Így kezeld a párkapcsolati konfliktusokat

Így kezeld a párkapcsolati konfliktusokat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így kezeld a párkapcsolati konfliktusokat

Nincs olyan kapcsolat, ahol időnként ne lennének kisebb-nagyobb konfliktusok. Azonban szakemberek rávilágítottak arra, hogy a legtöbb ember rosszul kezeli ezeket a helyzeteket, és így csak tovább szítják a tüzet. Hogy mégis hogyan viselkedj ekkor?

A konfliktusok fontossága

Sokan azt hiszik, hogy az ideális párkapcsolat olyan, hogy a felek mindig mindenben egyetértenek. Azonban ez csak egy illúzió, hiszen – mivel mindenki más és más, különböző érzésekkel, gondolatokkal- olykor-olykor előfordulnak civakodások.
Ez persze egyáltalán nem baj, hiszen egy kapcsolat a konfliktusokon keresztül is fejlődik, nem csak az idilli pillanatok által. Éppen ezért rossz stratégia az, ha tudatosan ki szeretnéd kerülni, amin a legtöbbeknek dolgozniuk kell, az az, hogy hogyan is kezeljék ezeket a helyzeteket, hogy a kapcsolatuk ne szenvedve meg.

Fogadd el a másikat

Legtöbbször a helyes konfliktuskezelés már az első lépcsőnél megbukik. Ugyanis sokszor a felek nem azon vannak, hogy meg próbálják érteni a másik szemszögét, hanem úgy próbálják meg átformálni a párunkat, hogy az ő elképzelései a lehető legközelebb álljon az övékhez.
Persze ez gyakran egy automatikus reakció, de ha tudatosan figyelsz arra, hogy fogadd el a társadat és ne akard megváltoztatni, akkor nagyobb empatikus készségre teszel szert. Természetesen nem kell állandóan ráhagyni mindent a másikra, csupán arról van szó, hogy ne dühöngjünk, amint nem egyezik a véleményünk!

Ne űzz hatalmi harcot

Sajnos sokan egy-egy veszekedésből hatalmai harcot űznek, és a legfontosabb számukra nem az, hogy, közösen megoldják a problémákat, hanem az, hogy ők kerüljenek ki „győztesen” a vitákból.
Pedig ha letennénk az egónkat, akkor megtudnánk, hogy csakis akkor nyerhetünk, ha értelmesen meg tudjuk beszélni a gondokat, nem pedig akkor, ha a földbe tiporjuk a másikat. Az utóbbival csakis rontanánk a kapcsolatunkon, hiszen egy viszony jó esetben sosem az örökös harcról szól.

Ne bántsd a másikat

Egy-egy konfliktushelyzet alatt hajlamosak vagyunk direkt bántani lelkileg a másikat. A paletta igen széles, kezdve a múltbéli dolgok felemlegetésével, a családtagok kritizálásán át a partnerünk hibáinak hosszas felsorolásáig.
Ezzel azonban az égvilágon semmit sem oldunk meg, tehát próbáljuk valami mással levezetni a feszültséget, ugyanis a nagy hévben az ember hajlamos olyan dolgokat mondani, melyeket megbánna.

Nézd kívülről a helyzetet

Úgy lehet legjobban és teljes egészében átlátni egy helyzetet, ha megpróbálunk kívülről rátekinteni. Bizonyára Te is rácsodálkoztál olykor ismerőseid konfliktusára, mivel tudtad, a kulcs a kezükben van, csupán nem veszik észre.
Akik benne vannak az adott helyzetben, sokszor leragadnak egy adott résznél, és nem látják megoldást. Ezért ha a kapcsolatodban probléma adódik, emelkedj felül az esetleges sértettségeden és haragodon, majd külső szemlélőként tekints rá!  

Légy higgadt

Ez a legnehezebb, amikor konfliktus van egy párkapcsolatban: higgadtnak maradni. Persze levezetheted valamivel az elején a feszültségedet, de ha már a megoldáson töröd a fejed, akkor a lehető legrosszabb, amit tehetsz az az, ha haragból beszélsz, mert akkor annak csak sárdobálás lesz a vége, nem a békülés.
Egy problémát hideg fejjel lehet csak megoldani, különben tévútra kerülsz.

Békés együttalvás

Nagyanyáink mindig azt mondták, nem lehet haraggal lefeküdni. Ez nagy igazság, bármennyire is elhúzódik időnként egy-egy vita. Másnap ugyanis a legtöbbünknek nincs kedvünk elölről kezdeni mindent, így leggyakrabban elsimítatlan marad a probléma, ha az ágyba bújás előtt nem oldjuk meg. Pedig ez által sokkal nyugodtabb, pihentetőbb alvásban lehet részünk, nem beszélve a meghitt összebújásról!Konfliktusokat kezelni nem a legkönnyebb feladat, és a helyes”technika” elsajátítása sem megy egyik napról a másikra. Azonban ha rendszeresen odafigyelünk a felsorolt pontokra, akkor egy idő után automatikusan alkalmazni fogjuk őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást