Zsíros vagy száraz korpa? Kényes, de tudnod kell erről

Zsíros vagy száraz korpa? Kényes, de tudnod kell erről

Címlap / Stílus / Haj / Zsíros vagy száraz korpa? Kényes, de tudnod kell erről

Fehér vagy halványsárga pelyhecskék díszelegnek a hajadban és a válladon? Akkor bizony korpásodással van dolgod. Mi okozza, illetve hogyan tudod kezelni a bajt?

Nem jelent ápolatlanságot

Az elhalt hámsejtek fokozott távozása nem azt jelenti, hogy piszkos vagy. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a kedvenc samponod, balzsamod vagy hajformázó terméked a ludas. Tudtad, hogy ha mosás után nem öblíted ki megfelelően a hajad, szinte bármilyen ápolószer maradványai irritációt okozhatnak? Ha enyhe a korpásodás, a drogériák polcain is találhatsz megfelelő kozmetikumot, ám súlyos esetben irány a patika!

Nem csak a hajon fordulhat elő

A homlok, a szemöldök, a szempilla és a fül környéke is lehet seborrheás – ez a bőrgyógyászati diagnózis eredményez korpát. Gyakorlatilag bárhol megjelenhet a testen, ahol szőrtüszők vannak jelen. Ne szégyelld, inkább kérj a bőrgyógyásztól segítséget!

Hatóanyagok, amelyek segítenek

Keress olyan sampont, amelynek összetevő-listáján a következők szerepelnek:

  • Ketokonazol és cink-pirition: legyőzik a korpáért felelős gombákat.
  • Szalicilsav: eltünteti a hámló bőrt, de cserébe száríthat.
  • Szelén-szulfid: csökkenti az elhalt hámsejtek felhalmozódását.
  • Kátrány: hatása a szelén-szulfidéhoz hasonló, de festett hajra nem ajánlott.

Természetes gyógymódok

Ha a vegyszerek helyett inkább a természet ajándékait részesíted előnyben, szintén több lehetőség közül választhatsz.

  • Aloe vera: nyugtatja a fejbőrt, enyhíti a pírt és a viszketést.
  • Teafaolaj: 5%-os oldata fertőtlenít és hűsít.
  • Citromfű: 2%-os oldata hatékony a korpát okozó gombák ellen.

A helyes samponozás segít

Az ujjbegyeiddel gyengéden masszírozd a sampont a fejbőrödbe! Hagyd rajta öt percig – ha nincs használati utasítás, ami más időtartamot javasolna –, majd öblítsd le! Amennyiben kellemetlennek találod a korpásodás elleni készítmény illatát, nyugodtan használd utána a megszokott balzsamot.

A napozás jót tesz

A napfény gátolja a korpát előidéző gombák szaporodását, és szebbé varázsolja a seborrheás bőrfelületet. Az időtartammal azonban légy óvatos, mert leégéssel ellenkező hatást érhetsz el!

Mi okozza a korpásodást?

Az orvostudomány jelenleg csak találgat. Az biztos, hogy a hajhagymák és a faggyúmirigyek kitűnő talajt képeznek bizonyos gombafajták számára, melyek egyébként is a testflóra részei, ám túlszaporodásuk esetén gyulladás jelentkezhet. Megkülönböztethető egymástól a zsíros korpa, illetve a száraz változat. Előbbit a faggyúmirigyek túlműködése eredményezi, míg utóbbit akár az elégtelen folyadékbevitel is okozhatja. A száraz, hideg időjárás még azoknál is panaszt idézhet elő, akiknek a fejbőre az év többi részében teljesen egészséges.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!