A túl sok kézfertőtlenítő gyengítheti az immunrendszert

A túl sok kézfertőtlenítő gyengítheti az immunrendszert

Címlap / Hírek / A túl sok kézfertőtlenítő gyengítheti az immunrendszert

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban rengeteg álhír és felesleges féligazság jelenik meg, nincs ez másképp a védekezési módszerekkel sem. Egyre többet üti fel a fejét az az elképzelés, hogy a túl sok kézfertőtlenítő gyengítheti az immunrendszerünket, és a használatát túlélő kórokozók erősödnek, hosszú távon pedig szuperkórokozók lesznek belőlük. Bár a túl higiénikus környezet valóban nem tesz jót az ember szervezetének, a világjárvány egy speciális szituáció, ahol a legfontosabb a kezek megfelelő tisztítása – ami hosszú távon nem vezet az immunrendszer gyengüléséhez.

Most, hogy mindenki, és még az anyja is napi többször mos kezet, és úgy vásárolja a kézfertőtlenítőt, mintha nem lenne holnap, természetes, hogy az embereknek eszébe jut: hogyan hathat mindez az immunrendszerre, a szervezetünk természetes védekezőrendszerére, amely úgy tanul, ha kapcsolatba kerül különböző kórokozókkal? A koronavírus-világjárvány idején a legtöbb szakértő legalább 60 százalék alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt javasol használni, ez ugyanis már biztosan elpusztítja a koronavírust akkor is, ha az egyszerű szappan nincs a közelben. Mégis, a szappan a legjobb megoldás, hiszen ez feloldja a koronavírus zsírból álló védőburkát, és feloldja a kórokozót, így még a kézfertőtlenítőnél is biztosabb hatást nyújt.

Az viszont, hogy a kézfertőtlenítő hatna az immunrendszerre, valószínűleg a higiénia-hipotézisből ered, amit ugyan jó néhány tanulmány megerősített még, de egyelőre nem tartják megkérdőjelezhetetlen ténynek az orvostudományban. Ez annyit jelent, hogy az immunrendszer nem fejlődik akkor, ha túl steril a környezete, és ez főképp a gyerekekre igaz.

Erre szokták mondani, hogy ha gyerekkorunkban nem eszünk koszt, és nem játszunk odakinn, gyengébb lesz az immunrendszerünk, mert nem érintkezik annyi kórokozóval, hogy ki tudjon alakítani egy erős védelmet ellenük.

A jelenlegi koronavírus-járvány azonban egy teljesen más helyzet – itt egy konkrét betegségtől kell megvédenünk magunkat, nem pedig a kórokozók összességétől.

Az immunrendszer folyamatos tréningezésénél most sokkal fontosabb az, hogy a koronavírus terjedése lassítható legyen, és ez a néhány hónap túlzott higiénia senki immunrendszerén nem fog meglátszani. Egyébként sincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ha valaki túl sokat használja a kézfertőtlenítőjét, azzal gyengítené az immunrendszert. A szuperbaktériumok kialakulásához pedig a fertőtlenítő nem járul hozzá, ugyanis teljesen másképp pusztítja el a kórokozókat, mint az antibiotikum tenné.

A gyakori kézmosásnak és kézfertőtlenítésnek jelenleg egyetlen veszélye van: az, ha túl sokat csináljuk, és a bőrünk annyira kiszárad, hogy kirepedezik, ez pedig már több teret ad a kórokozóknak, hogy bejussanak a szervezetbe.

Szakértők szerint azonban akkor, ha valaki rendszeresen hidratálja a kezét, és nem hagyja, hogy kirepedezzen, még ezt a problémát is könnyen orvosolhatja. 

A szakértők azt is megjegyzik, hogy nem érdemes kesztyűket viselni, ha kilépünk az utcára, vagy boltba járunk, ugyanis hamis biztonságérzetet adnak. Ha valaki kesztyűt használ, simán végigtapogat mindent a boltban, majd hozzáér az arcához vagy a telefonjához – semmivel sem jobb, mintha csupasz kézzel tenné ezt. Aki kesztyűt szeretne hordani, az tegye úgy, hogy továbbra is betartja a higiéniás előírásokat, és úgy viselkedik, mintha nem lenne rajta plusz egy védőréteg – csak így van valódi értelme felhúzni.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást