Stílus

Koronavírus: Hogyan szokj le arról, hogy az arcodhoz érj

Manapság a legfőbb intelem azok számára, akik szeretnék elkerülni a koronavírus-fertőzést, hogy gyakran mossanak kezet, és ne nyúljanak az arcukhoz. Noha az első védekezési módot viszonylag könnyű betartani, a második annál nehezebb. Alapvetően rettentő nehéz megállni, hogy ne érjünk az arcunkhoz.

Egy 2015-ben végzett kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy átlagban 23 alkalommal érintjük meg az arcunkat egyetlen óra leforgása alatt, ebből 44 százalékot a száj, az orr vagy a szem érintése tesz ki.

Az arcunk érintése – különösen a nyálkahártyával fedett részek környékén – rendkívül könnyűvé teszi a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetünkbe, ezáltal könnyen megfertőződhetünk és vírushordozóvá, illetve potenciális fertőzővé válhatunk.

Nemcsak a vírusok miatt érdemes leszokni az arcunk érintéséről, de a rendszeres érintéssel aknék keletkezhetnek, azaz a szépségünknek is árthat. Arról nem beszélve, hogy aki állandóan az arcához nyúl, kevésbé tűnik magabiztosnak – állítja Sanam Hafeez New York-i pszichológus. Léteznek azonban technikák, amelyek segítenek ebben a szinte lehetetlennek tűnő témában, ezeket gyűjtöttük most össze.

Figyeld meg az arcérintési szokásaidat!

Az első lépés, hogy figyeld meg, és légy tudatában, hogy mikor és miért érinted meg az arcodat. Olyan ez, mint ha rájönnél, miért rágod a körmödet – unalomból vagy ha ideges vagy. A legtöbben tudattalanul nyúlnak az arcukhoz: megdörzsölik a szemüket, az ajkaikat tépkedik, ha zavarban vannak, azaz a limbikus rendszerüknek engedve, tudattalanul cselekszenek ilyenkor. Ha a szeretnél ezen a szokáson változtatni, elengedhetetlen, hogy felismerd, mi az, ami kiváltja ezt a cselekedetet. Próbálj koncentrálni olyankor is, amikor olvasol, vezetsz, stresszes vagy stb.

Próbálj az arcod érintése helyett valami mást megfogni!

Az üres kezek gyakran elkalandoznak, valamit kezdeni kell velük – állítja Hafeez. Tévézés vagy olvasás közben mindenképp el akarjuk foglalni a kezeinket, ezért érünk az arcunkhoz velük. Ha szeretnénk leszokni erről, valami helyettesítőt kell találnunk számukra, például szorongassunk inkább stresszlabdát, pörgessük a fidget spinnert, legyen egy plüss játék a kezünkben, vagy tegyük keresztbe a karunkat a mellkasunkon, így a kezeink nem lesznek magukra hagyva. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ezeket a tárgyakat rendszeresen és alaposan fertőtlenítsük.

Olvastad már?  Így gátold meg, hogy kipattogjon a bőröd a maszktól

galitskaya/depositphotos.com

Tedd kényelmetlenné!

Egy másik jó módszer arra, hogy ne érjünk többet az arcunkhoz, ha kellemetlenné tesszük az érintést. Húzzunk fel kesztyűt, ezáltal nem lesz kellemes az arcunknak, ha hozzányúlunk, vagy tegyünk szemüveget, ami egyfajta védelmet jelent a szemünknek, ha hozzányúlnánk, esetleg sminkeljünk, ilyenkor – félve attól, hogy elkenődik a sminkünk – alapvetően ritkábban érünk az arcunkhoz.

Emlékeztesd magad!

Egy alaposan rögzült szokást nehéz megszüntetni, könnyű megfeledkezni arról, hogy mit határoztunk el. Érdemes emlékeztetni magunkat valamilyen módon arra, hogy mit ne tegyünk.

Apró kis emlékeztető jelek segíthetnek növelni a tudatosságunkat és az erőfeszítéseinket.

Egy post-it a számítógép képernyőjén, kollégák segítsége, akik figyelmeztetnek arra, ha az arcunkhoz értünk, naptári figyelmeztetések – Hafeez szerint jól működhetnek ilyen esetben.

Légy tudatosabb!

Gyakran az idegesség váltja ki bennünk, hogy az arcunkhoz érünk – állítják a szakértők. Azért érintjük meg magunkat, hogy megnyugodjunk. Ha képesek vagyunk e helyett a tudatos légzést alkalmazni, úrrá lehetünk a problémán. 

fizkes/depositphotos.com

Legyenek reális céljaid!

Ne légy magaddal kemény, ha elsőre nem sikerül teljesen leszokni az arcod megérintéséről. Ha óránként kétszer vagy háromszor érinted meg az arcodat, az is óriási előrelépés lehet, ne várj azonnali, radikális változást. Egy szokás megváltoztatása időt és gyakorlást igényel. A változás pedig frusztráló és kimerítő lehet, ráadásul nem egyik napról a másikra történik.

Koncentrálj arra, amit könnyebben kontrollálni tudsz!

Mivel az arcérintési szokásaid megváltoztatása időt és erőfeszítést igényel, fontos, hogy arra koncentrálj, amit már most is képes vagy megtenni. Például legyen mindig tiszta a kezed, így ha véletlenül mégis az arcodhoz érnél, akkor sincs nagy gond.

Bár egyelőre nincs meg a tökéletes módszer a koronavírus elleni védekezésre, a gyakori alapos kézmosás mellett érdemes tudatosabban odafigyelnünk a szokásainkra, hogy egészségesek maradjunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást