat, a díszletet és találja ki a mesét. Este aztán a kanapén ülve apával együtt élvezhetitek a díszbemutatón. Semmiképpen se hagyjátok vastaps nélkül az eseményt!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!