3 kisigényű szobanövény nemtörődöm kertészeknek

3 kisigényű szobanövény nemtörődöm kertészeknek

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 3 kisigényű szobanövény nemtörődöm kertészeknek

Ha kókadoznak a szobanövényeid, és úgy érzed, hogy nincs érzéked a gondozásukhoz, akkor most bemutatunk neked három növényt, amelyek elég mutatósak, és ha elhanyagolod őket, akkor is ragaszkodnak hozzád, sőt, még virágokkal is megajándékozhatnak. A leveleiket ajánlatos havonta lemosni, hogy ne lepje be a por, és zavartalanul lélegezhessenek.

Kukoricalevél: árnyékban tartható

Az egyik ilyen növény a kukoricalevél (Aspidistra). Rossz fényviszonyok között is jól érzi magát. A közvetlen napsugárzást nem kedveli, ilyenkor a levelei megsárgulnak. A száraz levegőt és a hőingadozást is jól tűri. Csak ritkán kell öntözni, és elég, ha csak épp hogy átnedvesedik a földje.

A túlönzéstől a gyökértörzse elrothadhat. Átültetni 2-3 évente érdemes, nyár elején. Az idősebb növényeknél elég a virágföld felső rétegét cserélni. Annyira bírja a megpróbáltatásokat, hogy szinte lehetetlen a gondozását elrontani.

Anyósnyelv: elég havonta öntözni

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon kedveli a szoba klímáját, és keveset kell vele foglalkozni, épp ezért népszerű növény.

Szinte mindenki otthonában előfordult már egyszer.

Kard alakú, húsos, sötétzöld levelei jellegzetesek. Állítólag vonzza a szerencsehozó sárkányokat. Tisztítja a levegőt, és növeli a lakótér oxigéntartalmát.

A hideg hónapokban frissíti a fűtés miatt szárazzá vált levegőt. Kiváló tisztító hatása van: olyan káros anyagokat szűr ki a levegőből, mint a formaldehid vagy a benzol. Mesterséges fény mellett és éjszaka is képes fotoszintetizálni, oxigént előállítani.

Az idősebb növények még virágokat is hozhatnak, amelyek fehérek, halványzöldek, rózsaszínűek vagy lilák, és fürtökben fejlődnek. 

Vitorlavirág

A sötétzöld levelű virágok kedvelik az árnyékos helyeket. Ilyen a vitorlavirág (Spathiphyllum) is. Annak ajánljuk, aki a sarkokban szeretne szép fehér virágot látni.

Az öntözéssel azonban óvatosnak kell lenni. Ennek a növénynek a földje soha nem száradhat ki, de túl sok vizet sem kaphat. Amikor kint hideg van, és a szobában a fűtéstől száraz a levegő, olyankor a leveleit ajánlatos vízzel megpermetezni. Kedveli a párát.

A közvetlen napfényt nem tűri, mert a virágai megsárgulhatnak, és elpusztulhat. Átültetéskor a felső talajréteg elvátolítása és pótlása nem alkalmazható, teljesen ki kell cserélni a földjét. Ősztől tavaszig csak kevés vizet kell rá önteni, hogy a földje kiszáradhasson a következő öntözésig.

Ehető illatok – 7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet
Galéria / Ehető illatok – 7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!