Koronavírus: 5 apró dolog, amit megtehetsz, hogy a világ karantén idején is kicsit jobb hely legyen

Koronavírus: 5 apró dolog, amit megtehetsz, hogy a világ karantén idején is kicsit jobb hely legyen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Koronavírus: 5 apró dolog, amit megtehetsz, hogy a világ karantén idején is kicsit jobb hely legyen

A mostani helyzetet mindenki máshogy éli meg, de az biztos, hogy senkinek sem könnyű. Ahogy a járvány legyőzése is elsősorban és leginkább az emberek hozzáállásán és fegyelmezettségén múlik, úgy azért is sokat tehetsz, hogy a karantén és a vészhelyzet kevésbé legyen nyomasztó, és a lehető legjobbat hozzuk ki a kialakult helyzetből.

Kérdezd meg a szomszédot, hogy kell-e neki valami

Ha boltba, vagy gyógyszertárba mész, és van lehetőséged, kérdezd meg a szomszédodat, vagy a házban élő idős nénit, bácsit, hogy szüksége van-e valamire.

Az idősebbeknek eleve felajánlhatod a segítségedet, de lehet, hogy a szomszédnak is jól jön, ha éppen elfogyott a tej vagy csak egy kocka vaj kellene, és nem akar ezért elindulni a boltba.

A távolságot persze tartsátok meg, beszélhettek akár az ablakon keresztül is, vagy hagyhatsz nekik egy kis cetlit a telefonszámoddal, és megkérheted, hogy tegyenek így ők is, hogy legközelebb tudjatok szólni egymásnak, ha boltba indultok.

Az árut hagyd az ajtóban, kerüld a személyes találkozást! Kivételes és nehéz időket élünk, de miért ne lehetne ez alkalom arra, hogy megismerkedj a körülötted lakókkal, akiknek eddig talán a nevét sem tudtad?

 

Írj valakinek bátorító üzenetet!

Ismersz családot, akik karanténban rekedtek egy aprócska lakásban a kicsi gyerekekkel? Van ismerősöd, aki az egészségügyben próbál helyt állni? Netalán olyan, akiről tudod, hogy beteg, és az ellátása most a járvány miatt bizonytalanná vált? Tudsz valakiről, aki elveszítette az állását, és most nehéz helyzetbe került?

A krízishelyzet sokak mindennapjait tette szinte elviselhetetlenül nehézzé, nekik egy pár kedves sor, egy biztató üzenet, vagy csak az, hogy tudtukra adod, gondolsz rájuk, sokat jelenthet.

A problémáikat nem tudod megoldani, de ha ez minden, amit tehetsz értük, miért ne tennéd meg ezt?

 

Hívd fel egy idős szerettedet!

Reméljük, arról nem nekünk kell szólnunk, hogy ha még megteheted, hívd fel a nagyszüleidet, kérdezd meg, hogy érzik magukat, beszélgess velük egy kicsit, hogy kevésbé legyenek magányosak az elzárkózás ideje alatt. De ha akad néhány szabad perced, gondolj más idős szeretteidre is!

A kedves kollégára, aki esetleg évekkel ez előtt ment nyugdíjba, a kedvenc tanárodra a középiskolából, vagy a távoli nagynénire.

Most biztosan jól fog esni nekik, ha felhívod őket is, és ha eddig halogattad a hívást, hát most aztán tényleg itt van az ideje.

 

Mosolyogj a pénztárosra!

Vagy bárkire, akivel az elkerülhetetlen ügyintézés során összetalálkozol.

Kint vannak, dolgoznak, és most, amikor mindenki feszült, ideges, sokszor rajtuk csattan az is, amihez pedig semmi közük sincs.

Egy kedves szó vagy egy bátorító mosoly ilyenkor segíthet átvészelni a napot – hidd el, még maszkon keresztül is látszik, erről te magad is megbizonyosodhatsz, amikor visszamosolyognak!

 

Ne ítélkezz!

Ha egyértelmű kihágást, az érvényben lévő rendeletek durva megsértését tapasztalod, akkor természetesen, mint bármikor máskor, ha törvényszegés szemtanúja vagy, kihívhatod a rendőrséget. Egyébként azonban egyáltalán nem érdemes azon bosszankodni, hogy hányan vannak az utcán, vagy ki mit vásárol – és mennyit – a boltban.

Lehet, hogy tényleg felelőtlenül viselkednek, de az is lehet, hogy alapos okkal vannak kint, vagy nem csak maguknak, hanem egy idős szomszédnak is bevásárolnak, ezért vesznek több mindent.

A válaszokat nem tudhatod, bosszankodni, ítélkezni pedig nem is érdemes: nincs ugyanis befolyásod arra, hogy mások hogyan viselkednek, hogyan éreznek. Az azonban, hogy te a magad részéről felelősségteljes döntéseket hozz, és megőrizd a belső békédet, jó hangulatot magad körül, már csakis a te felelősséged.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást