Kiégtél a munkában? Testi-lelki tünetek és amit tehetsz

Kiégtél a munkában? Testi-lelki tünetek és amit tehetsz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kiégtél a munkában? Testi-lelki tünetek és amit tehetsz

A kiégés veszélye életkortól függetlenül fenyeget, amit gyorsan meg tudsz előzni, ha már az első jeleknél odafigyelsz rájuk. Lehet, hogy már sokat hallottál róla, de mégsem tudod pontosan, hogy mit kellene kerülnöd, min kellene változtatnod. Íme néhány tipp, ha úgy érzed, hogy kezd betelni a pohár!

Intő jelek

Kiégés vagy másnéven burnout. Sokan már benne vannak, csak észre sem veszik, sokan pedig jó úton haladnak felé.

Nagyobb kérdés, hogy hogyan ismerheted fel magadon és hogyan küzdj ellene.

Feledékeny vagy mostanában?

Rosszul telnek az éjszakáid, nyugtalan vagy, rendszeresen rosszat álmodsz vagy egyszerűen nem tudsz elaludni? Úgy érzed, hogy minden és mindenki idegesít? Gyakran vagy fáradt vagy kedvtelen? Sokszor kapsz el kisebb-nagyobb betegségeket?

Figyelj a tested jelzéseire, hiszen nem véletlenül jeleznek!

Alvás és relax

Nem is kérdés, hogy szinte minden akut tünetet gyorsan elfelejthetsz, ha egy kiadósat alszol és kipihened magad.

Persze, ha nincs rá időd, ha folyton nyugtalan vagy, többször felébredsz, aztán csak forgolódsz az éjszaka közepén, akkor már nehezebb a feladat. Fontos, hogy ne add fel a próbálkozást, hiszen, ha huzamosabb ideig nem alszol, akkor romlik a memóriád, a munkahelyi teljesítményed és a koncentrációképességed is.

Ezen segíthetsz egyrészt egy kis extra edzéssel, hiszen, ha lefárasztod magad, akkor az alvás is jobban megy majd, illetve a pihenés tökéletes légkörének megteremtésével.

Csönd, kikapcsolt mobil, besötétített, nyugodt környezet. Ez minden, amire szükséged van.

Kikapcsológomb

Amikor úgy érzed, hogy már a hétvége vagy egy extra szabadnap gondolata sem dob fel, akkor itt az ideje egy hosszabb kikapcsolódásnak.

Mivel nagyjából egy hét pihenés után kezd el az agyad kikapcsolni és nem dolgozni, ezért, ha teheted, ne aprózd el a szabadnapjaidat, hanem próbálj meg néha egy-egy hosszabb szabadságot is kivenni.

Egy kiadós pihenés ugyanis legalább 5-6 hétig érezteti majd a hatását, azaz javul utána a hangulatod, kevésbé hat majd rád negatívan a stressz, kevesebb fizikai tüneted lesz és az alvás is jobban megy majd.

Tipp: Ha egy két vagy háromhetes nyaralás szinte elképzelhetetlen a jelen szituációban, akkor próbáld meg kimaxolni a rendelkezésedre álló napokat úgy, hogy minél több időt tölts a zöldben, a szabadban, ez ugyanis extrán jó hatással lesz a szervezetedre!

Néha állj meg

Nem csak a nyaralások és a szabadnapok, de a munka közben beiktatott szünetek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy elkerülhesd a burnoutot.

Óránként 5-10 perc szünet segít abban, hogy a megfelelő szinten tartsd a figyelmed és a koncentrációd, főleg abban az esetben, ha szellemi munkát végzel.

Lehet ez egy kávészünet, egy séta ebédszünetben a friss levegőn vagy egy gyors telefonbeszélgetés – persze nem munkaügyben.

Hiszen a szünet nem is igazi szünet, ha közben a munkán pörög az agyad, nem igaz?

Furcsa hangulatingadozások

Amikor már huzamosabb ideje úgy érzed, hogy furcsán reagálsz bizonyos szituációkra, sokszor látod magad kívülről és csodálkozol a saját reakcióidon, akkor érdemes megvizsgálni az okokat.

Lehet, hogy azért fakadsz ki túl gyakran teljesen hétköznapi dolgokon – például, hogy dugó van, vagy hogy valaki lemondja a találkozótokat, túl sokszor érzed, hogy érzelmi hullámvasútba kerülsz és többször érzed, hogy frusztrált vagy, mert a kiégés szélén állsz.

Próbálj meg ilyenkor minél több zavaró tényezőt kiiktatni a mindennapjaidból és arra fókuszálni, hogy jobban legyél.

Ezek az apró jelek ugyanis nem fognak egy csapásra elmúlni attól, hogy megtudtad, hogy mitől alakultak ki.

Hogyan is kezdj hozzá?

Mindenkit más zavar a mindennapokban. Lehet, hogy észre sem veszed azokat az apróságokat, amiktől a nap vagy a hét végén frusztrált leszel, pedig ezek hatása összeadódik és valójában nagyban befolyásolja a hangulatod.

Felhalmozódott mosatlan és elintéznivaló a lakásban? Rendetlenség és káosz az irodában? Zavaró, felesleges emailek és teendők a számítógépeden? Véget nem érően pityegő hírlevelek, értesítések és üzenetek a telefonodon? Extra körök a munkahelyen vagy a szabadidődben?

Ha minden héten kiiktatsz egy-két ilyen és ehhez hasonló apróságot az életedből, akkor egyre kevesebb dolog lesz, ami elveszi a figyelmed és az energiád és sokkal jobban fogod érezni magad!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást