Otthon / Dekor

Konyhastílusok, amikért nekiállnánk felújítani

A konyha kétségtelenül a lakás egyik legfontosabb helyisége, éppen ezért fontos, hogy jól érezzétek itt magatokat. Ugyanakkor a felújítása költséges és nagy felfordulással jár, ezért biztosan nem fogjátok évente lecserélni, csak hogy az aktuális trendeket kövessétek. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik a hozzád és otthonodhoz legjobban passzoló stílus, amit éveken keresztül szívesen nézel majd. Mi ezekben gondolkodnánk – te melyikre cserélnéd le a mostani konyhádat?

’50-es évek

A „mid-century modern-ként” is ismert stílus már kiállta az idő próbáját: funkcionális, letisztult, ugyanakkor igényes, minőségi és teli van olyan darabokkal, fókuszpontokkal, amelyek megragadják a szemet, miközben a meleg színek otthonos, barátságos benyomást keltenek.

Külön előnye, hogy szépen belesimíthatóak már meglévő elemek, például egy régi csempe vagy a szekrényajtók.

Ha ezek jó állapotban vannak, és nem akarod lecserélni őket, a felújítást, az új stílust akár köréjük is szervezheted, így megtarthatod a konyha eredeti jellegét, mégis modernebb, a saját ízlésedhez passzoló hangulatot adhatsz neki.

 

Kortárs

A konyha, amiről első ránézésre nem is feltétlenül tudod megmondani, hogy egy konyha. Letisztult, minimalista, olyan, mintha egy lakószobába lépnél be.

Az anyagok egymásba olvadnak, a falak mélyedései elrejtik az eszközöket és tárolófelületeket, szinte semmin nem akad meg a szem.

Tény, hogy mivel a magas minőségű anyagok nagy szerepet kapnak, egy ilyen konyha nem olcsó mulatság, és az is biztos, hogy ha nincs makulátlan tisztaság, rögtön elveszíti a báját, de aki nem sajnálja rá a pénzt és az időt, annak lélegzetelállítóan szép konyhája lehet.

Olvastad már?  Csempe helyett: 4 tipp, hogy mivel burkolhatod még a konyha falát

 

Bohém

Elsőre egyáltalán nem passzoló stílusok, színek, anyagok és formák, meg persze véletlenül se a konyhába tervezett eszközök, kiegészítők. A bohém stílusban berendezett konyhák nagy előnye, hogy folyamatosan alakíthatóak, formálhatóak, akár néhány apró kiegészítővel is megváltoztatható a hangulatuk, így ha szereted folyamatosan mozgásban tartani a környezetedet, akkor imádni fogod őket.

Otthonosak, hívogatóak, így ha nálatok igaz, hogy a konyha a lakás lelke, akkor ezt a stílust biztosan imádni fogjátok.

 

Indusztriális

A régi gyárak és raktárak hangulatát idéző konyhák remekül működnek, de csak akkor, ha maga a helyiség adottságai is passzolnak hozzájuk.

Nem árt például megfelelő belmagasság és egy csupasz téglafal, de ha ezek megvannak, akkor a rozsdamentes acél kiegészítők, a nyitott polcok és az ipari világítás elképesztően vagány konyhává alakíthatják a helyiséget.