Miért szeretem a kínai konyhát? Elsősorban azért, mert egy ősi alapokon nyugvó táplálkozási rendszer, ami az ízekre, az elemekre és a harmóniára helyezi a hangsúlyt, ahelyett hogy méricskélné a tápanyagok arányát, és számolgatná a vitaminokat vagy a fitonutrienseket.
Kínai szemszögből nézve a táplálkozás már önmagában egészségmegőrző tevékenységnek számít, továbbá fontos része a többezeréves hagyományos gyógyítási gyakorlatuknak. Tehát nem csak arról van szó, hogy szeretnek finomakat enni, hanem azt tartják szem előtt, hogy az általuk készített étel tartalmazzon minden olyan energiát, amire a fogyasztójának a leginkább szüksége van az egészségének megőrzéséhez, illetve a betegségekből való kigyógyuláshoz.
A számomra legfontosabb jellemzőiről „szólok” most röviden:
Egészségmegőrző
A kínai orvos feladata eredendően az volt, hogy megőrizze az emberek testi épségét, egészségét. Jól szemlélteti az ezzel kapcsolatos felfogásukat a Sárga császár gyógykönyvéből származó következő idézet:
Az orvos segít azoknak, akik az egyensúly megbomlásának tüneteivel fordulnak hozzá, mégpedig elsődlegesen az illető táplálkozásának mikéntjére tesz javaslatokat. Kínában a táplálkozás és a gyógyítás kéz a kézben jár. Megértették ugyanis, hogy az evés több annál, mint teletömni a pocakot, hogy elűzzük annak kellemetlenséget okozó ürességét, hanem a terápia fontos részét képezi. Gyakran már ennyi is bőven elég.
Felelősségvállalás
Egy ilyen mentalitásban nevelkedett ember megtanul felelősséget vállalni az egészségéért, jól tudja, hogy figyelnie kell a táplálkozására, az életmódjára, a légzésére. Amikor beteg lesz, tisztában van vele, hogy valamiben hibázott, és hogy a gyógyulásáért aktívan tennie kell. Ezért részt vesz a folyamatban, és nem próbálja áthárítani a felelősséget az orvosra, nem vár csodát és azonnali gyógyulást.
A nyugati kultúrában túl nagy szerepet kap az orvos, az emberek azt gondolják, hogy rájuk háríthatják a felelősség súlyát, de ez képtelenség. Mindenkinek magának kell felelősséget vállalni az egészségéért, és a gyógyulásáért.
Holisztikus
A hagyományos kínai orvoslás (TCM) holisztikus szemléletű, tehát az egész embert veszi számításba a maga teljességében. A testet a természet szerves részének tekintik, és úgy gondolják, hogy minden évszakban másképpen kellene táplálkozni, illetve a gyógyulást is jószerivel a természettől várják.
A testet önmagában csak a nyugati orvoslás próbálja kezelni, de már réges- régen bebizonyosodott, hogy ez nem lehet működőképes. Minden mindennel összefügg, amint kint úgy bent is. Ők tehát úgy vélik, akkor jöhet létre a teljes gyógyulás, ha a testtel, a szellemmel és az érzelemvilággal egyaránt foglalkozunk.