Otthon / Dekor

Konyhastílusok, amikért nekiállnánk felújítani

A konyha kétségtelenül a lakás egyik legfontosabb helyisége, éppen ezért fontos, hogy jól érezzétek itt magatokat. Ugyanakkor a felújítása költséges és nagy felfordulással jár, ezért biztosan nem fogjátok évente lecserélni, csak hogy az aktuális trendeket kövessétek. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik a hozzád és otthonodhoz legjobban passzoló stílus, amit éveken keresztül szívesen nézel majd. Mi ezekben gondolkodnánk – te melyikre cserélnéd le a mostani konyhádat?

’50-es évek

A „mid-century modern-ként” is ismert stílus már kiállta az idő próbáját: funkcionális, letisztult, ugyanakkor igényes, minőségi és teli van olyan darabokkal, fókuszpontokkal, amelyek megragadják a szemet, miközben a meleg színek otthonos, barátságos benyomást keltenek.

Külön előnye, hogy szépen belesimíthatóak már meglévő elemek, például egy régi csempe vagy a szekrényajtók.

Ha ezek jó állapotban vannak, és nem akarod lecserélni őket, a felújítást, az új stílust akár köréjük is szervezheted, így megtarthatod a konyha eredeti jellegét, mégis modernebb, a saját ízlésedhez passzoló hangulatot adhatsz neki.

 

Kortárs

A konyha, amiről első ránézésre nem is feltétlenül tudod megmondani, hogy egy konyha. Letisztult, minimalista, olyan, mintha egy lakószobába lépnél be.

Az anyagok egymásba olvadnak, a falak mélyedései elrejtik az eszközöket és tárolófelületeket, szinte semmin nem akad meg a szem.

Tény, hogy mivel a magas minőségű anyagok nagy szerepet kapnak, egy ilyen konyha nem olcsó mulatság, és az is biztos, hogy ha nincs makulátlan tisztaság, rögtön elveszíti a báját, de aki nem sajnálja rá a pénzt és az időt, annak lélegzetelállítóan szép konyhája lehet.

Olvastad már?  Így csinálj gyönyörű téglafalat drága alapanyagok és kivitelező nélkül

 

Bohém

Elsőre egyáltalán nem passzoló stílusok, színek, anyagok és formák, meg persze véletlenül se a konyhába tervezett eszközök, kiegészítők. A bohém stílusban berendezett konyhák nagy előnye, hogy folyamatosan alakíthatóak, formálhatóak, akár néhány apró kiegészítővel is megváltoztatható a hangulatuk, így ha szereted folyamatosan mozgásban tartani a környezetedet, akkor imádni fogod őket.

Otthonosak, hívogatóak, így ha nálatok igaz, hogy a konyha a lakás lelke, akkor ezt a stílust biztosan imádni fogjátok.

 

Indusztriális

A régi gyárak és raktárak hangulatát idéző konyhák remekül működnek, de csak akkor, ha maga a helyiség adottságai is passzolnak hozzájuk.

Nem árt például megfelelő belmagasság és egy csupasz téglafal, de ha ezek megvannak, akkor a rozsdamentes acél kiegészítők, a nyitott polcok és az ipari világítás elképesztően vagány konyhává alakíthatják a helyiséget.