Miért csak a nő dolga a védekezés? Gyors és biztonságos a férfi vaszektómia

Miért csak a nő dolga a védekezés? Gyors és biztonságos a férfi vaszektómia

Címlap / Szerelem / Szex / Miért csak a nő dolga a védekezés? Gyors és biztonságos a férfi vaszektómia / 2. oldal

Hazai szabályozás – és a külföldi kiskapu

Bár sok páros, vagy akár család számára is nagyon kényelmes megoldás lenne ez a gyakorlatilag kockázatmentes lehetőség, hazánkban nem túl könnyű a végére járni a procedúrának. Jelenleg csupán 40 éves kor felett, illetve három vérszerinti gyermeket követően dönthet úgy a férfi, hogy elvégezteti a műtétet. De még ekkor sem túl gyors a folyamat, ugyanis a férfinak először találkoznia kell egy andrológussal, aki a tájékoztatást követően fél éves „gondolkodási időre” küldi a pácienst. Ha ezek után sem változik az elhatározási kedv, akkor újabb fél év múlva kerülhet sor a beavatkozása.

Az alaposan megnehezített folyamatot sokan nemes egyszerűséggel megkerülik, és elsősorban Ausztriában, magánklinikákon végeztetik el a vaszektómiát, ahol alig néhány nap alatt le lehet zongorázni a mindössze 15-20 perce beavatkozást – altatással, vagy helyi érzéstelenítéssel egyaránt.

Akik komolyan gondolkodnak ebben az ügyben, és nem felelnek meg a hazai feltételeknek, szinte mind ezt a lehetőséget választják, ugyanis az árak is nagyon hasonlóak az itthoniakhoz. 

Mi történik a műtét után?

A műtétet követő 1-2 hónapban még javasolják az orvosok a kiegészítő fogamzásgátlók használatát, hiszen a sikerességről csak egy kicsit később lehet véglegesen meggyőződni. Igény szerint egy, vagy két spermavizsgálatot végeznek a javasolt idő letelte után, és ha ez is megerősíti, hogy nincs spermium az ondóban, akkor hivatalosan is nemzőképtelennek tekinthető a férfi. 

Visszafordítható?

A magyar szabályozás alighanem túl szigorúnak mondható, és kicsit furcsa is, tekintve, hogy lényegében mindent megváltoztathatunk a testünkön a plasztikai beavatkozásoknak, vagy akár gyógyszereknek köszönhetően. Nem is valószínű, hogy túl sokan vannak azok, akik szeretnék visszafordítani a vaszektómiát, ami egyébként kisebb arányban sikeres lehet.

Egy újabb műtéttel ismét össze lehet kötni az elvágott ondóvezetéket, de más egyéb módszerek is léteznek. Ilyen például a spermabank igénybevétele még a vaszektómia előtt, illetve létezik egy olyan eljárás, ami során helyben vesznek le spermiumokat a nemzőképtelenné tett férfiakból – hiszen a spermiumok továbbra is termelődnek a szervezetben, csak az említetteknek megfelelően egyszerűen felszívódnak. (Ilyen felszívódás egyébként természetes úton is történik, amikor néhány napig nem kerül sor ejakulációra.)

Képek forrása: luckybusiness/Depositphotos.comnenetus/Depositphotos.comluckybusiness/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást