Szerelem / Párkapcsolat / Szex

Kevesebbet szexeltek a pároddal a karantén alatt? Ez sem egyedi eset

Hetekig össze vagy zárva a pároddal, nagyjából semmi programotok nincs, ne adj’ isten még a munkátokat is elvesztettétek – mi mást csinálhatnátok, mint éjjel-nappal szexelnétek? Bár a közösségi médiában sokszor találkozik ilyen témájú posztokkal az ember, akkor sem kell megijedned, ha ti sokkal kevésbé kívánjátok egymást a kijárási korlátozások alatt: ez is igencsak gyakori, és normális pszichológiai folyamatok állnak a hátterében.

Szakértők szerint fontos tudatosítani, hogy a stresszes szituációkra mindenki másképp reagál. Márpedig egy tomboló világjárványnál és a saját személyes szabadságunk korlátozásánál stresszesebb szituáció igencsak kevés van: még most, a kijárási korlátozások enyhítése után is figyelnünk kell arra, hogy mennyi programot szervezünk, kivel kerülünk közelebbi kapcsolatba, és törekednünk kell arra is, hogy azért minél többet maradjunk otthon, ha tehetjük. 

Az Elite Dailynek Dr. Joshua Klapow klinikai pszichológus azt mondta, hogy a koronavírus okozta stressz és szorongás okozhatja azt, hogy a szexuális aktivitásunk lecsökken.

„Minden azon múlik, hogy valakinek milyen a személyes reakciója a világjárványra. Ha mindkét fél úgy éli meg a szexet, mint egy kellemes figyelemelterelést, akkor élvezzék ki a helyzetet, és gyakorolják minél többet az intimitásukat.”

Ha azonban valaki úgy érzi, hogy a stressz szorongóvá, nyugtalanná teszi, és az utolsó dolog, amire gondolni tud, az az intimitás, az is teljesen természetes reakció. 

Olvastad már?  4 szexmítosz, amit ideje végleg elfelejteni

A szakértő szerint egy ideális világban mindenki kihasználhatná a járvány okozta kijárási korlátozásokat arra, hogy elmélyítse a kapcsolatát, és minél többet szexeljen, a stresszre adott válaszreakciók azonban nem ilyen egyszerűek. Az is gyakori, hogy a párok nincsenek egy hullámhosszon, és míg az egyik szívesen szexelne többet, addig a másiknak eszébe sem jut a dolog – ebből akár konfliktusok is adódhatnak, ha a két fél nem kommunikálja a szükségleteit megfelelően. 

Nincs azonban jó vagy rossz válaszreakció egy ilyen helyzetre: lehet, hogy vannak, akik sokkal többet szexelnek, vannak, akik egyszerűen hiátust élnek át, és mindkettő megfelelő reakció egy szokatlan és furcsa jelenségre. 

Ha a szex gyakoriságára nem is hat a karantén és a miatta átélt stressz, a teljesítményt még befolyásolhatja: előfordulhat, hogy kevésbé élvezitek a szexet, rövidebb ideig tart, vagy éppen lassabban sikerül elérni a csúcsra.

Mindennek biológiai okai lehetnek: a szervezetet elárasztják a stresszhormonok, amik a teljesítményt is befolyásolják. Az olyan járulékos tünetek, mint a kialvatlanság vagy a szorongás, szintén hathatnak a szexuális teljesítményre.

A szakértő szerint fontos azonban, hogy senki ne tartsa magában a frusztrációit: akkor sem, ha kevesebbet szexelnél, akkor sem, ha többet, mert a jó kommunikáció minden párkapcsolat alapja. Ha nem mondod el a párodnak, mire vágysz, csak még több stresszt okozol magadnak, ami még inkább ronthatja a problémát. Mint mindenben, itt is meg lehet találni a közös nevezőt, de ahhoz elengedhetetlen az, hogy elmondjátok a másiknak, mire is vágytok tulajdonképpen. 

Ha úgy érzed, hogy a világjárvány negatívan hatott a szexuális teljesítményetekre, emlékezz, hogy ez a hatás csak átmeneti, és valószínűleg minden visszaáll a normális kerékvágásba, ha végre végképp lecsendesül a koronavírus.