Konyha dekoráció 2010-ben

Konyha dekoráció 2010-ben

Címlap / Otthon / Dekor / Konyha dekoráció 2010-ben

Mit jelent számodra a kortárs konyha? A letisztult és modern, a kiegyensúlyozott ázsiai, vagy a klasszikus konyha?

Most, jobban mint bármnikor, ki vagyunk téve különböző nemzetközi kultúra befolyásának, ez pedig a stílusok keveredésével jár.

Ázsiai kortárs stílus

Az ázsiai népesség növekedésével együtt, a kultúra is folyamatosan hódít. Lenyűgözőek a tiszta egyszerűség, nyugodt vonalak és finom arányalatok. Jellemzői az alacsony bútorzat, erős vízszintes vonalzat.
A bútorok általában elől laposak, legtöbbször sötét fából készülnek. A konyhák tervezésekor sokan a Feng Shui-ból merítenek ihletet, mely szerint a bútorok és kiegészítők összhangban kell legyenek a környezettel.
Amik igazán ázsiaivá tesznek egy konyhát, azok a kiegészítők: japán „Tonsu” tároló rendszerek, tolóajtók, akvarell rajzok, természetes felületek, bambusz padló, folyami kő.

Az európai konyha stílus

Az európai konyha jellemzője a kivételes termékekre való törekvés, intelligens tárolási lehetőségek, élénk színek (pl. élénk sárga és zöld, erős vörös és mély kék). Általában nagyon futurisztikus és minden hely ki van használva.

Az amerikai konyha stílus

A kortárs amerikai konyha kevesebb fémet és üveget használ, mint az európai. Az amerikai stílus melegebb hangulatú, gazdag faburkolatban, jellemző a kő-padlóburkolat és az antik bárasztal.
Gyakran előfordulnak hagyományos elemek, mint egy faragott faajtó, de ez mintájában egyszerű. Ami az amerikai konyhára jellemző, az a személyes hangulat: családi képek a falon, trófeák, emlékek. Mindezek nagyszerűen olvadnak össze a modern letisztult felületekkel.

A villa stílus: A vakációs hangulat

Az ilyen jellegű helyiség általában süllyesztett mintázatú fehér vagy fekete bútorzatú, kevés díszítéssel. Ami igazán jellegzetessé teszi, az a függőleges vonalhasználat, magas szekrények, vagy nagyon alacsony vízszintes bútorok.
Jellemzői a földszínek, természetes árnyalatok és textúrák, furnír vagy tömörfa felületek. A megvilágítás gyakrn játékos, a mennyezet közepén múlt századot idéző modern csillár.

A retro stílus: A múlt vonzásában

Ez a nosztalgikus múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba.
Függetlenül attól, hogy a 70-es évek modernsége, az 50-es évek játékos régiessége vagy a 80-as évek ipari hatása ihleti a konyhát, a retro stílus rengeteg meglepetést tartogat. Ellentétben a többi kortárs stílussal, itt a szekrények másodlagos szerepet játszanak, minden a részletekben rejlik.
Ha bármely kortárs konyhába egy régies lámpát építesz be, régi kerámiákat, mintás tányérokat hozol, máris egy egyedi retro hangulatot adtál a konyhádnak.

A retro stílus nem egyszerű utánzás. A régi tárgyakat a 21. századnak megfelelő stílussal kell ötvözni. Így például a 70-es évek híres zöld színe helyett ma már egy természetesebb árnyalatot kell keresnünk. Az erős kék szín helyett úgyszintén egy kifinomultabb ezüst színt válasszunk.
Az 50-es években egy szoba lehetett volna teljesen pasztell kék, rózsaszín vagy mentazöld. Ma ma a kéket mély barnával és szürke árnyalatokkal használjuk.
Tehát a megfelelő bútorral nagyszerűen nézhet ki a nagymama régi fali órája, fenyőfa asztala, vagy krómozott széke.
A stílusok keveredéséből sokszor nagyszerű dolgok születnek.
 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!