Kinek a dolga a védekezés? Nem nézik jó szemmel, pedig gyors és biztonságos a férfi vaszektómia

Kinek a dolga a védekezés? Nem nézik jó szemmel, pedig gyors és biztonságos a férfi vaszektómia

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kinek a dolga a védekezés? Nem nézik jó szemmel, pedig gyors és biztonságos a férfi vaszektómia

A férfi meddővé tétellel kapcsolatosan még mindig meglehetősen távolságtartóan áll a hazai lakosság. A vélemények újraformálását nem könnyíti meg az itthoni szabályozás sem, ami bizony meglehetősen szigorú feltételek teljesüléséhez köti ezt a végleges döntést.

De mikor és miért lehet jó ötlet a vaszektómia?

Kinek a dolga a védekezés?

Alapvetően mindenkié, de mégis két séma alakult ki a közvéleményben a védekezéssel kapcsolatosan. Amikor társaságban felmerül ez a téma, rendszeresen oda lyukadunk ki, hogy az egyéjszakás kalandok, a rövidtávú kapcsolatok során a legideálisabb választás az óvszer, a hosszú távú, monogám kapcsolatokban viszont szóba sem jöhet más, mint a fogamzásgátló tabletta.

Abban teljesen egyetértek, hogy aki kalandozik, a saját és partnerei érdekében is használjon óvszert, de a hosszú távú kapcsolatok már nem ennyire egyértelműek. Miért lenne kizárólag a nők feladata a védekezés? Ez egy kényelmes lehetőség, de – bármennyit is „szelídültek” a hatóanyagok az elmúlt időszakokban – a fogamzásgátlókat illetően még mindig mesterséges hormonpótlásról beszélünk, ami azért nem hangzik túl kecsegtetően.

Nem egy olyan női ismerősöm van, aki egyszerűen képtelen fogamzásgátlót szedni, mert olyan tüneteket produkál tőlük, amik ellehetetlenítik a hétköznapjait. Többen közülük a szintén sokat vitatott spirálra váltottak, mások visszatértek az óvszerhez, megint másoknál pedig szóba került a férfi vaszektómia, ami bizony nem aratott elsöprő sikert a társaságban jelen levő férfiak között.

Számos tévhit övezi

Amikor a férfi vaszektómia szóba kerül, akkor a többség még mindig arra asszociál, hogy ezzel a műtéttel a férfiak elveszítik a férfiasságukat, a beavatkozást jóformán a kiheréléssel azonosítják. Szerencsére erről – az előítéletek ellenére – szó sincs.

A vaszektómia során nem történik egyéb, mint hogy az ondóvezeték folytonosságát megszakítják, így a spermiumok nem tudnak egyesülni az ondófolyadékkal.

A későbbi ejakulációk során minden pontosan ugyanúgy történik, mint ahogy addig történt, csupán a termékeny hímivarsejtek nem jutnak el a „helyükre”, hanem testen belül felszívódnak. A vaszektómia semmilyen formában nem befolyásolja a férfiasságot, a libidót, az orgazmus készséget, az erekciót, a magömlés folyamatát, vagy akár csak az ondó mennyiségét. Egy vaszektómián átesett férfi semmiben sem különbözik korábbi önmagától, a különbséget sem a partner, sem saját maga nem fogja fizikálisan észlelni.

Természetesen a meddővé tétel nem csak a férfiak, hanem a nők esetében is elvégeztethető. Amiért azonban mégis inkább a férfiaknak szokták javasolni komoly kapcsolatban ezt a beavatkozást az, hogy jóval kevesebb komplikációval jár a műtét, illetve olcsóbb is.

Hazai szabályozás – és a külföldi kiskapu

Bár sok páros, vagy akár család számára is nagyon kényelmes megoldás lenne ez a gyakorlatilag kockázatmentes lehetőség, hazánkban nem túl könnyű a végére járni a procedúrának. Jelenleg csupán 40 éves kor felett, illetve három vérszerinti gyermeket követően dönthet úgy a férfi, hogy elvégezteti a műtétet. De még ekkor sem túl gyors a folyamat, ugyanis a férfinak először találkoznia kell egy andrológussal, aki a tájékoztatást követően fél éves „gondolkodási időre” küldi a pácienst. Ha ezek után sem változik az elhatározási kedv, akkor újabb fél év múlva kerülhet sor a beavatkozása.

Az alaposan megnehezített folyamatot sokan nemes egyszerűséggel megkerülik, és elsősorban Ausztriában, magánklinikákon végeztetik el a vaszektómiát, ahol alig néhány nap alatt le lehet zongorázni a mindössze 15-20 perce beavatkozást – altatással, vagy helyi érzéstelenítéssel egyaránt.

Akik komolyan gondolkodnak ebben az ügyben, és nem felelnek meg a hazai feltételeknek, szinte mind ezt a lehetőséget választják, ugyanis az árak is nagyon hasonlóak az itthoniakhoz. 

Mi történik a műtét után?

A műtétet követő 1-2 hónapban még javasolják az orvosok a kiegészítő fogamzásgátlók használatát, hiszen a sikerességről csak egy kicsit később lehet véglegesen meggyőződni. Igény szerint egy, vagy két spermavizsgálatot végeznek a javasolt idő letelte után, és ha ez is megerősíti, hogy nincs spermium az ondóban, akkor hivatalosan is nemzőképtelennek tekinthető a férfi. 

Visszafordítható?

A magyar szabályozás alighanem túl szigorúnak mondható, és kicsit furcsa is, tekintve, hogy lényegében mindent megváltoztathatunk a testünkön a plasztikai beavatkozásoknak, vagy akár gyógyszereknek köszönhetően. Nem is valószínű, hogy túl sokan vannak azok, akik szeretnék visszafordítani a vaszektómiát, ami egyébként kisebb arányban sikeres lehet.

Egy újabb műtéttel ismét össze lehet kötni az elvágott ondóvezetéket, de más egyéb módszerek is léteznek. Ilyen például a spermabank igénybevétele még a vaszektómia előtt, illetve létezik egy olyan eljárás, ami során helyben vesznek le spermiumokat a nemzőképtelenné tett férfiakból – hiszen a spermiumok továbbra is termelődnek a szervezetben, csak az említetteknek megfelelően egyszerűen felszívódnak. (Ilyen felszívódás egyébként természetes úton is történik, amikor néhány napig nem kerül sor ejakulációra.)

Képek forrása: luckybusiness/Depositphotos.comnenetus/Depositphotos.comluckybusiness/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást